Článek

Udržitelné IT:
Jaký je rozdíl mezi repasovanými a renovovanými zařízeními?

imageRUNNER Advance C5500 ES

Udržitelnost je v oblasti spotřebitelské a obchodní agendy na vysoké úrovni. Stále udržitelnější podnikové operace znamenají pečlivé zkoumání IT infrastruktury.

Je to proto, že elektronický odpad je obrovský problém. Produkty, jako jsou počítače, notebooky a smartphony, představovaly v roce 2007 1 % světové uhlíkové stopy, ale toto číslo se již ztrojnásobilo a je na cestě k překročení 14 % do roku 20401.

Pokud jde o udržitelná rozhodnutí, měla by kritéria podniků zohledňovat nejen uhlíkovou stopu tiskárny během fáze používání produktu, ale po celou dobu životního cyklu produktu. To znamená uznat, že uhlíková stopa nepředstavuje jednorázové měření. Jedná se o hodnocení všech faktorů v průběhu celého životního cyklu produktu, od získávání surovin, až po výrobu produktů, dopravu, použití a zpracování na konci životnosti. Společnost Canon odhaduje, že nejméně 50 % uhlíkové stopy multifunkční tiskárny pochází z počátečních fází získávání surovin a výroby2, což je důvod, proč je přístup z hlediska životního cyklu k výpočtu uhlíkové stopy zařízení zásadní.

Zde na řadu přicházejí repasovaná a renovovaná zařízení. Obě možnosti představují skvělý způsob, jak vdechnout nový život stávajícímu hardwaru a součástem, což významně snižuje negativní dopad na životní prostředí z fází získávání surovin a výroby v životním cyklu produktu3, přičemž přispívají k oběhovému hospodářství. Ale tyto dvě možnosti by neměly být zaměňovány, protože jsou zásadně odlišné. Tady zjistíte proč.

Co je renovované zařízení?

Renovace je proces, při kterém jsou opětovně distribuovány produkty – obvykle elektronické a elektrické – které byly dříve vráceny výrobci nebo dodavateli. Může se jednat o „nové“ položky, o které nebyl zájem, vadné produkty vrácené v rámci záruky nebo produkty, u kterých měla být provedena aktualizace (to se často týká smartphonů).

Proces renovace zahrnuje veškeré kroky od provedení několika jednoduchých testů až po důkladné vyčištění a přestavbu produktu. Na rozdíl od produktů z druhé ruky je renovované zboží testováno tak, aby bylo zajištěno, že má správný výkon a funguje a správně. Záruky na renovované vybavení se také pohybují v rozmezí od těch, které jsou shodné s novými protějšky produktů až po žádné.

Renovované produkty mohou být dobrou volbou pro firmy, které chtějí přidat do svých tiskových portfolií produkty za dostupnou cenu a bez rizika, která s sebou nesou neprověřená zařízení z druhé ruky.

Jak renovujeme naše zařízení?

Renovované tiskárny schválené společností Canon, s označením CU nebo certifikované používané tiskárny musí splňovat naše přísné standardy kvality a výkonu. Musí také pomoci podnikům splnit jejich pravidla pro udržitelné zadávání veřejných zakázek.

Náš program renovace je provozován našimi regionálními zastoupeními, což snižuje uhlíkovou stopu, která by vznikla v důsledku potenciálně zdlouhavé dopravy z jediného centralizovaného místa v Evropě. Naše místní zastoupení hodnotí a třídí zařízení na konci životnosti, a hledají tak zařízení vhodná pro renovaci. Po výběru těchto zařízení je místní renovační závod důkladně otestuje, vyčistí a opraví a připraví pro nového majitele.

Canon EQ80 Giessen

A co repasování?

Klíčovým rozdílem u repasovaných zařízení je přísnost, standardizace a úplnost procesu. Repasované zařízení je přestavěno z jednotlivých součástí tak, aby odpovídalo stejným očekáváním zákazníka jako u nových zařízení. Toho je dosaženo přestavěním výrobku podle specifikací původního vyrobeného produktu pomocí kombinace opakovaně použitých, opravených a nových dílů.

Aby byl výrobek klasifikován jako „repasovaný“, vyžaduje opravu nebo výměnu opotřebovaných nebo zastaralých součástí a modulů. Je však důležité si uvědomit, že v rámci kontroly kvality při repasování se všechny opotřebované díly vyměňují.

Náš proces repasování

Ve společnosti Canon zajišťujeme, aby naše repasovaná zařízení splňovala naše náročné standardy kvality a výkonu v každém ohledu. Naše řada multifunkčních zařízení imageRUNNER ADVANCE ES je navržena tak, aby snižovala spotřebu zdrojů a negativní dopad na životní prostředí pomocí metody repasování.

Společnost Canon má dlouhou historii investic do oběhového hospodářství a řada ES snižuje použití surovin spojených s výrobou nejméně o 90 % ve srovnání s podobnými novými modely. Funguje to takto:

  • Naše nejprodávanější modely jsou shromažďovány z celé Evropy a odesílány do vyhrazeného výrobního závodu společnosti Canon v Giessenu v Německu.
  • Poté jsou kontrolovány, aby byla zajištěna jejich vhodnost pro repasování.
  • Poté po odstranění materiálů až na samotnou kostru je každá součástka důkladně vyčištěna, kontroluje se její kvalita, a v případě nutnosti je opravena nebo vyměněna.
  • Zařízení je poté znovu smontováno na standardní výrobní lince továrny s využitím kombinace stávajících a nových dílů. Pevné disky jsou vymazány a přeformátovány a zařízení je upgradováno na nejnovější firmware. Počítadla jsou nastavena na nulu, což z nich činí v podstatě nové produkty.
  • Každé repasované zařízení je také vybaveno zcela novou zárukou, která má stejný standard jako záruka na nová zařízení a dokládá důvěru, kterou ve svá zařízení máme.
  • Nakonec je každé zařízení řady ES podrobeno řadě testů a než továrnu opustí, je provedena přísná kontrola kvality, aby bylo zaručeno, že je před prodejem v perfektním stavu.


Díky této přísnosti našeho procesu repasování dosáhla celá řada ES certifikaci British Standards Institute (BSI) podle kódu BS8887-220 – Proces repasování – která představuje specifikaci podtrhující náš závazek ke kvalitě.

Oběhové hospodářství: Může se na něm vaše podnikání podílet?

Repasované výrobky by neměly být chápány jako „použité“, „renovované“, „opravené“ nebo „znovu použité“. Místo toho hovoříme o procesu obnovy, rozebírání, opravy a čištění součástí za účelem dalšího prodeje s kvalitou, výkonem a specifikací stejnou jako u zcela nového produktu.

Proces, kterým se zařízeními řady ES procházíme, je zásadní, protože se každý rok po celém světě prodává více než 100 milionů tiskáren a kopírek 4. Pro zákazníky, kteří chtějí přispět k oběhovému hospodářství nebo posílit své ekologické renomé, může repasované zařízení snížit tlak na zdroje a zároveň jim poskytovat vynikající kvalitu výstupu.

Výběrem repasovaných zařízení přispívá společnost k oběhovému hospodářství tím, že prodlužuje životnost opakovaně použitých prvků a vytváří hodnotu. V důsledku toho podniky, které používají jeden nebo více repasovaných produktů, také přispívají k udržitelnější společnosti.

Zatímco repasování je dražší než renovace, konečným výsledkem je vyšší standard produktu – což je částečně způsobeno tím, jak je proces důkladný. Samozřejmě, to, co je správné pro jednu firmu, není vždy správné pro jinou a každá organizace, která zvažuje zelené IT nebo více ekologických zařízení, musí zajistit, aby nedošlo k ohrožení kvality nebo funkčnosti. Proto doporučujeme, abyste se podívali na to, co může repasování nabídnout vašemu podnikání, pokud jde o kombinaci vynikajícího obchodního výkonu se společenskou odpovědností.

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095965261733233X?via%3Dihub
  2. https://ecoleaf-label.jp/pdf_view.php?uuid=ab422241-a95d-4f23-96ba-fd1c56e842f9.pdf&filename=JR-AI-22232C_ENG.pdf
  3. https://ecoleaf-label.jp/pdf_view.php?uuid=7b71fe5d-7756-4eb3-a14a-9681b739169f.pdf&filename=JR-AI-23017C_ENG.pdf
  4. https://www.statista.com/outlook/cmo/consumer-electronics/computing/printers-copiers/worldwide#revenue

Související výrobky

  • Barevná multifunkční zařízení

    Řada imageRUNNER ADVANCE C5500 ES

    Zvyšte efektivitu a produktivitu kanceláře pomocí multifunkčních zařízení pro formát A3, které vám pomohou ve vašem úsilí o udržitelnost.
  • Multifunkční černobílé zařízení

    imageRUNNER ADVANCE 4545i ES

    Podpořte oběhové hospodářství a zvyšte svůj přínos k ochraně životního prostředí díky vynikajícím repasovaným černobílým zařízením.
  • ZJISTĚTE VÍCE A KONTAKTUJTE NAŠE ODBORNÍKY