EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM – teleobjektiv se špičkovým výkonem ve všech situacích

Praha, Česká republika, 12. listopadu 2014 – Značka Canon rozšiřuje svoji uznávanou L řadu objektivů o nový špičkový a vysoce výkonný teleobjektiv EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM, který je ideální pro sportovní fotografy i focení divoké přírody. Nový teleobjektiv je nástupcem velmi populárního modelu EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM a přináší celou řadu vylepšení, od vyšší kvality obrazu až po jednodušší použití. Canon tak definuje nový výkonnostní standard v oblasti kompaktních super teleobjektivů se zoomem.

EF 100-400mm f4.5-5.6L IS II USM.jpg

Výjimečné optické vlastnosti a všestrannost
Objektiv EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM je velmi flexibilní a nabízí dostatečnou svobodu jak při pořizování blízkých, tak i vzdálených záběrů. To vše díky neuvěřitelnému rozsahu ohniskové vzdálenosti 100 až 400 mm. Nový objektiv se může pochlubit zcela novou optickou konstrukcí s vylepšeným 4krokovým optickým stabilizátorem obrazu, který snižuje negativní vliv chvění při focení z velké vzdálenosti. Fotografové mají k dispozici tři režimy stabilizace, které jsou doslova šité na míru nejtypičtějším fotografickým podmínkám. Uživatelé zajisté ocení i průkopnický kroužkový ultrazvukový motor, který umožňuje rychlé a tiché automatické zaostřování.

Konstrukce objektivu využívá celkem 21 optických prvků, a to včetně fluoritových členů a super UD prvků s ultra nízkým rozptylem. Model EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM navíc jako první objektiv z řady Canon EF obsahuje novou antireflexní úpravu ASC (Air Sphere Coating). Zdokonalenou antireflexní vrstvu tvoří drobounké vzdušné nanočástice, které vytváří vrstvu s velmi nízkým indexem lomu a eliminují tak světelný závoj a odlesky. Díky těmto vlastnostem mohou být všechny snímky opravdu špičkové.

Předělaný zoom a vylepšené profesionální funkce
Společnost Canon při vývoji následníka objektivu EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM zohlednila zpětnou vazbu od uživatelů. Nový model se tak může pochlubit celou řadou konstrukčních vylepšení. Mezi tato vylepšení patří například tradiční otočné ovládání zoomu, které je k dispozici u ostatních objektivů řady EF se zoomem. Nový mechanismus ovládání umožňuje pomocí specializovaného dotykového kroužku nastavit kroutivý moment zoomu, díky čemuž lze hladce a rychle nastavit zoom i jeho uzamknutí na konkrétní hodnotě ohniskové vzdálenosti. Díky tomuto opatření již fotografům nehrozí změna kompozice snímků, ke které může dojít v důsledku náhodného dotyku ovládání zoomu.

Objektiv EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM je mimořádně kompaktní a lehký, a to i přesto, že jde o pokročilý teleobjektiv. Společnost Canon tento model optimalizovala tak, aby fotografové měli vše potřebné doslova na dosah. Součástí EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM je i vestavěná objímka pro stativ, pomocí níž je možné hladce a bezproblémově natáčet objektiv. V případě potřeby lze stativový držák demontovat a rozměry těla objektivu tak mohou být ještě menší. Uživatelé mají k dispozici i novou specializovanou sluneční clonu ET-83D, která díky šikovně vyřešenému přístupovému okénku umožňuje otáčení polarizačními filtry bez nutnosti odstranění této clony.

Fotografové mohou nový objektiv využít naprosto kdekoli, a to i za velmi obtížných podmínek. Model EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM v sobě nese DNA a odolnou konstrukci proslulé řady L. Konstrukce objektivu zajišťuje špičkovou odolnost vůči prachu i vodě a splňuje tak požadavky uživatelů na opravdu vysokou odolnost. Objektiv je tedy funkční i v těch nejnáročnějších prostředích. K vysoké odolnosti přispívá i fluorovaná povrchová úprava předního a zadního členu objektivu, která snižuje možnost přichycení nečistoty na čočkách a zabraňuje negativnímu ovlivnění kvality obrazu.

Klíčové vlastnosti objektivu EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM::

• Univerzální a přenosný super teleobjektiv se zoomem
  • Vynikající kvalita obrazu v celém obrazovém poli
  • 4krokový optický stabilizátor obrazu, který vyrovnává chvění fotoaparátu
  • Možnost přizpůsobení ovládání zoomu individuálním požadavkům fotografa
  • Rychlé a tiché zaostřování
  • Zaručená funkčnost i za nepříznivých povětrnostních podmínek

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM Obrázky
EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM Specifikace [XLSX, 14 KB]