Canon slaví významné milníky výrobou 110 milionů fotoaparátů řady EOS a 160 milionů výměnných objektivů RF/EF

Praha, Česká republika, 29. června – Společnost Canon Inc. dnes oznámila, že společnost dosáhla dvou milníků ve výrobě – kumulativního počtu 110 milionů 1 fotoaparátů řady EOS s vyměnitelnými objektivy v březnu a 160 milionů 2 výměnných objektivů řady RF/EF v květnu. Fotoaparát EOS R6 Mark II (uvedený na trh v prosinci 2022) byl sto deseti miliontý vyrobený přístroj řady EOS, zatímco jeden z vyrobených kusů RF 100 mm F2.8 L MACRO IS USM (uvedený na trh v červenci 2021) se stal sto šedesáti miliontým výměnným objektivem společnosti.

R6II.jpg

Sto deseti miliontý vyrobený fotoaparát EOS R6 Mark II

RF100.jpg

Sto šedesáti miliontý vyrobený objektiv RF 100mm F2.8 L MACRO IS USM

Výroba fotoaparátů řady EOS dosáhla 110 milionů díky úsilí společnosti Canon o „rychlost, pohodlí a vysokou kvalitu obrazu“

EOS neboli Electro Optical System, je také jméno řecké bohyně úsvitu (Éós). Systém Canon EOS debutoval společně s řadou výměnných objektivů EF v březnu 1987 jako první plně elektronický systém bajonetu na světě pro filmové zrcadlovky s automatickým zaostřováním. Na počátku éry digitálních zrcadlovek představil Canon v září 2003 svůj průlomový přístroj EOS 300D (EOS Digital Rebel nebo EOS Kiss Digital v jiných regionech). Od té doby Canon i nadále uvádí na trh řadu převratných produktů, včetně profesionálních modelů řady EOS-1D a řady EOS 5D, které připravily cestu pro záznam videa digitálními zrcadlovkami. Touha společnosti Canon dále rozšiřovat hranice vizuálního vyjádření vedla k nové generaci systému EOS R, který byl uveden na trh v říjnu 2018. Snahou rozšiřovat řadu atraktivních produktů tak, aby vyhovovaly rozmanitým potřebám, si řada Canon EOS v průběhu let získala a udržela podporu mnoha uživatelů. Díky tomu si společnost Canon udržela vedoucí postavení3 na trhu digitálních zrcadlovek po dobu 20 let, a sice od roku 2003 do roku 2022. V březnu 2023 vyrobil Canon svůj sto deseti miliontý fotoaparát řady EOS.

Produkce objektivů Canon RF/EF dosáhla milníku 160 milionů kusů díky síle pokročilé technologie zpracování obrazu

Patentované objektivy Canon EF, které byly uvedeny na trh v březnu 1987 společně se systémem fotoaparátů EOS SLR, se od svého uvedení dále vyvíjely a vždy patřily k nejlepším v odvětví díky využití celé řady inovativních technologií. Canon si při tom připsal na konto mnoho světových prvenství4 jako Ultrasonic Motor (USM), stabilizace obrazu (IS) a vícevrstvý difrakční optický (DO) prvek.

Přidáním objektivů řady RF – které dosahují bezprecedentně vysoké kvality obrazu díky využití velké světelnosti a krátkého zadního ohniska společně s vysokorychlostním systémem přenosu signálu, což jsou charakteristické znaky systému EOS R uvedeného na trh v roce 2018. Celá řada objektivů byla postupně rozšířena na celkem 115 modelů5, čímž se rozšiřují možnosti zachycení obrazu. V květnu 2023 oslavil Canon výrobu 160 milionů výměnných objektivů pro řadu EOS.

Společnost Canon zdokonaluje své technologie pro zpracování obrazu a bude pokračovat ve zlepšování a rozšiřování řady EOS společně s řadou objektivů RF a EF, přičemž se bude snažit posunout hranice práce s obrazem a přispět k dalšímu rozvoji kultury fotografování a pořizování videa.

Řada EOS

Řada EOS, nová generace zrcadlovek s automatickým zaostřováním, která využívala jako první na světě elektronický systém bajonetu umožňující plně elektronické ovládání celého systému, byla uvedena na trh s modelem EOS 650 v březnu 1987.

V době rozmachu klasických filmových fotoaparátů uvedl Canon na trh několik modelů pro nejrůznější potřeby uživatelů, včetně přístroje EOS-1 (poprvé v Japonsku v roce 1989) zaměřeného na profesionály, a EOS 500 (EOS Rebel XS nebo EOS Kiss v jiných regionech), v Japonsku poprvé v roce 1993, který vynikal kompaktní a lehkou konstrukcí, což značně rozšířilo uživatelskou základnu Canon. V roce 2003, během prvních let nástupu digitálních fotoaparátů, uvedl Canon na japonský trh průkopnický EOS 300D Digital (EOS Digital Rebel nebo EOS Kiss Digital v jiných regionech), digitální zrcadlovku základní úrovně s kompaktním a lehkým tělem za přijatelnou cenu. Tento krok znamenal začátek masivní expanze na trh s fotoaparáty a zisk výrazně největšího podílu na trhu pro Canon ještě týž rok. Následovalo uvedení řady EOS-1D pro profesionály a řady EOS 5D, které podpořily zájem o pořizování videa prostřednictvím digitálních zrcadlovek. A Canon dál pokračoval ve vývoji převratných produktů.

V říjnu 2018 přinesl stejnojmenný fotoaparát na trh systém EOS R, v červenci 2020 přinesl EOS R5 jako první fotoaparát nahrávání videa v kvalitě. V listopadu 2021 následoval EOS R3 se sledováním rychle se pohybujících objektů a výkonným souvislým fotografováním, a kompaktní, lehký EOS R100, čímž se opět rozšířila produktová řada společnosti Canon. Kromě toho Canon uvedl v prosinci 2021 na trh systém EOS VR, určený k nahrávání videa pro obsah virtuální reality. Uvedením těchto produktů a technologií Canon neúnavně odhaluje nové možnosti vizuálního vyjádření.

Objektivy Canon RF a EF

Od uvedení prvního objektivu EF na trh společně s řadou EOS v březnu 1987 představil Canon v Japonsku v roce 1995 objektivy EF s celosvětově prvními technologiemi. Jednalo se např. o EF 75-300 mm f/4-5.6 IS USM se stabilizací obrazu, EF 400 mm f/4 DO IS USM s objektivem DO (v Japonsku v roce 2001) a EF 24 mm f/1.4L II USM s vysoce antireflexní vrstvou Subwavelength Structure Coating (SWC6) (v Japonsku v roce 2008). V roce 2018 Canon uvedl na trh RF 28-70 mm F2 L USM – standardní objektiv s proměnlivou ohniskovou vzdáleností a světově největší světelností f/2 v celém rozsahu zoomu7 – a v květnu 2023 následoval RF 100-300 mm F2.8 L IS USM, světelný a univerzální zoom teleobjektiv, který produkuje vysokou kvalitu obrazu při dobré úrovni mobility.

Společnost Canon se dnes může pochlubit 115 objektivy ve své bohaté řadě objektivů RF a EF, která zahrnuje mimo jiné ultraširokoúhlý objektiv s ohniskovou vzdáleností 5,2 mm, superteleobjektiv s ohniskovou vzdáleností 1200 mm a objektivy řady EF Cinema pro video produkci. Díky širokému výběru objektivů pro každý účel, včetně objektivů s proměnlivou ohniskovou vzdáleností, objektivů vybavených IS, objektivů s vysokou světelností, makro objektivů, objektivů VR a dokonce objektivů TS-E tilt-shift, má Canon dobrou pozici vycházet vstříc potřebám různých uživatelů.

  1. Celkový jednotkový prodej klasických (filmových) a digitálních fotoaparátů. Zahrnuje filmové kamery pro video produkci.
  2. Zahrnuje objektivy EF, EF-S, RF, RF-S, EF-M a EF Cinema a telekonvertory.
  3. Z hlediska podílu na trhu podle počtu prodaných kusů. Na základě výzkumu společnosti Canon.
  4. Mezi výměnnými objektivy pro zrcadlovky. Na základě výzkumu společnosti Canon.
  5. Počet prodávaných typů objektivů se může lišit v závislosti na regionálních trzích. Obsahuje čtyři telekonvertory. Od 28. června 2023.
  6. Subwavelength Structure Coating: specializovaný povlak čočky s vynikajícími antireflexními vlastnostmi.
  7. Mezi výměnnými objektivy podporujícími automatické ostření v celém standardním rozsahu zoomu a kompatibilní s 35mm ekvivalentními full-frame snímači. Na základě výzkumu společnosti Canon.