World Press Photo v Karolinu již jen necelý týden. Canon je i letos partnerem

Praha, Česká republika, 30. září 2014 – Značka Canon, která je od roku 1992 celosvětovým partnerem nadace World Press Photo, se podílí i na letošním ročníku proslulé stejnojmenné soutěže. V pořadí čtrnáctou výstavu nejlepších novinářských fotografií 57. ročníku World Press Photo je možné zhlédnout do 5. října 2014 v historickém sídle Univerzity Karlovy – pražském Karolinu. K vidění jsou také snímky české fotografky Jany Ašenbrennerové, která získala čestné ocenění v kategorii každodenní život.

WPP

Praha byla mezi města podílející se na celosvětové sérii výstav zařazena v roce 1990. Česká republika patří mezi více než čtyři desítky zemí, které putovní výstavu World Press Photo hostí. Fotografie dokumentují vedle četných politicko-společenských událostí mezinárodního významu také řadu neobyčejně zachycených lidských osudů, vymírajících tradic, sportovních výkonů a přírodních nevšedností. Návštěvníci si mohou prohlédnout i dvanáct fotografií Reni Effendi, vítězky Ceny Prahy. Vystavené fotografie v pražském Karolinu vycházejí částečně z tradic fotožurnalismu, částečně zpochybňují dosavadní konvence, které svazují novinářskou fotografii a posouvají hranice možného. Podle předsedy poroty pro rok 2014 Garyho Knighta jsou nově hodnoceny fotografie témat a událostí, nikoliv témata a události samy o sobě. Výběr témat je totiž plně v rukou fotografů a médií.

„Fotografické umění nám dává to, co žádné jiné – umožňuje zachytit okamžik a zdokumentovat události či všední životní momenty jak nejvěrněji to jen lze,“ komentuje výstavu Radka Palánová, Corporate&Marketing Communication Manager Canon CZ&SK. „K novinářům-fotografům, kteří nám takto zprostředkovávají svá svědectví, chovám velkou úctu a stejně tak k nadaci World Press Photo. Právě díky ní se každý rok můžeme seznámit s tím nejlepším z novinářské fotografie. Jsem ráda, že přispět k tomuto jedinečnému projektu může každoročně i Canon,“ dodává.

World Press Photo je nizozemská nezávislá nadace, která již od svého založení v roce 1955 organizuje fotografickou soutěž zaměřenou na zmapování nejdůležitějších světových událostí uplynulého roku. Soutěž World Press Photo je členěna do osmnácti kategorií od sportu přes oblast každodenního života až po fotografie zachycující aktuální společenské problémy. Své vítěze má v této prestižní soutěži i Česká republika, například v roce 1958 získal hlavní cenu ve sportovní kategorii fotograf Stanislav Tereba. Letos obdržela v kategorii každodenní život za snímky homosexuálů žijících v Kongu čestné ocenění česká fotografka Jana Ašenbrennerová.