Canon vyvíjí CMOS snímač velikosti APS-H s přibližně 250 megapixely, největším počtem pixelů v této velikosti

Praha, Česká republika, 8. září 2015 – Společnost Canon Europe, lídr v oblasti digitálního zpracování obrazu, oznámila, že její mateřská společnost Canon Inc. vyvíjí CMOS snímač velikosti APS-H (přibližně 29,2 x 20,2 mm), který se může pochlubit rozlišením cca 250 miliónů pixelů (19 580 x 12 600). Jde o největší počet pixelů na světě¹ ve třídě CMOS snímačů, které jsou menší než full frame 35 mm snímače.

Camera prototype with CMOS Sensor
Prototyp kamery se zcela novým CMOS snímačem (na obrázku s objektivem EF 35mm f/1,4 USM)
CMOS Sensor
CMOS snímač společnosti Canon s přibližně 250 milióny pixelů

Zcela nový snímač umožnil při použití v přístroji vytvořit snímky, na kterých mohli diváci rozpoznat nápis na boku letadla letícího ve vzdálenosti přibližně 18 kilometrů².

Zvýšení počtu pixelů vede u CMOS snímačů k nárůstu úrovně signálu, který může způsobit určité problémy včetně zpoždění a drobných rozdílů v časování. Nový CMOS snímač společnosti Canon ale i přes mimořádně velký počet pixelů přenáší data opravdu velmi vysokou rychlostí 1,25 miliardy pixelů za sekundu, za čímž stojí řada vylepšení včetně miniaturizace a dokonalejšího zpracování signálů. Snímač tak umožňuje vytvářet videozáznamy s ultra vysokým počtem pixelů rychlostí až pět snímků za sekundu. Canon navíc i přes opravdu vysoké rozlišení využil u tohoto snímače své neustále zdokonalované technologie, které jsou přizpůsobeny pro práci s miniaturními pixely a disponují vysokou citlivostí a nízkým šumem.

Videozáznam z kamery s přibližně 250megapixelovým CMOS snímačem se může pochlubit rozlišením, které je cca 125x větší než v případě Full HD rozlišení (1 920 x 1 080 pixelů) a přibližně 30x větší než u 4K rozlišení (3 840 x 2 160 pixelů). Díky mimořádně vysokému rozlišení mohou uživatelé obraz oříznout i zvětšit bez negativního vlivu na rozlišení a čistotu výsledného záběru.

Canon plánuje využití této technologie ve specializovaných řešeních pro sledování a předcházení kriminality, v měřících nástrojích s ultra vysokým rozlišením i v dalších průmyslových zařízeních a oblastech vizuálního vyjadřování.

¹ K 7. září 2015, dle průzkumu společnosti Canon
² Při pořízení snímku byl využit digitální i optický zoom, čitelný obsah vznikl zvětšením přibližně jedné čtyřicetitisíciny zachyceného obrazu.