Canon zve na film Cesta vzhůru

Praha, Česká republika, 24. srpna 2015 – Společnost Canon svým fanouškům ráda pomáhá v hledání nových dobrodružství. Je také hrdým a dlouhodobým partnerem známého českého horolezce Radka Jaroše, kterého na cesty vždy vybavuje širokou škálou fotografické techniky. Nyní ho měla možnost podpořit během jeho výstupu na druhou nejvyšší horu světa K2 a pomohla mu tak ke splnění jeho velkého snu. Celý výstup byl zfilmován a dal vzniknout dokumentu Cesta vzhůru, který zachycuje nejen jeho dobrodružství z jedinečné perspektivy, ale v němž se promítají i pohledy a obavy rodinných příslušníků. Premiéra filmu v českých kinech proběhne ve čtvrtek 27. srpna 2015.

Trailer je možné zhlédnout na www.youtube.com/watch?v=UZP0iW-xUt4

cesta-vzhuru.jpg

Snímek dokumentuje nejen cestu Radka Jaroše na K2, ale i sílu a nezdolnost lidského ducha. Radek Jaroš se stal prvním Čechem a teprve patnáctým člověkem na světě, který získal Korunu Himaláje. Ve filmu mohou diváci sledovat a vnímat námahu každého kroku i obdivovat krásu majestátných hor, rozhodně však nejde jen o pouhou dokumentaci cesty. Film paralelně sleduje i rodinné příslušníky, kteří nejsou členy výpravy, a ukazuje i to, jak se život dobrodruha prolíná s životem rodinným, strachem o blízké a jejich snahou vyrovnat se s nebezpečnou zálibou. Divákům se nabízí širší pohled na zdolávání překážek nejen ve fyzickém, ale i psychickém slova smyslu. Lidská vůle je nezdolná, člověk však musí čelit limitům, činit kompromisy a být ochoten platit. Není to o pomyslném pokoření vrcholu, mnohdy je právě cesta cíl.

Společnost Canon je dlouhodobým partnerem Radka Jaroše a jeho týmu a jako vždy mu na cestu zapůjčila širokou škálu fotografické techniky, např. Legria HF R46, EOS 6D s objektivy EF 24-70mm f/4L IS USM a EF 70-300L IS USM, Powershot S120 nebo Powershot G1X Mark II. Nejvíce si však horolezci pochvalovali odolné a spolehlivé fotoaparáty Powershot G15 a PowerShot G16, kterými byly pořízeny i některé výškové záběry v samotném filmu a na Powershot G16 byla dokonce pořízena fotografie z vrcholu hory.

Samotný filmový štáb v čele s kameramanem a režisérem Davidem Čálkem měl pak během natáčení k dispozici rovněž vysoce odolnou techniku Canon, která zajistila profesionální zpracování obrazu. Většina záběrů byla pořízena filmovou kameru EOS C300 s širokou řadou objektivů, např. EF 100-400mm, EF 16-35mm f/2.8L II USM, EF 70 200mm f/2.8L IS II USM nebo EF 8-15mm f/4L Fisheye USM.

Producent filmu Richard Němec dodává: „Rozhodujícím momentem pro nás byla technika. Potřebovali jsme kvalitní kameru s filmovými skly, protože jsme věděli, že děláme film pro velké plátno. Vedle ní jsme potřebovali malé kamery, na které budou točit sami horolezci v místech, kam se my nedostaneme. Skvělou kombinací pro nás byly kamery Canon. Jednak v Čechách neznámá a při tom podle mého nedoceněná kamera C300, která má výborný poměr cena / váha / výkon a k tomu nízkou spotřebu. David byl z kamery tak nadšen, že si hned po natáčení jednu koupil. Skvělým doplněk pro lezce do výšek pak byly výborné malé kompakty PowerShot G15 a G16 – malé, do ruky, skvělý čip a snadné ovládání i v rukavicích, k tomu malá spotřeba, což je v místech, kde nejste na síti, také důležitý argument.“

Canon EOS C300
Průkopnická profesionální filmová kamera EOS C300 spojuje osvědčenou videotechnologii společnosti Canon a zkušenosti v oblasti objektivů s kreativitou systémů EOS. Je velmi kompaktní, lehká a vybavená zvýšenou citlivostí ISO 20 000. Snímač CMOS Super 35 mm s 8,3 megapixelu poskytuje 3kanálové RGB zpracování pro záznam v rozlišení Full HD. Výhodou je rovněž nízká spotřeba.

Canon PowerShot G15 a G16
Kompaktní fotoaparáty PowerShot G15 a G16 se pyšní objektivy s vysokou světelností a 5× zoomem, rychlým automatickým zaostřováním a vysoce citlivým snímačem Canon CMOS pro pořizování dokonalých fotografií a filmů v rozlišení Full HD. Kombinace snadného ovládání, odolného přístroje a vysoce kvalitních výstupů při nízké spotřebě je bezkonkurenční.