Canon natočil video v takřka naprosté tmě a úspěšně tak otestoval nový CMOS snímač

PRAHA, 24. září 2013 – Na jaře letošního roku oznámila společnost Canon vývoj vysoce citlivého full-frame CMOS snímače, který umožní natáčet videozáznamy ve Full HD rozlišení i při velmi špatných světelných podmínkách. Canon v těchto dnech na svých stránkách zveřejnil video pořízené prototypem kamery s tímto novým typem snímače, které zachycuje drobné světlušky při takřka nulovém osvětlení 0,01 luxu.

new_senzor.jpg
Světlušky a okolní vegetace / 35 mm full-frame CMOS snímač

Vývojáři společnosti Canon dosáhli u nového 35 mm snímače vysoké citlivosti a velmi nízkého šumu nejen využitím špičkových technologií využívaných v digitálních zrcadlovkách EOS, ale také díky novému typu pixelů na povrchu obrazového snímače a vylepšení obvodu pro čtení dat z těchto pixelů.

Videozáznam světlušek ne větších než několik milimetrů pořídil Canon ve spolupráci se společností ZERO CORPORATION na japonském ostrově Ishigaki, který se nachází přibližně 200 kilometrů severovýchodně od Taiwanu. Natáčení proběhlo po západu slunce bez využití jakéhokoli umělého osvětlení uprostřed ostrovních hor, přímo v přirozeném prostředí světlušek Yaeyama-hime. Světelné podmínky byly velmi nepříznivé, úroveň okolního osvětlení nepřesáhla hodnotu 0,01 luxu. Lidské oko má za těchto podmínek, asi třikrát horších, než při svitu půlměsíce, značné problémy s rozpoznáváním okolních objektů. Videozáznam obsahuje nejen barevné světlo vydávané světluškami, ale zcela zřetelně také jejich pohyb a okolní vegetaci. Pořízené záběry se snímkovou frekvencí 30 sn/s budou využité pro další výzkum světlušek.

Kromě pozorování přírody a hvězdné oblohy chce Canon nový full-frame CMOS snímač využít také v oblasti lékařského výzkumu, v dohledových systémech a při prevenci kriminality.

Část videozáznamu se světluškami je k dispozici na adrese http://www.canon.com/news/2013/sep12e.html.