Canon potvrzuje plán stát se významným hráčem v oblasti digitálně tištěných etiket a obalů

PRAHA, 26. března 2024 – Na veletrhu drupa 2024 v Düsseldorfu Canon potvrdí své odhodlání stát se významným a důvěryhodným partnerem na trhu etiket a obalů a předvede nový digitální tiskový stroj a koncepty produktů, které potvrzují jasný pokrok na cestě k tomuto cíli. Etikety a obaly představují strategickou oblast, proto bude probíhat ve vyhrazené zóně na stánku Canon živá výroba etiket, vlnité lepenky a skládacích kartonů.

  • Na veletrhu drupa 2024 bude k vidění digitální etiketovací stroj Canon LabelStream LS2000 s inkousty na vodní bázi.

  • Společnost Canon oznámila vývoj archového jednoprůchodového digitálního tiskového stroje na vlnitou lepenku.

  • Kompaktní konfigurace skládačky na karton bude vystavena na stánku Canon na veletrhu drupa.

Etikety

Společnost Canon představí na veletrhu drupa nový digitální etiketovací stroj LabelStream LS2000, který bude poprvé veřejně předveden mimo Japonsko. Tiskárna LabelStream LS2000 staví na inovativních technologiích společnosti Canon a je určena pro tisk etiket v průmyslovém měřítku. Stroj, který bude v regionu EMEA v prodeji od roku 2025, tiskne v barvách CMYK plus bílé na samolepicí substráty. Využívá novou sadou inkoustů navrženou tak, aby splňovala normy pro bezpečnost potravin. Návštěvníci si na stánku Canon na veletrhu drupa mohou prohlédnout živou výrobu etiket na papírových a fóliových médiích, tisk etiket na stroji LabelStream LS2000, které jsou poté připraveny k lakování, výseku a podélnému řezání na nearline konvertorovacím zařízení od společnosti Grafisk Maskinfabrik. K dispozici budou také tiskové vzorky z flexotiskového stroje na etikety Edale FL3 společnosti Canon group.

Vlnitá lepenka

Důkazem odhodlání společnosti Canon expandovat na trh s tiskem na vlnitou lepenku bude představení konceptu archového jednoprůchodového digitálního tiskového stroje na vlnitou lepenku v průmyslovém měřítku. Tento stroj je určen pro zpracovatele obalových materiálů z vlnité lepenky a je navržen tak, aby kombinoval kvalitu tisku podobnou ofsetovému tisku při šířce 1,7 m, produktivitu až 8 000 m2/hod a vysokou úspornost. Na stánku bude k vidění 3D model, ukázky tisku a technologické animace systému.

Návštěvníci, kteří se zajímají o digitální tisk na vlnitou lepenku, si mohou prohlédnout živou výrobu prototypů obalů a propagačních obalů v malých nákladech na velkoformátových tiskárnách Canon Arizona a Colorado. Zpracovatelům obalů a poskytovatelům tiskových služeb umožňují tato řešení personalizovanou výrobu obalů na vyžádání v malých nákladech. Nová plochá tiskárna Arizona 2380XTF s technologií FLXflow (Podrobnosti o tomto produktu naleznete v samostatné tiskové zprávě ze dne 25. 3. 24) umožní tisknout nejrůznější zobrazovací a obalové aplikace na širokou škálu médií včetně vlnité lepenky. Tiskárna PRISMAelevate XL nabízí díky bílé barvě, laku a možnosti reliéfního tisku s výškou až 4 mm plnou svobodu při navrhování vysoce kvalitních obalů a obalů, které jsou „čitelné“ pro osoby se zrakovým postižením.

Zařízení UVgel Print Factory, které se skládá z tiskárny Colorado M-series v konfiguraci roll-to-roll a podavače Fotoba Jumbo Roll JRL 170 a převíječky JRR 170, předvede tisk na podkladový materiál určený pro pozdější laminaci na lepenkový podklad, čímž vznikne vysoce kvalitní potištěný obal jako digitální alternativa ke konvenční litografické laminaci. Replikace procesu litografické laminace s digitálně potištěným podkladovým materiálem nabízí vysoce kvalitní obaly pro maloobjemové série, které lze personalizovat nebo obměňovat. Trvanlivost tisků vytvořených UVgelovou technologií umožňuje u některých zakázek vynechat dodatečnou vrchní vrstvu laminace. Díky schopnosti technologie FLXfinish+ dosáhnout matné nebo lesklé povrchové úpravy v rámci jednoho tisku bez nutnosti měnit barvu nebo médium mohou zákazníci docílit prémiového vzhledu bez dodatečných nákladů plynoucím poskytovatelům tiskových služeb.

Skládací karton

Díky akvizici společnosti Edale v roce 2022 se Canon začal prosazovat na trhu skládacích kartonů. Na veletrhu drupa se představí inline proces výroby skládacích kartonů, při kterém se používají předtištěné kotouče, které se následně zdobí na jednoprůchodové výrobní lince Edale FL5, a to buď přidáním fólie za studena, litím a vytvrzováním, nebo lakováním. Karton se přesune na linku s plochou řezačkou Edale FDC600, kde se provede řezání, bigování, potisk Braillovým písmem/embossing a odstranění odpadu. Během jediného průchodu vytvoří stroj během výrobního procesu hotové vzorky kartonu.

Na stánku budou k vidění také ukázky tisku na skládací kartony digitálně vytištěné na tiskových strojích Canon, například na tonerovém stroji imagePRESS V1350 a archovém inkoustovém stroji varioPRINT iX3200.

Společnost Canon dále prokazuje svůj záměr stát se klíčovým dodavatelem na trhu s obaly. Představí proto svůj plán na digitální výrobu skládaných kartonů v průmyslovém měřítku a zaměří se na zpracovatele, kteří mají zájem o využití výhod digitálního tisku.

Jennifer Kolloczek, hlavní ředitelka pro plánování, marketing a inovace v oblasti produkčního tisku ve společnosti Canon Europe, uvedla: „Zatímco procesy flexotisku a ofsetového tisku jsou vhodné pro hromadnou výrobu velkoobjemových zakázek, zpracovatelé se nyní snaží maximalizovat produktivitu zařízení vzhledem k častějším opakovaným tiskům, krátkým sériím a verzím, protože majitelé značek vytvářejí stále větší počet SKU – to vše v kontextu výrazně kratší doby realizace.

Jako světový lídr v oblasti velkoobjemového produkčního inkoustového tisku již naše digitální tiskové stroje pracují vedle analogových zařízení v komplexních, velkoobjemových průmyslových prostředích v různých segmentech komerčního tisku. To nám umožňuje dobře porozumět požadavkům zpracovatelů. Díky našim odborným znalostem v oblasti inkoustového tisku, zkušenostem s náročnými substráty a rozsáhlým zkušenostem s budováním vysoce výkonných výrobních linek, spolu s dalšími poznatky získanými díky akvizici společnosti Edale, má Canon ideální předpoklady k tomu, aby pomohl zpracovatelům etiket, vlnité lepenky a skládaného kartonu získat konkurenční výhodu zvýšením provozní efektivity a odlišením nabídky od konkurence.

Díky spolupráci s různými technologickými partnery jsme vysoce kompetentní v navrhování kompletních end-to-end řešení, hybridních pracovních postupů a inteligentní automatizace. Naše systémy spolu s trvalou odbornou technickou a obchodní podporou společnosti Canon umožnily stovkám podniků po celém světě uvolnit další výrobní kapacitu a nalézt nové zdroje příjmů a obchodní modely. Naším plánem je nabídnout stejné výhody také zpracovatelům etiket a obalů.“

Další informace:
Obrázky-Download