Maxim Shemetov

Vzpoura proti městu – obyvatelé švédských měst se vrací ke svým kořenům
Napsali: Maxim Shemetov a Helena Soderpalm

Maxim Shemetov
Maxim Shemetov

Najdeme je na plochých střechách, na balkonech věžáků a dokonce i na nepoužívaných železničních tratích. Švédové v sobě objevili vášeň pro zahradničení ve městě jako způsob získávání čerstvých potravin a návratu zpět k přírodě.

Stále více obyvatel měst se stává součástí celosvětového hnutí a pěstuje si v květináčích za okny nebo na zahrádkách vlastní plodiny, nebo chodí do veřejných zahrad vytvořených v průmyslových či kancelářských čtvrtích nebo na střechách jejich budov.

„Když využijeme střechy, vytvoříme ve městech větší biodiverzitu,“ říká John Block, průvodce po augustenborgské střešní botanické zahradě v Malmo.

Maxim Shemetov

Uvádí, že tato zahrada, která se rozkládá na více než 9 500 čtverečních metrech střech místních vládních úřadů a kancelářských budov, je víc než jen hezké místo.

„Pomocí těchto nových míst osázených zelení zajišťujeme ve městě lepší životní prostředí, díky jejich schopnosti ochlazování vzduchu a snižování jeho znečištění.“

Maxim Shemetov

V blízkosti Stockholmu vznikl na nepoužívané železniční trati komunitní prostor pro stovky amatérských zahradníků. Inspirací se stala zahrada Highline v New Yorku vytvořená na nadzemní železniční trati a Prinzessinnengarten v Berlíně, která vyrostla na zkultivované skládce.

Maxim Shemetov

Před pěti lety se jeden místní muž jménem Philipp Olsmeyer snažil v oblasti Sodermalm vysadit více zeleně. Obrátil se na místní úřady s nápadem Tradgard pa Sparet – přeloženo ze švédštiny „Zahrada na kolejích“.

„Teď tady máme kolem 200 pěstitelských boxů. Některé patří sdružení, jiné jsou školní,“ uvádí.

Maxim Shemetov

Jen o několik kilometrů dál je městská farma Rosendals' Garden, populární mezi stockholmskými labužníky, kteří si rádi pochutnávají na její zelenině, ovoci a bylinkách ve skleníkové kavárně.

Pelle Mattsson vyvažuje svou práci ilustrátora a grafika zahradničením v Rosendals. Je to něco, co tomuto městskému obyvateli zajišťuje kontakt s ročními obdobími.

Maxim Shemetov

„Zahradničení se ve Švédsku řídí ročními obdobími, myslím si proto, že je to dobrá kombinace,“ říká.

„Sedět v ateliéru a kreslit a pak strávit několik dní na zahradě.“