Canon uvádí na trh MS-500, první kameru s ultra vysokou citlivostí na světě, vybavenou snímačem SPAD používaným pro natáčení barevných videí

MS-500 bude podporovat pokročilé sledování prostřednictvím jasného zachycení videa objektů na vzdálenost několika kilometrů, a to i v noci.

Praha, Česká republika, 1. srpna 2023 – Společnost Canon Inc. dnes oznámila, že koncem srpna 2023 uvede na trh kameru MS-500 s vyměnitelnými objektivy a ultra vysokou citlivostí vybavenou 1“ snímačem SPAD (Single Photon Avalanche Diode) s nejvyšším počtem 3,2 megapixelů na světě1.

_hero

MS-500

V oblastech s extrémně vysokými požadavky na zabezpečení, jako jsou přístavy, zařízení veřejné infrastruktury a státní hranice, jsou vyžadovány vysoce přesné monitorovací systémy, které přesně zachytí cíle ve dne i v noci. Nová kamera MS-500 je první kamera na světě2 s ultra vysokou citlivostí. Je vybavená snímačem SPAD používaným pro natáčení barevného videa při minimálním osvětlení objektu 0,001 luxů3. Při použití v kombinaci s profesionálními ultra teleobjektivy lze pořídit jasná videa objektů na vzdálenost několika kilometrů i v noci. Posílením řady kamer s ultra vysokou citlivostí jako ME20/ML4 pomáhá Canon uspokojit různé potřeby pro pořizování video záznamu pro bezpečnostní účely.

1. Kombinace senzoru SPAD a profesionálních objektivů umožňuje sledování na velké vzdálenosti i v noci

Senzor SPAD využívá technologii známou jako „počítání fotonů“, která počítá světelné částice (fotony), které vstupují do pixelu. Když jsou příchozí fotony přeměněny na elektrický náboj, mohou být okamžitě zesíleny až milionkrát a extrahovány jako silný signál, což umožňuje detekovat i malé množství světla. Kromě toho lze každý jednotlivý foton digitálně spočítat a tím zajistit, aby během čtení signálu nebyl generován šum - což je klíčová výhoda senzorů SPAD. To umožňuje natáčení videa v jasných barvách i při slabém osvětlení 0,001 luxu. Uchycení objektivu zajišťuje bajonet podle standardů BTA S-1005B, který je široce používaným bajonetem pro profesionální kamerové objektivy. S využitím rozsáhlé řady profesionálních ultra teleobjektivů Canon lze identifikovat objekty na vzdálenost několika kilometrů i v noci.

2. Je zde také funkce korekce obrazu pro zlepšení viditelnosti, včetně redukce šumu a oparu

Při nočním monitorování a dohledu na velké vzdálenosti může šum a vlnění atmosféry, zejména v tmavém prostředí, způsobit problémy s čistotou videa. K vyřešení tohoto problému je zde standardně funkce „CrispImg2“, která optimalizuje nastavení ostrosti, gama křivky a redukce šumu, a která umožňuje upravit nastavení kvality obrazu podle monitorovací aplikace. To umožňuje natáčet videa s vynikajícím obrazem v kteroukoli denní nebo noční dobu. MS-500 také podporuje funkci „kompenzace oparu“, která snižuje účinky oparu a mlhy. Automaticky nastaví správný kontrast a poskytuje funkce pro korekci obrazu, které zlepšují kvalitu videa.

Další informace

MS-500 Obrázky
  1. Mezi senzory SPAD používané pro natáčení videa. K 31. červenci 2023. Na základě výzkumu společnosti Canon. Cca 2,1 milionu efektivních pixelů.
  2. Mezi kamerami vybavenými SPAD senzory používanými pro natáčení barevného videa. K 31. červenci 2023. Na základě výzkumu společnosti Canon.
  3. Barva (noční režim), žádná akumulace světla, ekvivalent f/1,4, rychlost závěrky 1/30 sekundy, maximální zisk 50IRE
  4. ME20F-SH (uvedená v prosinci 2015), ME20F-SHN (uvedená v únoru 2018), ML-100 M58 (uvedená v prosinci 2020), ML-105 EF (uvedená v dubnu 2021)