Canon uvádí CJ12ex4.3B – přenositelný objektiv pro televizní vysílání s nejširším zorným úhlem na světě¹

Praha, Česká republika, 25. srpna 2015 – Společnost Canon dnes představila CJ12ex4.3B, nový přenositelný objektiv typu 2/3“ se zoomem a s nejširším zorným úhlem na světě – s neuvěřitelně krátkou ohniskovou vzdáleností 4,3 mm. Nový objektiv je ideální pro profesionální natáčení rozhovorů i pro živé televizní přenosy, od zpravodajství po sportovní reportáže.

CJ12ex4.3B.jpgCJ12ex4.3B
CJ12ex4.3B.jpg4K objektiv

Vynikající optický výkon v rozlišení 4K

Díky využití bohatých zkušeností společnosti Canon v oblasti optiky a pokročilých technologií přináší objektiv CJ12ex4.3B vynikající kvalitu obrazu, a to v celém rozsahu 12násobného optického zoomu. Nový objektiv umožňuje rychlé přizpůsobení se různorodým natáčecím prostředím a reportér tak může okamžitě přecházet mezi ultra širokoúhlými záběry s ohniskovou vzdáleností 4,3 mm a detailními záběry z blízka. Spolu s tím model CJ12ex4.3B zajistí i prvotřídní kvalitu obrazu v celé ploše záběru – od středu až k okrajům. Ohnisková vzdálenost může být ještě větší, a to díky dvojnásobnému telekonvertoru, který navíc nemá negativní vliv na optický výkon v rozlišení 4K.

S cílem zajistit ostrý a vysoce kontrastní obraz využívá objektiv CJ12ex4.3B fluoritové a UD prvky v kombinaci se speciální povrchovou úpravou značky Canon. Nový objektiv tak velmi výrazně brání vzniku odlesků i závoje. Součástí objektivu je i nový zaostřovací systém, který eliminuje vliv dýchání při přeostřování.

Výjimečná přenositelnost a flexibilní provoz
Objektiv CJ12ex4.3B se může pochlubit zcela novým designem. Novinka je kompaktní i lehká – váží pouhých 2,1 kg – a má tedy rozměry i hmotnost srovnatelné s HD objektivem typu 2/3”. Canon CJ12ex4.3B je ideální pro natáčení na rameni, které je běžné pro potřeby televizního zpravodajství, objektiv se snadno přenáší. Díky ergonomickému provedení i rukojeti je navíc velmi pohodlné i dlouhodobější držení objektivu. Součástí CJ12ex4.3B jsou také tři 20pinové konektory, které usnadňují integraci se současnými HD ovladači zoomu i zaostřování a současně umožňují i připojení objektivu do externího virtuálního ovládacího systému.

Objektiv CJ12ex4.3B využívá digitální jednotku řízení a je tak vysoce provozuschopný – uživatelé mohou libovolně volit z opakovatelných hodnot zoomu a světelnosti i z nastavení zaostření a clony. Součástí této digitální jednotky je i 16bitový kodér typu absolute value encoder, díky kterému mohou reportéři zahájit natáčení s využitím funkce pro kompenzaci aberace prakticky okamžitě, bez nutnosti inicializace objektivu. Tato vlastnost je ideální pro zpravodajství i sportovní reportáže, tedy pro natáčení v prostředích, kde akce může skončit stejně rychle, jako začala. Součástí jednotky řízení je i digitální informační displej usnadňující nastavení, kontrolu i přizpůsobení nejdůležitějších funkcí – reportéři tak mohou nový objektiv ovládat podobným způsobem, jako v případě HD objektivů typu 2/3“.

¹ Nejkratší ohnisková vzdálenost mezi 4K objektivy typu 2/3” k 25. srpnu 2015, dle průzkumu společnosti Canon

CJ12ex4.3B Obrázky
CJ12ex4.3B Specifikace [XLSX, 11 KB]