Canon vstupuje na trh se 4K projekcí a uvádí XEED 4K500ST – nejmenší a nejlehčí model této kategorie na světě

PRAHA, 1. září 2015 – Canon Europe dnes představil nejmenší a nejlehčí instalační projektor pro 4K rozlišení na světě¹ – XEED 4K500ST. Díky vysokému rozlišení a současně kompaktnímu a lehkému provedení je nový projektor ideální pro širokou škálu nasazení včetně projekce simulací, lékařských dokumentů i inženýrských výkresů.

XEED 4K500ST
Canon XEED 4K500ST

Mimořádný optický výkon
Canon při návrhu nového projektoru využil špičkové zkušenosti z oblasti optiky a pokročilé technologie zpracování obrazu. Model XEED 4K500ST tak přináší vynikající rozlišení i špičkovou kvalitu obrazu. Základem projektoru je HD panel LCOS s rozlišením 4 096 x 2 400 pixelů, který umožňuje projekci obrazu s rozlišením větším, než vyžadují 4K digitální filmy. Díky jedinečnému a vylepšenému optickému systému AISYS (Aspectual Illumination System) od společnosti Canon nabízí nový projektor větší kontrastní poměr, syté a čisté podání barev i věrné zobrazení černých oblastí – všechny tyto vlastnosti mají velký podíl na zlepšení prožitku ze sledování projekce. Canon XEED 4K500ST navíc dovoluje zobrazovat pozoruhodně ostře i velmi jemné, detailní obrazy, a je tak ideální i pro inženýrská prostředí, ve nichž aplikace pro počítačem podporované projektování (CAD) a pro 3D modelování vyžadují vysoce detailní projekci.

Konstantní jas
Projektor XEED 4K500ST se může ve srovnání s ostatními projektory své třídy pochlubit vyšším jasovým výkonem – díky 5 000 lumenů, které zajišťují konstantní jas v celém rozsahu zoomu, je nový projektor vhodný pro veřejnou projekci v prostorách s výrazným okolním osvětlením. Součástí projektoru je zcela nový širokoúhlý objektiv pro rozlišení 4K, díky kterému Canon XEED 4K500ST zvládá projekci velkých obrazů z krátké vzdálenosti. Nechybí ani funkce pro periferní zaostřování, která dává možnost promítat i na zakřivenou plochu. Nový projektor je jediným svého druhu, který využívá objektiv s konstantní světelností v celém rozsahu zoomu – hodnota clonového čísla 2,6 je tedy pokaždé stejná a nezávisí na pozici zvětšení. Jas při maximálním zoomu je tak prakticky shodný s výkonem, který projektor nabízí při širokoúhlé projekci². Instalace i změna umístění projektoru je díky tomu velmi snadná, protože uživatelé nemusí vyvažovat nastavení podle okolního osvětlení.

Špičkový design
Canon XEED 4K500ST váží včetně objektivu pouhých 17,6 kilogramů a je tedy nejlehčím 4K projektorem na světě. Kompaktní provedení umožňuje instalaci v různorodých prostředích a projekce v rozlišení 4K tak může být realitou i mimo sály kin.

Nádherný obraz složený z více projektorů
Díky technologii společnosti Canon pro skládání obrazů ve vysokém rozlišení vedle sebe mohou zákazníci využít více projektorů XEED 4K500ST k promítání skutečně velkých a dokonale složených obrazů, a to jen s minimálními nedostatky v kvalitě projekce. Nastavení takového zobrazení je navíc velmi snadné, zejména pak díky možnostem korekce lichoběžníkového zkreslení.

Delší životnost lampy
Spolu s vynikajícím výkonem a kompaktním designem dostává nový projektor i skvělé pověsti značky Canon v oblasti efektivní spotřeby energie. Lampa modelu XEED 4K500ST má v režimu ECO spotřebu pouhých 470 W a bez výměny vydrží promítat až 4 000 hodin.

Společnost Canon poskytuje na lampu nového projektoru tříletou záruku, během které ji zákazníci mohou bezplatně vyměnit v případě jejího selhání. A to až třikrát. Tento záruční program tak prokazatelně snižuje náklady, které jsou spojené právě s výměnou lamp, a tedy i celkové náklady na provoz projektoru – Canon XEED 4K500ST je proto ideální volbou pro širokou škálu použití.

Projektor XEED 4K500ST bude v prodeji v průběhu první poloviny roku 2016.

¹ Nejmenší a nejlehčí 4K instalační projektor na světě k 1. září, dle průzkumu společnosti Canon
² Maximální pokles jasu je 5 %