Canon zve na výstavu World Press Photo v pražském Karolinu

Praha, Česká republika, 10. září 2015 – Společnost Canon, která je od roku 1992 celosvětovým partnerem nadace World Press Photo, se podílí i na letošním ročníku proslulé stejnojmenné soutěže. V pořadí patnáctou výstavu nejlepších novinářských fotografií 58. ročníku World Press Photo bude možné zhlédnout od 11. září do 4. října 2015 v pražském Karolinu.

Praha byla mezi města podílející se na celosvětové sérii výstav zařazena v roce 1990. Fotografie dokumentují jak politicko-společenské události mezinárodního významu, tak i lidské osudy, vymírající tradice, sportovní výkony nebo zázraky přírody. Snímky vycházejí nejen z tradic fotožurnalismu, ale snaží se rovněž posunovat dosavadní hranice světa fotografie ještě dál. Návštěvníci si v Karolinu budou moci prohlédnout i dvanáct fotografií vítěze Ceny Prahy, kterým se letos stal turecký fotograf Bülent Kilic, jehož fotografie dokumentují útěk tureckých Kurdů z města Kobani v loňském roce.

„Fotografie nám dává možnost zachytit svět vlastníma očima v ohromujících detailech. Co mě ale osobně na fotografiích fascinuje nejvíce, je příběh, který vyprávějí a na který každý z fotografů i diváků nahlíží z vlastní perspektivy,“ komentuje výstavu Ladislav Paleček, generální ředitel společnosti Canon CZ. „Jsem nesmírně hrdý, že jsme se mohli letos opět stát partnerem World Press Photo, ocenit tak práci fotografů a zprostředkovat jejich umění široké veřejnosti,“ dodává.

Do letošního ročníku bylo přihlášeno 97 912 snímků od 5 692 fotografů ze 131 zemí světa a porota udělila ceny v osmi tematických kategoriích. Celkovým vítězem se stal Mads Nissen, jehož snímek zachycuje Jona a Alexe, homosexuální pár, v intimní chvilce v ruském Petrohradu. Celkem výstava vítězných fotografií navštíví zhruba 100 měst ve více než 45 zemích světa. Snímky, které jsou její součástí, jsou vytištěny na velkoformátových tiskárnách Canon a plochých tiskárnách Océ Arizona.

Další informace o soutěži World Press Photo jsou dostupné na: www.worldpressphoto.org
Seznam vítězů na: http://www.worldpressphoto.org/2015-photo-contest/winners-list