Joseph Penney

Zvuky pařížských předměstí
Autor: Joseph Penney

Joseph Penney
Joseph Penney

Na severním okraji Paříže v blízkosti Seine-Saint-Denis bydlí generace lidí, jejichž rodiny se přistěhovaly z bývalých francouzských kolonií, aby po válce pomohly Francii znovu postavit. Je to také nejchudší městský obvod celé země.

Mnoho zdejších obyvatel žije na okraji společnosti. Pařížská předměstí ale také zrodila některé z nejpopulárnějších současných herců, umělců a hudebníků, jako je herec Omar Sy a komik Jamel Debbouze. Oba si prošli svým bojem proti zakořeněným stereotypům.

Pětadvacetiletý raper Ichon, jehož rodiče emigrovali z Kamerunu, vyrostl v Montreuil v sousedství Seine-Saint-Denis. Snaží se o to, aby se svou hudbou bořil hranice mezi metropolitní Paříží a opovrhovanými předměstskými čtvrtěmi.

Joseph Penney

„Mám přátele, se kterými jsem tady vyrůstal, a kteří kdybych jim řekl, že jsem byl v Paříži, by reagovali „Páni, Paříž!“, jako by to bylo něco mimořádného,“ říká. „Mysleli si, že pro ně Paříž není. Ale podle mě je rozhodnutí na vás.“

Ichonova hudba spojuje rap s dalšími žánry. Kromě hudby ho baví vaření – vášeň, kterou zdědil po svých rodičích, kteří provozovali v Montreuil restauraci.

Joseph Penney

„Život je jako videoklip. V určitém smyslu je všechno falešné. Sami si volíte svoji image. Volíte si svůj život, vybíráte svůj videoklip,“ říká Ichon.

Joseph Penney

Worms-T, jehož rodina pochází z Alžírska, je také raper ze Seine-Saint-Denis. Místní mu říkají „le 9-3“ podle čísla okresu.

Žije se svou ženou a otcem. Každý den vyzvedává svou dceru ze školy, nepije ani nekouří. Texty tohoto osmadvacetiletého umělce jsou ale plné úplně jiného druhu předměstského života.

„V 9-3 se naše rozdílné komunity doopravdy spojují. Pokud by se všichni zajímali o násilí, zločin a snadno vydělané peníze, byli by v 9-3 jen samí bohatí. Ale bohatí bydlí na opačné straně než je periferie,“ říká a odkazuje na dálnici, která obtáčí metropolitní Paříž.

Joseph Penney

Worms-T rapuje o tom, co zná: překážkách, které život na předměstích přináší, své skupině La Rue La Vraie (Opravdová ulice), zločinnosti a svém plánu dostat se na vrchol v oboru rapu.

Joseph Penney

Jeho melancholické texty odráží představu hrozby, kterou mnoho Francouzů vnímá v souvislosti s betonovými činžáky, i když raper říká, že předměstí považuje za místo pro rodinu a přátele.

„Co lidé chtějí o předměstí slyšet? Chtějí slyšet o násilí, tak jim to dopřávám,“ říká Worms-T. „Je to jako otevřít své srdce, které je ale temné. Odmítáme, co nám do srdce dávají.“

Joseph Penney

Imigrace a identita jsou před blížícími se prezidentskými volbami ve Francii v příštím roce žhavými tématy. Strany razící protiimigrantskou politiku získávají v celé Evropě na popularitě, a platí to i pro francouzskou ultrapravicovou Národní frontu.

Mladá generace umělců „Le 9-3's“ pochází z různých poměrů, má však společný náhled na situaci, kdy dochází k izolaci předměstí od většinové společnosti a jejich zkreslenému popisu v médiích.

Joseph Penney

Designérka Aisse N'diaye vyjadřuje své mauretánské kořeny svou kolekcí oblečení nazvanou Afrikanista.

Její nejnovější kolekce nese název „Liberte, Egalite, Affaire de papiers“, což je slovní hříčka parafrázující francouzské národní motto a boj, který musí imigranti svádět při získávání osobních dokladů. Najdeme v ní trička se jmény afrických sousedů v Paříži s červeně olemovanými nárameníky vyrobenými z vláken, která vznikla z igelitových nákupních tašek

Joseph Penney

„Africké ženy jsou silné, má to proto dávat najevo tuto jejich sílu a nezávislost a reprezentovat ženu hrdou na své kořeny, která ví, co chce,“ říká N'diaye.

„Jsem Francouzka. Ale dnes mě lidé ve Francii nepovažují za normální Francouzku... Pokud se stane nějaká nepřístojnost, vždycky za to můžou imigranti nebo muslimové.“

Joseph Penney