FOTOGRAFOVÁNÍ NA CESTÁCH

Nejlepší výbava Canon pro začátečníky, ideální pro fotografování na cestách

Tyto fotoaparáty a objektivy od společnosti Canon jsou navrženy a vyrobeny pro fotografování na cestách. Představují ideální společníky na cesty, se kterými zachytíte svá dobrodružství a uchováte si vzpomínky po celý život.
Ruka vytahující z kabelky fotoaparát Canon s objektivem Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM.

Nejlepší vybavení pro fotografování na cestách vám umožní zachytit klíčové okamžiky a uchovat si výjimečné vzpomínky, ať už prozkoumáváte město, vyrážíte do přírody nebo se seznamujete se zcela odlišnou kulturou. Díky okamžitému celosvětovému připojení nyní můžete s přáteli, rodinou a sledujícími po celém světě v reálném čase sdílet vše od momentek až po plnohodnotné cestovní vlogy.

Abyste mohli pořizovat úžasné snímky, výtisky a videa, potřebujete fotoaparát, který bude bezchybně fungovat po celý rok, bez ohledu na to, jakým podmínkám budete čelit, a přitom bude stále dostatečně malý, aby se vám vešel do zavazadla. Podobné je to i s objektivy, které musí být dost všestranné, aby udržely krok s dobrodružným duchem a zároveň poskytovaly vynikající kvalitu obrazu.

Je třeba zvážit mnoho věcí, a proto jsme sestavili průvodce pro nejlepší výbavu pro fotografování na cestách. Takže ať už jste začátečník dychtící začít, nadějný cestovní bloger, který si přeje oslnit své sledující, nebo tvůrce s rozvíjejícím se profilem, který touží povznést svůj obsah a sadu na novou úroveň, můžete si být jisti, že máte k dispozici nástroje, které vám zajistí úspěch.

Nejlepší fotoaparáty na cesty pro příležitostné fotografy a rodinné dovolené: Canon EOS R100 a Canon Zoemini S2

Dva lidé s úsměvem stojí a objímají se před řadou chat na písečné pláži.

Fotoaparát Canon EOS R100 je ideální pro rodinnou dovolenou a je cenově dostupnou volbou pro ty, kdo chtějí pokročit na další úroveň, opustit fotografování smartphonem a pořizovat kvalitní snímky a videa.

Bílý model Canon Zoemini S2 stojí na otevřeném výstřižkovém albu, na jehož stránkách jsou uspořádány fotografie z cest.

Model Canon Zoemini S2 umožňuje pořizovat snímky a tisknout na cestách – perfektní řešení pro výstřižková alba z vašich cest. Pomocí aplikace Canon Mini Print můžete upravovat snímky a přidávat kreativní prvky.

Rodinná dovolená není jen únik z každodenní rutiny. Jedná se o drahocenný čas strávený s našimi nejbližšími, během kterého se odehrávají některé z těch nejcennějších vzpomínek.

Fotoaparát Canon EOS R100 vám umožní zachytit tyto výjimečné momenty v odpovídající kvalitě. Technologie Dual Pixel CMOS AF dokáže sledovat oči a obličeje, a udržet tak zaostření na každého člena rodiny, a to i v přelidněných městských scénách. Režim Kreativní asistent vám poskytuje nástroje pro okamžité nastavení rozostření pozadí, jasu nebo kontrastu, zatímco funkce Auto Lighting Optimizer (Automatická optimalizace jasu) vyrovnává vysoký kontrast způsobený přímým slunečním světlem, a vytváří tak přirozený obraz i na oslnivém slunci.

Fotoaparát EOS R100 je také dokonalým společníkem při západu slunce. Nabízí pokročilé funkce, které při fotografování z ruky a za slabého osvětlení zajistí snímky zaostřené a bez rozmazání.

Připojte fotoaparát EOS R100 k aplikaci Canon Camera Connect a můžete okamžitě přenášet snímky z fotoaparátu do smartphonu a sdílet je na sociálních sítích. Aplikace také umožňuje označit snímky zeměpisnými souřadnicemi pomocí systému GPS, ať už vám to pomůže uspořádat fotografie, až se dostanete domů, nebo jen budete moci předvést svou dovolenkovou destinaci. U skupinových snímků můžete použít režim dálkového fotografování aplikace Camera Connect, takže se do snímku zaručeně vejdou všichni a nikoho nevynecháte.

Pokud hledáte mimořádnou přenosnost, pak je model Canon Zoemini S2 s 8MP snímačem skvělým společníkem na dovolenou, který vdechuje život vzácným okamžikům, když se odehrávají. Mimořádně kompaktní fotoaparát a tiskárna Canon Zoemini S2 umožňuje pořizovat elegantní selfie pomocí vestavěného zrcadla a kruhového světla, které zdokonalí vaši pozici a expozici. Snímky pak můžete během minuty vytisknout na místě nebo je uložit na kartu MicroSD a vytisknout později.

Po spárování fotoaparátu Canon Zoemini S2 s aplikací Canon Mini Print můžete také zkontrolovat kompozici v živém náhledu, upravit snímky před tiskem, a dokonce tisknout fotografie přímo ze smartphonu.

Nejlepší fotoaparát na cesty pro začátečníky a tvůrce obsahu: Canon EOS R10 a EOS R50

Ruce držící fotoaparát Canon EOS R10 zaměřený na obrazovku, která zobrazuje fontánu a zeleň.

Zatímco fotoaparát Canon EOS R10 váží pouhých 429 g, doprovodný objektiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM je při 130 g stejně maličký a navíc je vybaven praktickým rozsahem zoomu a optickou stabilizací obrazu (IS). S těmito dvěma prvky získají začátečníci i zkušení fotografové výkonnou, ale zároveň lehkou kombinaci.

Detailní záběr květů pořízených v režimu Advanced A+ fotoaparátu Canon EOS R50.

Režim Advanced A+ fotoaparátu EOS R50 – jeden z řady inteligentních režimů automatického fotografování – pořídí více snímků a poté je sloučí dohromady, abyste mohli zachytit ty nejkvalitnější snímky svých dobrodružství s minimálním know-how. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R50 s objektivem Canon RF–S 18–45mm F4.5–6.3 IS STM při nastavení 1/160 s, f/11 a ISO 100.

Díky působivým technickým specifikacím je fotoaparát Canon EOS R10 vhodný i pro nadšence a uznávané tvůrce obsahu, kteří potřebují funkce, jež posunou jejich obsah na novou úroveň.

Díky 24,2MP snímači APS-C vytváří fotoaparát EOS R10 nádherně čisté snímky a naprosto bezchybné, plynulé video rychlostí 60p v rozlišení 4K pro profesionálně působící vlogy a příběhy. A díky pokročilému systému automatického zaostřování, který dokáže sledovat oči, tváře, zvířata a vozidla, bude váš obsah vždy ostrý – i za slabého osvětlení.

Fotoaparát EOS R10 je také vybaven otočnou dotykovou obrazovkou pro úspěšnou kompozici bez ohledu na úhel a vestavěným bleskem pro fotografování v noci nebo za slabého osvětlení. Navíc váží jen 429 g, takže jeho nošení po rozpínajících se městech nebo strmých horách vás nebude nijak otravovat.

Šikovní tvůrci, kteří chtějí vytvářet kvalitnější cestovní filmy, které mohou sdílet se svými sledujícími, by také mohli zvážit fotoaparát Canon EOS R50, který sdílí stejný snímač a systém AF jako fotoaparát EOS R10, ale má menší tělo a váží pouhých 375 g.

Je jednoduchý a intuitivní pro uživatele, kteří jsou obeznámeni s dotykovou obrazovkou smartphonů, a pořizuje nádherné video v rozlišení 4K rychlostí až 30p. Může se také pochlubit funkcí digitální IS při filmování pro záznam bez otřesů při natáčení na cestách. Natáčí také video ve svislém formátu a nabízí režim Film pro ukázkové záznamy zblízka, jimiž lze předvést neobvyklé potraviny, které jste objevili na místním trhu, nebo prapodivné suvenýry, které jste na cestách nasbírali.

Oba fotoaparáty lze také použít s jakýmkoli objektivem Canon RF nebo RF-S, což vám poskytne přístup k celé řadě všestranných objektivů, a s rostoucími ambicemi budete mít spoustu dalších možností.

Nejlepší základní širokoúhlý objektiv se zoomem pro fotografování na cestách: Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM a RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM.

Osoba v růžovém topu natahuje ruce, aby pořídila snímek sebe na lodi, s barevnými budovami po obou stranách. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R50 a objektivem Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM.

Objektiv Canon RF-s 10-18mm F4.5-6,3 IS STM v kombinaci s lehkým fotoaparátem Canon EOS R50 je skvělý nejen pro fotografování, ale také vlogování na cestách. Snadno zachytíte v záběru sami sebe a můžete fotografovat nebo natáčet v rozlišení UHD 4K 30p. Můžete i živě streamovat, zachytit široký výhled na krajinu za vámi a vytvořit scenérii. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R50 a objektivem Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM při nastavení 10 mm, 1/200 s, f/8 a ISO 400.

Krajina odrážející se v hladině horského jezera se zamračenou oblohou. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R5 s objektivem Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM.

Objektiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM je mimořádně širokoúhlý objektiv se zoomem, který je vytvořen tak, aby potěšit i ty nejnáročnější fotografy na cestách. Tento objektiv je vybaven optickou stabilizací obrazu (IS) s rozsahem 5 EV, vysokou světelností f/4,5 a možnostmi rychlého zaostřování bajonetu RF od společnosti Canon. Zajistí, aby byly vaše snímky z cest ostré a profesionálně vypadající bez ohledu na světelné podmínky. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R5 s objektivem Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM při nastavení 17 mm, 2,5 s, f/5 a ISO 100. © Verity Milligan

Jedním z nejvšestrannějších objektivů Canon pro fotografování krajiny a cestování je Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM. Tento kompaktní ultraširokoúhlý objektiv se dokonale hodí k fotoaparátům, jako jsou Canon EOS R10EOS R50, a je skvělým doplňkem k sadě objektivuRF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM. Objektiv RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM má podobné zasouvací provedení jako model s rozsahem 18–45 mm. Můžete jej snadno přenášet v batohu nebo v kapse bundy. Rozsah zoomu 10–18 mm umožňuje nejen vidět větší obraz, ale bude také skvěle fungovat, když budete chtít zachytit jiné perspektivy a pohrát si se vztahem mezi prvky v popředí a pozadí.

Velký zorný úhel objektivu RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM z něj činí jeden z nejlepších objektivů Canon pro vlogování. Je ideální pro případy, kdy se chcete dostat do záběru, a zároveň zachytit i vaše okolí, abyste vytvořili scénu. Plynulý a prakticky neslyšný systém automatického zaostřování STM skvěle zvládá fotografování i natáčení. Automatická korekce přímo ve fotoaparátu eliminuje zkreslení. Výsledkem jsou vysoce kvalitní a věrné snímky, které jsou hodny jakéhokoli cestovatelského dobrodružství. Pokud chcete dosáhnout ještě větší všestrannosti, můžete přepnout na ruční zaostřování a přiblížit se až na 0,5násobné zvětšení makro, které je ideální pro fotografování mimořádně detailních záběrů místní flóry a fauny na velkém pozadí. Objektiv RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM je vybaven optickou stabilizací obrazu s rozsahem 4 EV, který se v kombinaci s fotoaparátem s vestavěnou stabilizací obrazu (IBIS), jako je EOS R7, zvyšuje na 6 EV.

Pokud se vám líbí funkce objektivu RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM, ale používáte plnoformátový fotoaparát, bude objektiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pro vás ten pravý. Díky mimořádně širokému ohniskovém rozsahu nebude tento objektiv mít žádné problémy vměstnat do záběru vše, ať už vlogujete v centru města, procházíte uličkami křivolakých středověkých městeček nebo zachycujete výhledy z velkolepého pohoří. Tento kompaktní a lehký objektiv RF je cenově dostupným doplňkem i nejlehčí cestovní brašny. Díky stabilizaci obrazu a světelnosti f/4,5 je skvělým pomocníkem v proměnlivých světelných podmínkách. Jako plnoformátový objektiv je poněkud větší, ale na svůj typ přesto velmi kompaktní a lehký.

Nejlepší objektiv pro reportáže z cest: Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

Pár rukou drží fotoaparát Canon EOS s objektivem Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM před košilí v barvě khaki.

Objektiv Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM je vybaven ovládacím kroužkem objektivu, který je přiřaditelný cloně, závěrce nebo citlivosti ISO, takže máte na dosah ruky dodatečné ovládání – ideální pro rychlé nastavení při rychlých změnách situace.

Mimořádně širokoúhlá ohnisková vzdálenost 24 mm objektivu Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM je ideální pro dokumentování širokoúhlých pouličních scén nebo pořizování portrétů v prostředí, které vypovídá o souvislostech. Tento objektiv je také vybaven optickou stabilizací obrazu (IS) pro ostré snímky z ruky v pohybu a téměř neslyšným motorem zaostřování, který umožňuje nerušit fotografované objekty a zachovat čisté zvukové záznamy.

Nejlepší objektiv pro vlogery-cestovatele: Canon RF 16mm F2.8 STM

Mladá žena stojí na vyvýšeném místě nad řekou, nad kterou se klene most, a natáčí se na fotoaparát Canon EOS R6 s objektivem Canon RF 16mm F2.8 STM.

Mimořádně široká ohnisková vzdálenost rychlého a cenově dostupného objektivu RF 16mm F2.8 STM s pevnou ohniskovou vzdáleností nabízí tvůrcům obsahu skvělé kreativní příležitosti při pořizování širokých pohledů.

Mimořádně širokoúhlý objektiv RF 16mm F2.8 STM s vysokou světelností f/2,8 dokáže zachytit rozsáhlou perspektivu a nabízí celou řadu kreativních možností pro vlogery-cestovatele a tvůrce obsahu na cestách. Rozsáhlý záběr je také užitečný, když snímáte v relativně těsných prostorech, například pokud vlogujete z trhu nebo muzea a nemůžete fyzicky ustoupit dozadu, abyste otevřeli perspektivu.

Objektiv je vybaven technologií automatického zaostřování s prakticky tichým krokovým motorem (STM), který z něj činí skvělou volbu, pokud chcete zaznamenávat díla z cest do fotoaparátu nebo zachytit okolní zvuky, které místa krásně oživí.

Vzhledem k tomu, že objektiv váží jen 165 g a po zasunutí měří jen něco málo přes 4 cm, můžete jej mít pohodlně nasazený na fotoaparátu při celodenním prohlížení památek.

Nejlepší kompaktní objektiv pro fotografování na cestách: Canon RF 28mm F2.8 STM

Usměvavý turista stojí na balkóně a za ním se rozprostírá panorama města.

Pokud chcete lepší objektiv než ten dodávaný v sadě s fotoaparátem, a vylepšit tak svou obrazovou dokumentaci z cest, nabízí cenově dostupný širokoúhlý objektiv Canon RF 28mm F2.8 STM všechny výhody 28mm objektivu s pevnou ohniskovou vzdáleností v neuvěřitelně kompaktní velikosti. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R8 s objektivemCanon RF 28mm F2.8 STM a nastavením 1/1250 s, f/2,8 a ISO 100.

Pokud při výběru cestovního objektivu zvažujete velikost a hmotnost, objektiv kapesní velikosti Canon RF 28mm F2.8 STM váží pouhých 120 g a lze jej zasunout, když se nepoužívá, což ještě více usnadňuje uschování v tašce nebo batohu.

Jeho univerzální ohnisková vzdálenost 28 mm je ideální na zkoumání a umožní vám vyplnit záběr pohlcujícími městskými scénami, působivými pamětihodnostmi nebo celými rodinnými portréty – a díky vysoké světelnosti f/2,8 můžete pokračovat ve fotografování i v noci.

Je sice malý, ale objektiv RF 28mm F2.8 STM se vyznačuje velkou optickou kvalitou s povrchovou úpravou Super Spectra, která omezuje zdvojení obrazu a odlesky, a inteligentní vestavěnou optickou korekcí pro čistší fotografie a videa.

Nejlepší širokoúhlý objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností pro fotografování na cestách: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Miska s těstovinami s rajčaty a bazalkou, která je vyfotografována shora dolů, a v záběru je vidět vidlička, lístky bazalky, palička a hmoždíř. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS RP a objektivem Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM.

Díky optické stabilizaci obrazu s rozsahem 5 EV pro záběry z ruky bez rozmazání a schopnosti pořizovat makrosnímky s 0,5× zvětšením je objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM jasnou volbou, chcete-li zachytit chutné lahůdky z daleké restaurace. Díky tichému zaostřovacímu motoru STM je navíc skvělým objektivem pro vlogování a živé streamování. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS RP s objektivem Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM při nastavení 1/125 s, f/2,5 a ISO 800. © Natasha Alipour-Faridaniová

Není to náhodou, že je objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM upřednostňován street fotografy, fotografy portrétů i fotografy-cestovateli. Je dostatečně širokoúhlý pro rozsáhlé městské scenérie, záběry táhlé krajiny a odhalující záběry zblízka, a díky nenápadnému profilu, vysoké světelnosti a macro zvětšení až 1:2 se skvěle hodí na celou řadu žánrů.

I přes to, že je objektiv RF 35mm F1.8 MACRO IS STM určen pro plnoformátové fotoaparáty, jej lze použít i pro těla se snímačem APS-C, jako je například Canon EOS R10, se kterým zachytí zorné pole ekvivalentní 56mm objektivu připojenému na plnoformátovém těle.

Nejlepší kompaktní fotoaparáty pro vlogery a blogery na cestách: Canon PowerShot V10 a Canon PowerShot G7 X Mark III

Dvě ženy sedí u stolu v restauraci a drží talíř před fotoaparátem Canon PowerShot V10 na vestavěném stojanu.

Fotoaparát Canon PowerShot V10 je vybaven vestavěným nastavitelným stojanem a širokým zorným úhlem, takže můžete při filmování cestovních vlogů dostat své společníky do záběru.

Muž sedí na oblázkové pláži před malým ohněm. Na skále před ním stoji na stativu fotoaparát Canon PowerShot G7 X Mark III s mikrofonem.

Díky širokému rozsahu ohniskových vzdáleností, který odpovídá rozsahu 24–100 mm u plnoformátového fotoaparátu, je s kompaktním fotoaparátem Canon PowerShot G7 X Mark III možné vše: od vlogování z ruky až po portrétyfotografování divoké přírody.

Když se ve vás probudí touha po cestování, často máte čas jen na to popadnout batoh a vyrazit. V těchto situacích, kdy je prostor nejdůležitější, je fotoaparát Canon PowerShot V10 nebo PowerShot G7 X Mark III dokonalým společníkem na cesty.

Fotoaparát Canon PowerShot V10 je kompaktní a lehký cestovní fotoaparát určený vlogerům, pro které jsou už smartphony nedostačující. Váží pouhých 211 g a jeho velký 1,0palcový snímač vytváří krásný 4K video výstup s automatickým zaostřováním s detekcí obličeje společnosti Canon napříč 100 % záběru. To znamená, že ať chcete zaostřované místo umístit kamkoli ve snímku, fotoaparát na ně zaostří a vy budete mít maximální flexibilitu při tvorbě kompozic.

Technologie digitální IS při filmování zajišťuje stabilní záznam při chůzi, zatímco vestavěné stereofonní mikrofony dokážou zachytit atmosféru vašeho okolí, ať už se jedná o přeplněný trh nebo rušnou venkovní restauraci.

Fotoaparát PowerShot G7 X Mark III, který představuje dokonalou rovnováhu mezi výkonem a rozměry, je vybaven velkým obrazovým snímačem typu 1.0, který nabízí působivé fotografie s rozlišením 20,1 MP a video v rozlišení 4K. Jeho tělo měří na šířku méně než 11 cm a váží pouhých 300 g, takže pokud v batohu nemáte dost místa, můžete jej jednoduše vložit do kapsy. Jedním snadným pohybem můžete také přepínat z fotografií na video a zpět.

Chystáte se vydat na dobrodružství? Nezapomeňte si stáhnout aplikaci Canon Camera Connect, abyste mohli připojit fotoaparát ke smartphonu a sdílet své snímky z cest přímo na sociálních sítích. Aplikace také umožňuje ovládat fotoaparát na dálku a pořizovat stabilní video a snímky bez rozhýbání.

Pro dobrodruhy jsou tyto fotoaparáty a objektivy, které se vejdou do batohu, opravdu dokonalými společníky, protože vytvářejí ohromující snímky a videa a nijak neomezují svobodu pohybu. Chcete-li získat další inspiraci pro fotografování na cestách, podívejte se, jak se Diana Millosová vydala s fotoaparátem Canon EOS R10 na 48 hodin do krásné Sevilly.

Napsali Peter Wolinski a Matthew Richards

Související produkty

Související články

  • VLOGGING

    Nejlepší kamery a objektivy pro vlogging od společnosti Canon

    Společnost Canon vyrábí řadu kamer a objektivů, které jsou ideální pro tvůrce obsahu. Tato příručka vám pomůže najít ideální model přímo pro vás.

  • CESTOVNÍ

    Skvělý společník na cesty

    Profesionální fotograf Martin Bissig jede na výlet na Srí Lanku s fotoaparátem EOS R10.

  • FOTOGRAFOVÁNÍ NA CESTÁCH

    10 tipů pro fotografování na cestách

    Fotografka a blogerka Diana Millosová se dělí o své nejlepší tipy na pořizování úžasných fotografií z cest.

  • ZÁKLADY FOTOGRAFOVÁNÍ / EXTERIÉR

    Tipy pro fotografování v extrémních povětrnostních podmínkách

    Zde uvádíme naše nejlepší tipy a triky pro zvládnutí fotografování v extrémním počasí, od ochrany výbavy až po péči o sebe sama.