Tisknout na papír, a přitom šetřit životní prostředí? Canon nabízí řešení už 10 let

PRAHA, 21. července 2020 – Společnost Canon Europe slaví deset let úspěšné spolupráce s mezinárodním poskytovatelem korporátních řešení pro ochranu klimatu ClimatePartner. Díky tomuto spojení má každý, kdo tiskne, už celou dekádu možnost zvolit si kancelářský papír i profesionální tiskové archy, které pomáhají nezvyšovat emise skleníkových plynů, a významně tak přispívají k boji proti globálnímu oteplování. To vše navíc bez nutnosti kompromisu v otázce kvality. Od uvedení „uhlíkově neutrálního“ papíru Canon na trh se podařilo uchránit planetu od dopadů 34 milionů kilogramů CO2, přičemž jen za loňský rok to bylo skoro 6 milionů.

Papíry od Canonu s označením Zero nabízejí odpovědný tisk s nulovou uhlíkovou stopou. Jak je to možné? Emise jsou u těchto produktů důsledně redukovány během celého životního cyklu – z lesa přes papírnu, kde jsou využívány energetické zdroje nespoléhající na fosilní paliva, až po dodávku hotového zboží k zákazníkovi. To vše za pomoci certifikovaného projektu organizace ClimatePartner na kompenzaci zbývajících emisí uhlíku, který sází hlavně na recyklované materiály.


„V Canonu se řídíme japonskou filosofií Kyosei, což znamená ‚Společně žít a pracovat pro obecné dobro‘. Se starostí o uhlíkovou neutralitu jsme proto v Canonu začali už v roce 2010 v Rakousku a dnes, kdy slavíme kulaté výročí, je toto téma pevnou součástí naší celkové strategie udržitelnosti. Věříme, že v budoucnu bude hrát ještě významnější roli,“ říká Eva Kučmášová, šéfka komunikace a marketingu společnosti Canon pro region 4CE.


Výmluvy, že se uhlíkově neutrální papír pro některé tiskové úlohy nehodí, jsou liché. Canon vytvořil nabídku řady Zero natolik širokou, že správnou volbu podle svých potřeb najde opravdu každý zákazník:


  • Black Label Zero – pro každodenní použití
  • Top Colour Zero – pro tisk nejvyšší kvality
  • Recycled White Zero – pro zákazníky, kteří chtějí zároveň recyklovaný papír i uhlíkovou kompenzaci
  • Orange Label Zero –neutrální volba pro vybrané partnery Canonu a jejich zákazníky (od roku 2018)

„Koupí produktů Canon, které nesou identifikační číslo společnosti ClimatePartner garantující uhlíkovou kompenzaci, mají zákazníci ohleduplní ke klimatu jistotu, že prokazatelně a měřitelně přispívají k ochraně životního prostředí. Zároveň získávají přístup k aktuálním výpočtům CO2 daného produktu i k podrobnostem o certifikovaných projektech, které jsou kompenzací nevyhnutelných emisí podporovány,“ vysvětluje Eva Kučmášová.


Společnost Canon v rámci společenské odpovědnosti a udržitelnosti svého podnikání pomáhá na různých místech světa třeba se zlepšováním dodávek pitné vody, s rozšiřováním lokální infrastruktury, vytvářením pracovních míst či ochranou biodiverzity. Jedním z mnoha projektů je třeba ochrana amazonského pralesa v brazilském státě Pará. Jenom tam se k dnešnímu dni podařilo vykompenzovat téměř 24 milionů kilogramů emisí CO2. Podstatou projektu je chránit 90 tisíc hektarů lesa a bránit komerční těžbě dřeva, dlouhodobou pomocí je i hledání alternativních zdrojů obživy pro 94 rodin, které tuto oblast obývají a byly zvyklé z těžby žít.


„Společnost ClimatePartner je jedním z globálních lídrů v oblasti korporátní ochrany klimatu. Díky tomuto partnerství jsme schopni nabídnout našim zákazníkům certifikované řešení, které minimalizuje jejich uhlíkovou stopu a zároveň podporuje užitečné rozvojové projekty. ID kód ClimatePartner na papírových produktech z řady Zero je viditelnou připomínkou našeho závazku udržitelnosti a také transparentnosti, která je základem tohoto partnerství,“ shrnuje benefity spolupráce Eva Kučmášová z Canonu.


„Jsme velice šťastní, že můžeme oslavit desáté výročí této spolupráce, a těšíme se na to, že Canon bude i nadále skvělým partnerem, který dbá na ochranu životního prostředí. My jsme pochopitelně připraveni dále poskytovat veškerou podporu, poradenství i odborné znalosti nejen Canonu, ale i jeho zákazníkům,“ dodává Moritz Lehmkuhl, zakladatel a výkonný ředitel ClimatePartner.