canon-hanscke-berlin-hero

V Berlíně party nekončí, bez ohledu na hrozbu uzavření klubů
#pursuitoftheshot

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Berlín je po celém světě známý svým nočním životem, legendárním klubem Berghain počínaje a improvizovanými večírky konče. Ale rušné noci tohoto města jsou ohroženy, protože se zvyšujícími se cenami pronájmů roste i tlak na životní prostor. V uplynulých měsících už ukončilo několik klubů svou činnost a řada dalších se chystá je následovat. Tento příběh je jen střípkem nočního života Berlína a popisuje lidi, díky kterým je tak pulzující, od účastníků party až po všechny, kteří provoz nočních podniků zajišťují.

Berlínský život nabízí každému něco. Je to swing, salsa a sex nebo tango, transvestité a techno.

Hannibal Hanschke 1

Každou noc tisíce Berlíňanů i návštěvníků Berlína míří na místa, kde se něco děje, jako je RAW – stará opravna vlaků pokrytá graffiti ve východní části města, které bylo dříve pod komunistickou nadvládou, ale nyní je domovem klubů, barů a spousty pivních zahrádek.

Tady, v halách a pod přístřešky podél vlakových kolejí, lidé tančí reggae, punk rock, dancehall, hardcore, metal, rap i hip-hop a techno v klubech s názvy jako je Cassiopeia a techno v Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

„Berlínský noční život je jedno velké dobrodružství. Každý den objevíte něco nového,“ říká Richard Shawn, britský exulant žijící v Berlíně.

Hannibal Hanschke 3

Nico Brodersen – hlavní vyhazovač v klubu Bassy – říká, že je to o lidech.

„Hluční, divocí, svobodní, nikdy nepřestávají – zapomenete jejich jména, ale jejich tváře nikdy,“ říká o těch, kdo rádi večer chodí do berlínských klubů.

Hannibal Hanschke 4

Existují obavy, jak dlouho tato situace může vydržet ve městě, kde ceny nájmů stoupají a spolu s přibývajícím počtem obyvatel rostou i požadavky na prostor pro ně. V poslední době už zavřelo několik klubů a další se k tomu chystají.

Okres Prenzlauer Berg, který byl dříve součástí komunistického východního Berlína, se stal po pádu berlínské zdi rájem všech pařmenů. Stížnosti na hluk ale přivodily uzavření některých podniků.

Obyvatelé mluví o „Clubsterben“, čili „vymírání klubů“.

Hannibal Hanschke 5

Jednou z posledních obětí se stal ve východním okresu Friedrichshain klub s názvem Pogo Tussy, který se rozpadá na kusy, aby uvolnil místo novým bytům.

„Je to smutné, zabalit to po 13 letech, ale tak už to chodí,“ říká Simone Braun, dřívější majitelka klubu.

Hannibal Hanschke 6

Ale pro tuto chvíli v mnoha částech města běží party dál.

Fanoušci techna prostě musí strávit noc v legendárním klubu Berghain – pokud se jim tam podaří dostat. Fronta táhnoucí se stovku metrů je před bývalou elektrárnou pravidelným jevem. Podnikaví místní prodávají čekajícím hektolitry piva.

Hannibal Hanschke 7

A pro všechny, kteří budou neúspěšní, je tady řada alternativ. Co takhle zajít do klubu Salon Zur wilden Renate, který se rozprostírá ve starém činžáku přes sedm poschodí? Nebo About Blank – klub, kde se party přelévá do zahrady? Anebo Sisyphos, v bývalé továrně na psí suchary?

Hannibal Hanschke 8

Ve spoře osvětleném výstředním klubu Insomnia se někteří lidé v šatnách u vchodu převlékají ze svého všedního oblečení do latexu nebo kůže, jiní si odloží úplně a míří do vířivky. Pár jich otevřeně provozuje sex za hlasitého dunění hudby.

„Tady se můžou lidi úplně uvolnit a splnit si svá tajná přání. Boříme hranice. Prakticky jediným důležitým pravidlem je: Ne znamená opravdu ne!“ říká Dominique, která prochází klubem Insomnia se svým manželem.

Hannibal Hanschke 9

V jiných klubech tepe disco a láká jeho krále a královny k předvádění na vystoupeních.

Hannibal Hanschke 002

A pro všechny, kteří raději tráví noc v normálních barech a hospodách, je v okrese Friedrichshain rušná ulice s názvem Simon-Dach-Strasse přetékající bary a restauracemi, jejichž stolky a židle lemují dlážděné chodníky.

K večeři si můžete vybrat mexickou, středomořskou i asijskou kuchyni – anebo, protože jsme koneckonců v Německu – Currywurst, klobásu z nakrájeného vepřového masa namočenou do omáčky z kečupu a kari koření.

Napsala: Michelle Martin, editoři: Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003