Kamera Canon XC10 byla oceněna v nezávislých testech European Broadcasting Union

Praha, Česká republika, 15. září 2015 – Společnost Canon oznámila, že její videokamera XC10 uspěla v nezávislých testech podle standardů organizace European Broadcast Union (EBU) pro pořizování HD videomateriálu¹. Testy zjistily, že u Canon CMOS snímače o velikosti 1 palce ve spojení s obrazovým procesorem Canon DIGIC DV5 dochází „jen k drobnému nebo vůbec žádnému aliasingu“, což znamená, že jejich výkon odpovídá parametrům (HD) Tier 1 a (HD) Tier 2L². Díky tomu může být kamera XC10 využita v široké škále řešení pro natáčení filmů a výrobu obsahu pro televizní vysílání.

XC10 se tak zařazuje mezi několik high-end profesionálních kamer Canon, které splňují kritéria definovaná organizací European Broadcasting Union. Patří mezi ně například Canon XF305, Canon EOS C300 a Canon EOS 1DC. Kamera XC10 disponuje ohromující kvalitou videí i za zhoršených světelných podmínek. Vysoká obrazová kvalita ve spojení s kompaktní velikostí a dálkovým ovládáním z ní činí ideální hlavní nebo vedlejší kameru pro účely natáčení v HD kvalitě.

Doporučení European Broadcasting Union pomáhají tvůrcům televizního vysílání rozlišit, která technologie je vhodná v různých situacích. Ve Velké Británii využívají tato doporučení k tomu, aby si byli jistí, že jejich natáčený obsah bude mít určitou minimální kvalitu.

„XC10 jsme vyvinuli proto, aby vybavila filmové producenty kompaktní, ale výkonnou profesionální 4K kamerou, která podpoří jejich kreativitu zejména v obtížnějších podmínkách, kde není dostatek prostoru pro velkou kameru. Poslouží také jako druhá kamera při natáčení s menším natáčecím štábem. Velikost přístroje a snadné ovládání z ní činí perfektní doplněk kamer řady Cinema EOS nebo XF, případně výbornou samostatnou kameru samu o sobě.“

Canon XC10 je kompaktní digitální 4K kamera kombinovaná s fotoaparátem, která je vybavena velkým snímačem o velikosti 1 palce (12,8 x 9,6 mm) a vysoce kvalitním opticky stabilizovaným 10násobným zoomem. Disponuje rozsahem ohniskových vzdáleností 24 až 240 mm (ekvivalent ohniskové vzdálenosti pro 35 mm v režimu natáčení filmů).

Pro více informací o kameře Canon XC10 navštivte http://cpn.canon-europe.com/content/product/camcorders/xc10.do

Celou zprávu se závěry z testování můžete stáhnout na adrese - https://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3335_s17.pdf

¹ EBU Tech 3335: Metody měření zobrazovacího výkonu televizních kamer pro účely charakterizace a nastavení (http://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3335.pdf))
² EBU Recommendation R.118: Členění kamer s vysokým rozlišením (http://tech.ebu.ch/docs/r/r118.pdf))