Canon vyvíjí další generaci zařízení pro zpracování obrazu, která rozšíří možnosti vizuálního vyjadřování

Praha, Česká republika, 8. září 2015 – Společnost Canon Europe, lídr v oblasti digitálního zpracování obrazu, oznámila, že její mateřská společnost Canon Inc. vyvíjí filmovou kameru systému Cinema EOS pro 8K rozlišení a profesionální 8K referenční monitor. Nová zařízení budou podporovat produkci video obsahu nové generace v 8K rozlišení. Součástí další generace bude i nová jednooká zrcadlovka, která bude využívat CMOS snímač s rozlišením přibližně 120 miliónů efektivních pixelů. Díky vlastním proprietárním technologiím pro zpracování obrazu má Canon ve svém portfoliu vstupní i výstupní zařízení, která umožňují pořizování fotografií i videí a přispívají ke všeobecnému rozvoji celé této oblasti.

Cinema EOS System 8K camera.jpg
Filmová kamera systému Cinema EOS pro 8K rozlišení
Professional-use 8K reference display.jpg

Profesionální 8K referenční displej
120-megapixel SLR camera.jpgZrcadlovka s rozlišením 120 megapixelů
Poznámka: Obrázky produktů jsou pouze ilustrativní

Canon jako vedoucí společnost v oblasti zpracování obrazu provádí výzkum a vývoj zařízení pro podporu filmové i video produkce, a to s cílem posunout hranice vizuálního vyjadřování. Prostřednictvím rozšíření svých vyvíjených produktů o novou filmovou kameru a referenční monitor chce Canon přispět k hladkému průběhu produkčních postupů a usnadnit nejen vstupy a výstupy video obsahu v 8K rozlišení, ale i další procesy jako konverzi nebo oříznutí z 8K na 4K rozlišení.

Vyvíjená filmová kamera systému Cinema EOS pro 8K rozlišení bude obraz zaznamenávat CMOS snímačem Canon Super 35 mm. Tento snímač umožňuje zpracování obrazu ve vysokém rozlišení 8 192 x 4 320 pixelů (což je přibližně 35,39 miliónů efektivních pixelů), a to i při rychlosti 60 snímků za sekundu, navíc s dynamickým rozsahem 13 EV¹ a s opravdu velmi širokým barevným gamutem. Rozměry těla a design zajišťují vynikající mobilitu i vysokou míru použitelnosti a díky bajonetu EF bude nová kamera kompatibilní s celou řadou výměnných objektivů Canon EF². Nová filmová kamera tak bude podporovat různé styly natáčení i rozmanité prostředky vizuálního vyjadřování.

Díky využití technologií značky Canon pro zpracování obrazu nabídne vyvíjený 8K referenční monitor s ultra vysokým rozlišením vysoký jas, vysoký kontrast (vysoký dynamický rozsah) i široký barevný gamut. Hustota pixelů s hodnotou přes 300 pixelů na palec přesahuje hranici viditelnosti lidského oka a monitor tak nabídne extrémně realistické zobrazení, které zajistí dosud nemožnou reprodukci velmi jemných změn osvětlení scény. V případě spojení s filmovou kamerou systému Cinema EOS pro 8K rozlišení umožní referenční monitor navíc i zobrazení opravdu velmi působivých vizuálních vyjádření.

Základem nové zrcadlovky s efektivním rozlišením přibližně 120 megapixelů bude CMOS snímač s vysokou hustotou pixelů. Společnost Canon tento svůj snímač využívá i v rámci systému EOS a nová zrcadlovka tak bude kompatibilní s širokou řadou výměnných objektivů EF značky Canon³. Vysoké rozlišení umožní vytvářet snímky s třírozměrnými texturami a se zachováním celkového vjemu z fotografovaného objektu. Výsledný obraz tak bude velmi věrný a divák bude mít pocit, že je objekt přímo před jeho očima. Fotoaparát nabídne úroveň rozlišení, která je více než dostatečná pro tisk i velmi velkých plakátů, a současně umožní oříznutí snímků bez negativních dopadů na rozlišení a čistotu obrazu.

¹ EV je jednotkou, která slouží k vyjádření dynamického rozsahu. Tento rozsah je definován jako rozdíl mezi nejsvětlejší a nejtmavší oblastí, které ještě může přístroj na snímku zaznamenat.
² Z celkem 96 objektivů řady Canon EF bude s novou 8K kamerou kompatibilních 78 modelů (60 objektivů EF a 18 filmových objektivů EF Cinema).
³ Z celkem 96 objektivů řady Canon EF bude s novou zrcadlovkou kompatibilních 60 modelů.