Canon digitalizuje kroniky Jizerské 50

Praha, Česká republika, 3. září 2015 – Společnost Canon se letos opět stala hrdým partnerem závodů Jizerská 50 a Jizerská 50 RUN (startuje již tuto sobotu 5. září). Jizerská 50 si za téměř padesát let své existence vydobyla své místo mezi nejprestižnějšími zimními běžeckými závody. A aby tento tradiční sportovní závod zůstal zachován i pro budoucí generace, Canon se rozhodl pomoci s uchováním historických materiálů a kroniky tak digitalizoval.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo něco takového uskutečnit a společnosti Canon za to patří velký dík,“ říká Tomáš Leixner, tiskový mluvčí Jizerské 50. „Kroniky Jizerské 50 jsou unikátním obrazem své doby a díky digitalizaci jsou nyní přístupné široké veřejnosti prostřednictví našich webových stránek,“ dodává.

Skenovala se stránka po stránce
Jednalo se o doslova o mravenčí práci. „Procházeli jsme všechny kroniky stránku po stránce, protože kroniky byly z různých zdrojů, a tak se vlastně jednalo někde o paralelní časy,“ říká k tomu Radan Miksa, Senior Operation Manager CBS ze společnosti Canon CZ. Většina alb se nedala do skeneru vložit kvůli podélnému rozměru. Musela se proto ručně rozdělat na listy, u nichž se označilo pořadí. Nadbytečné skeny se poté vymazaly a přeuspořádaly do struktury podle závodů a kronik. Celkem bylo odevzdáno 389 stran skenů kronik převážně přesahujících formát A2 a na zakázce bylo stráveno zhruba 50 hodin. Skenovalo se na knižním skeneru Scan2Page švýcarské značky 4DigitalBook, pro úpravy ořezu a transformace formátů byl použit software IrfanView a PageImprover. Primární skeny byly realizovány jako bezeztrátový tiff RGB/24 bitů a dle dohody převedeny do vysoce kvalitního jpg 95 %. Předány byly oba formáty rozdělené do složek podle typu závodu a ročníku, tedy Jizerská 50 BIKE (na kolech) – ročníky 2001-2009 a Jizerská 50 SKI (zimní) – 37 ročníků – 1973-76, 1984, 1985, 1988, 1989, 1990-2014, některé paralelně z více kronik.

Archiv historických kronik si můžete prohlédnout na stránkách www.jiz50.cz/cs/informace/kroniky.