Rozhovor s Davidem Tureckým

Davide, můžete se nám krátce představit? Jak jste se dostal k focení?
K focení jsem se dostal už jako dítě. Pak jsem šel na střední fotografickou školu a nakonec na vysokou školu.

Proč jste se zaměřil právě na fotografování jídla?
Já jsem převážně portrétní fotograf, ale hledal jsem nějaké klidnější odvětví fotografie, u kterého bych si odpočinul od neustálého stresu s lidmi. Navíc se mi líbí, jak lze tato dvě zaměření kombinovat. Je super, když třeba děláte rozhovor s michelinským šefkuchařem, můžete udělat super portréty a zároveň super fotky jídel.



Rozhovor s Davidem Tureckým

Vyžaduje takové fotografování nějaké speciální podmínky, techniku nebo přípravu?
Skoro ani ne, základem je pochopit světlo a mít aspoň trochu smysl pro kompozici.

Kterou techniku byste zájemcům o food fotografii doporučil?
Asi bych doporučil jakoukoliv zrcadlovku s full frame snímačem a pak nějaké sklo, ideálně hodně světelné 50mm, 80mm. Hlavně to nesmí být "širokáč". 



Rozhovor s Davidem Tureckým

Chystáte se svoji fotovýbavu v nejbližší době rozšířit?
Zatím jsem spokojený. Uvažuji o novém Canon 6D Mark II, ale staré tělo pracuje stále dobře.

Jak se na plánované focení připravujete? Používáte nějaké vychytávky, které s fotografováním v první řadě nesouvisejí, ale pro vás jsou neocenitelnými pomocníky?
Žádnou extra vychytávku nepoužívám. Pro mě jsou nejdůležitější asi stativ a odrazky.



Rozhovor s Davidem Tureckým

Když už jsme u těch pomůcek... Bez kterého fotografického příslušenství si nedovede focení představit?
Jak říkám... Stativ, počítač a samozřejmě foťák. :)

Vybavíte si nějaké focení, které vám už navždy uvízne v paměti?
Možná focení s Radkem Kašpárkem z restaurace Field, když jsme fotili dančí srdce a krev… to ale bylo spíš nechutné. :)



Rozhovor s Davidem Tureckým

Jak vypadá Váš typický pracovní den?
To se nedá úplně popsat, protože každý den je jiný. Moje práce je životním stylem, kde se vše pořád mění. Ale to je možná to, co mě na té práci pořad baví.

Můžete dát na závěr nějaké rady začínajícím fotografům, které také fascinuje food fotografie? Na co by se měli soustředit, co je pro ně v začátcích nejdůležitější? Prozradíte pár tipů a triků, které se Vám při focení jídla osvědčily?
Základem je dobře pochopit světlo a kompozici. Samozřejmostí je mít zmáknutou techniku a ideální je také sledovat Instagram a Pinterest a snažit se fotografie, které dotyčného zaujaly, napodobovat.