Čekání je u konce – na startovní čáru nastupuje nový sportovní šampion od Canonu, aby předběhl všechny ostatní

PRAHA, 14. září 2021 – Společnost Canon Europe dnes oznámila netrpělivě očekávaný fotoaparát EOS R3 – vysoce výkonný přístroj pro sportovní a reportážní fotografii. EOS R3 spojuje tradice se špičkovými technologiemi. Nabízí veškerou funkcionalitu a rychlost proslulých přístrojů řady Canon EOS-1 spolu s inovativností a všestranností průkopnického systému EOS R.

Je navržený podle podnětů od nejnáročnějších profesionálních zpravodajských a sportovních fotografů a přináší přes 100 zdokonalení oproti dosavadním bezzrcadlovým a zrcadlovým modelům Canon. Vznikl tak fotoaparát, který podstatně zjednodušuje pracovní postupy a nabízí novou úroveň propojení fotografa s přístrojem, jejímž výsledkem je bezkonkurenční rychlost a ovladatelnost. Zcela nový inovativní snímač o rozlišení 24,1 milionů bodů zajišťuje optimální rovnováhu mezi výkonem, rozlišením a rychlostí. Zpravodajští a sportovní fotografové tak získávají fotoaparát, díky němuž překonají a předběhnou konkurenci.


Budoucnost je rychlá


EOS R3 využívá nový převratný vrstvený snímač typu CMOS konstrukce BSI o rozlišení 24,1 megapixelů, který nabízí bleskurychlé snímání a lépe reaguje. Výkonný snímač téměř eliminuje pohybové zkreslení obvyklé u štěrbinových závěrek a díky mimořádně krátkým expozičním časům v rozsahu 30 sekund až 1/64000 sekundyi pomáhá sportovním fotografům zachytit i rychle se pohybující objekty. Při použití elektronické závěrky je možné fotografovat rychlostí až 30 snímků za sekundu při automatické expozici a automatickém ostření se sledováním objektu, a to i při snímání do souborů RAW. Snímat je možné i rychlostí 15 sn./s nebo 3 sn./s. Elektronickou závěrku je možné poprvé používat s blesky Canon i jiných výrobců. Fotoaparát se dokáže také vypořádat s blikáním světelných zdrojů a nežádoucími efekty této tradiční slabiny elektronických závěrek, jako jsou pruhy v obraze nebo problémy s podáním barev a expozicí. Slouží k tomu funkce detekce blikání a režim vysokofrekvenčního snímání.


Vysoký výkon fotoaparátu EOS R3 se neomezuje na rychlost sériového snímání, ale týká se i ostření. S rychlostí ostření 0,03 sekundy je EOS R3 dosud nejrychlejší fotoaparát z řady EOS Rii – ideální pro zachycení nečekaných okamžiků ve sportu nebo při reportážích. EOS R3 je vybavený systémem automatického ostření se zdvojenými fotodiodami Dual Pixel CMOS AF II a zdokonaleným algoritmem hloubkového učení pro ostření se sledováním objektu včetně detekce lidského a zvířecího oka, těla a tváře a detekce lidské hlavy u statických snímků i videa. Nový fotoaparát je navržený i s ohledem na potřeby fotografů motoristického sportu. Je proto vybavený funkcí sledování vozidel včetně motocyklů, formulí s otevřeným kokpitem i vozů pro závody GT a rallye – s možností priority vozidla nebo přilby řidiče. Detekce oka, tváře, hlavy a těla je nyní k dispozici ve všech režimech automatického ostření, podobně jako nová flexibilní zóna, která umožňuje zvolit velikost a tvar oblasti ostření. EOS R3 nastavuje novou laťku ostření za špatných světelných podmínek. Dokáže zaostřit při úrovni osvětlení až -7,5 EViii - v tomto ohledu se tedy jedná o jeden z nejlepších fotoaparátů na trhu. 



Pro maximální kontrolu nad automatickým ostřením nabízí EOS R3 tři různé způsoby výběru ostřicích bodů: rychlý ovladač quick smart, precizní multifunkční ovladač a instinktivní výběr pohybem oka. Ovládání automatického ostření okem tvoří přirozenější propojení mezi fotoaparátem a fotografem. Tato průkopnická, intuitivní metoda přesouvá bod zaostření tam, kam směřuje fotografův pohled. V situacích, kdy se scéna rychle mění, může fotograf instinktivně zaostřovat na akci pouhým pohybem oka.


Pětiosá interní stabilizace obrazu zlepšuje možnosti fotografování a filmování z ruky za pohybu. Může spolupracovat s optickým stabilizátorem příslušných objektivů řady RF a dokáže kompenzovat až o 8 expozičních hodnot, což patří ke špičce na trhu.


Překonejte své kolegy


Profesionálním fotografům v terénu jde nejen o okamžité zachycení důležitého momentu, ale také o rychlé předání fotografií do zpravodajské redakce. Díky řadě profesionálních možností připojení včetně vestavěného Bluetooth verze 5.0 a Wi-Fi v pásmu 5 GHziv EOS R3 zefektivňuje pracovní postupy a zjednodušuje propojení s chytrým telefonem nebo připojení do Wi-Fi sítě. Pro práci na sportovních stadionech je ideální vysokorychlostní kabelové připojení přes vestavěný gigabitový ethernetový port. A v situacích, kdy je rychlost skutečně rozhodující, mohou fotografové přenášet snímky svým odběratelům přes FTP. Stávající uživatelé přístrojů EOS R5v a EOS-1D X Mark III mohou sdílet síťové nastavení mezi všemi třemi fotoaparáty.


Uživatelé mohou fotoaparát ovládat na dálku z mobilního zařízení prostřednictvím aplikace Canon Camera Connect nebo pomocí funkce Browser Remote při připojení ethernetovým kabelem. Oblíbená funkce Browser Remote známá z modelu EOS-1D X Mark III také umožňuje uživatelům a redakcím na dálku upravovat metadata, procházet a stahovat snímky. Uživatelé budou moci využít také mobilní aplikaci Canon Mobile File Transfer (MFT) vi určenou profesionálním fotografům k přenosu snímků prostřednictvím mobilního zařízení na FTP/FTPS/SFTP server. Do budoucna jsou plánována další vylepšení, která profesionálním fotografům ještě více usnadní práci, například převod hlasových poznámek do textu. Nový úchyt na chytrý telefon Smartphone Link AD-P1 jako příslušenství pro EOS R3 umožňuje upevnit zařízení se systémem iOS nebo Android do adaptéru pro multifunkční sáňky a jednoduše přenášet snímky prostřednictvím nové aplikace MFTvii. Aplikace Canon Camera Connect nyní umožňuje aktualizovat firmware fotoaparátu EOS R3 přes mobilní telefon – jako u prvního z řady EOS.


Neuvěřitelné možnosti záznamu videa


Stejně jako u přístroje EOS R5 společnost Canon u modelu EOS R3 zdokonaluje možnosti smíšené práce – vychází vstříc požadavkům, aby fotografové zachycovali akci na kvalitních statických snímcích i na působivém videu s vysokým rozlišením. Nový fotoaparát proto nabízí možnost záznamu videa ve formátu 6K 60p RAW, který zachytí o 50 % více detailů než rozlišení 4K. U souborů 6K CRM RAW je možné následně upravovat expozici a vyvážení bílé pro dosažení požadovaného podání. Záznam ve formátu 4K až do 60p se převzorkovává z 6K, což zaručuje nejvyšší možnou obrazovou kvalitu. EOS R3 dokáže natáčet ve 4K při 120p a vytvářet efektní zpomalené záběry v rozlišení 4K - obzvlášť u rychlých a dynamických sportů. Nyní je možné natočit až šest hodin běžného videa nebo 1,5 hodiny při vysokých snímkových frekvencích 119,88/100pviii.


V jádru je fotoaparát EOS R3 navržený tak, aby fotografům umožnil být pohotovější než kolegové s jiným technickým vybavením – a totéž platí o videu. Pro zmenšení velikosti souborů a urychlení pracovního procesu u videa je možný záznam do formátu CRM light nebo MP4 s kompresí All-I, IPB nebo menší IPB light, přičemž si uživatel může zvolit z řady různých datových toků podle potřeb a kapacitních možností. Dva sloty na paměťové karty – včetně UHS-II SD a ultra rychlého CFexpress – umožňují záznam videa ve formátu 6K RAW a podporují souběžný zápis na obě karty ve formátu MP4ix. Tak lze získat zálohu důležitých nahrávek. Proslulá funkce Canon LOG 3 umožňuje 10bitový interní záznam s vyšším dynamickým rozsahem nebo 10bitový záznam HDR PQ, který minimalizuje nutnost úprav nebo možnost color gradingu. Reportéři v terénu u EOS R3 ocení nové multifunkční sáňky a kompatibilitu s novým směrovým stereo mikrofonem DM-E1D s digitálním zpracováním zvuku napájeným z fotoaparátu a s adaptérem TEAC Tascam CA-XLR2d-C XLR, který umožňuje dvoukanálový záznam pomocí profesionálních mikrofonů XLR.


Instinktivní fotografování


Nejnovější bezzrcadlový fotoaparát Canon nabízí stejnou rychlost a způsob ovládání jako přístroje řady EOS-1. Je vybavený novým špičkovým elektronickým hledáčkem, který společnost Canon sama vyvinula. Nabízí rozlišení 5,76 milionu bodů, minimální zpoždění a obnovovací frekvencí 120 sn./s, nedochází u něho k zatmění při expozici a z uživatelského hlediska se vyrovná optickému hledáčku. Vedle nové funkce View Assist, která simuluje optický hledáček, má elektronický hledáček sytější barvy a vyšší dynamický rozsah. Zpoždění závěrky je neuvěřitelných 20 ms – méně než poloviční oproti konvenčním fotoaparátům, takže je snímek při stisku spouště pořízen prakticky okamžitě. Nový otočná a náklopný dotykový displej s vysokým rozlišením 4,1 milionu bodů nabízí detailnější zobrazení než dosavadní modely a širší rozsah fotografických úhlů. EOS R3 vychází z osvědčené ergonomie a způsobu ovládání řady EOS a přidává nové, pokročilé ovládací prvky. Uživatelům také nabízí řadu nových možností přizpůsobení, včetně zvuku závěrky a jeho hlasitosti. Fotografové, kteří užívají vícero fotoaparátů, mohou jednoduše kopírovat a ukládat vlastní nastavení na paměťové karty a tím ušetřit čas. EOS R3 navíc užívá tentýž typ akumulátoru LP-E19 jako EOS-1D X Mark II a EOS-1D X Mark III, což zvyšuje kompatibilitu se stávajícím DSLR vybavením a umožňuje prodloužit dobu práce.


Nové lehké hořčíkové tělo fotoaparátu EOS R3 je utěsněné proti pronikání prachu a vody a odolá i drsným podmínkám. Odolnost proti vodě lze zachovat i při použití blesku řady Speedlite jejich připojením do nového adaptéru AD-E1 pro multifunkční sáňky. Ty podporují i nový kompaktní vysílač Speedlite ST-E10, takže fotograf může na dálku ovládat vícero radiem řízených blesků Speedlite.


EOS R3 je mimořádně rychlý fotoaparát se svižnou odezvou, který sportovním a zpravodajským fotografům poskytuje konkurenční výhodu na cestě k vítěznému snímku.


EOS R3 bude na českém trhu k dispozici za 159 990 korun.


Snímky EOS R3 najdete ZDE a ZDE.


Snímky nafocené EOS R3 naleznete ZDE.


Společnost Canon dnes na trh uvádí také dva nové výkonné všestranné objektivy RF 100-400 mm F5,6-8 IS USM a RF 16 mm F2,8 STM, které rozšiřují řadu RF o nové ohniskové vzdálenosti.


EOS R3 – hlavní funkce a vlastnosti:


  • Nový vrstvený snímač typu BSI CMOS s rozlišením 24,1 Mpx vyvinutý společností Canon
  • 30 sn./s při AF/AE se sledováním objektu
  • Doba expozice od 30 sekund po 1/64000 při použití elektronické závěrky
  • Výběr ostřícího bodu pohybem oka
  • Automatické ostření se sledováním objektu – pro fotografování lidí, zvířat (včetně ptáků) a motoristických sportů (automobilové a motocyklové závody)
  • Záznam videa 6K 60p RAW v plné šíři interně na kartu CFexpress
  • Ostření až do úrovně osvětlení -7,5 EV

i Při použití elektronické závěrky. Mechanická závěrka nabízí expoziční časy od 1/8000 do 30 sekund.
ii Platí k 13. září 2021- Pro nejrychlejší automatické ostření * Výpočet na základě výsledků testů rychlosti AF podle metodiky CIPA (výsledky se mohou lišit podle okolních podmínek a užitého objektivu). Využita metoda interního měření. Testovací podmínky: • Jas v okamžiku měření vzdálenosti: EV12 (běžná teplota, ISO 100) • Fotografický režim: M • Užitý objektiv: RF24-105 mm F4-7,1 IS STM, Při fotografování statických snímků s použitím manuální spouště • Režim automatického ostření: jeden bod (střed) • Způsob ostření: jeden snímek
iii Při užití objektivu se světelností f/1,2 za těchto podmínek: ostření na střed, pokojová teplota, jednorázové automatické ostření, ISO 100. Netýká se objektivů RF s povlakem pro zjemnění oblastí mimo hloubku ostrosti (Defocus Smoothing).
iv 5 GHz Wi-Fi je k dispozici pouze ve vybraných regionech.
v S použitím bezdrátového vysílače WFT-R10.
vi Očekává se, že aplikace bude veřejně dostupná od prvního čtvrtletí 2022. Zpočátku bude aplikace ve verzi 1.3.0 bezplatná jako zkušební. Plná verze bude placená.
vii Adaptér do multifunkčních sáněk pro Smartphone Link AD-P1 pro Android a iOS bude ke koupi v roce 2022.
viii V závislosti na stavu baterie, paměťových kartách a teplotě.
ix Mezi podporované funkce patří oddělený zápis statických snímků, oddělený zápis statických snímků/videonahrávek a souběžný zápis videonahrávek na dvě karty.