Canon gratuluje vítězi ocenění World Press Photo of the Year

Praha, Česká republika, 13. února 2015 – Canon Europe, lídr v oblasti digitálního zpracování obrazu, upřímně blahopřeje držiteli vítězného ocenění World Press Photo of the Year 2014 – stal se jím Mads Nissen. Jeho snímek zachycuje Jona a Alexe, homosexuální pár, v intimní chvilce v ruském Petrohradu. Fotografie je součástí většího projektu s názvem “Homofobie v Rusku”, který byl nafocen pro fotoagenturu Scanpix. Nissenův snímek rovněž obdržel první cenu v kategorii Současné problémy.

WPPH_image_FINAL
Credit: Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures

Soutěž World Press Photo, kterou Canon sponzoruje od roku 1992, je mezinárodně považována za nejprestižnější celosvětovou soutěž pro fotoreportéry. Letos jde o 58. ročník, do kterého bylo přihlášeno 97 912 snímků od 5 692 profesionálních fotografů ze 131 zemí světa. Porota v letošním roce udělila ceny v osmi tematických kategoriích a jeden snímek byl pak zvolen vítěznou fotografií pro rok 2014.

„Každý rok hrdě podporujeme mezinárodní fotoreportéry a odhalujeme jejich talent v rámci soutěže World Press Photo,“ říká Kieran Magee, Marketing Director, Professional Imaging, Canon Europe. „Nissenův působivý snímek nenápadně vynáší na světlo soudobou problematiku, která si zaslouží pozornost, a vypráví příběh s velkým citem.“

Nissen pořídil svůj vítězný snímek na fotoaparát Canon EOS 5D Mark III s clonou f/2.2, časem 1/200 sekundy a hodnotou ISO 1600.

Slavnostní předání proběhlo v Amsterdamu, kde Nissen za svůj vítězný snímek obdržel finanční odměnu 10 000 eur od World Press Photo. Kromě toho mu společnost Canon Europe daruje profesionální zrcadlovku včetně objektivu.

Výstava vítězných fotografií navštíví zhruba 100 měst ve více než 45 zemích světa. Poprvé se výstava otevře 18. dubna 2015 v Amsterdamu. Snímky, které jsou její součástí, budou vytištěny na velkoformátových tiskárnách Canon a plochých tiskárnách Océ Arizona.

Další informace o soutěži World Press Photo jsou dostupné na: www.worldpressphoto.org

Poznámka pro redaktory:

World Press Photo – Press Kit

Výběr vítězných snímků ze soutěže je dostupný ke stažení na stránkách World Press Photo: www.worldpressphoto.org

Seznam vítězů: http://www.worldpressphoto.org/2015-photo-contest/winners-list