Canon představuje CJ17ex6.2B – televizní objektiv pro rozlišení 4K s širokým rozsahem ohniskových vzdáleností

Praha, 7. dubna 2021 – Společnost Canon Europe dnes představila objektiv CJ17ex6.2B, kterým reaguje na rostoucí požadavky produkcí na přechod z HD na 4K a na potřebu vyhovět při zpracování 4K obrazu různým rozpočtovým možnostem. Univerzální, kompaktní a lehký objektiv s vynikajícími optickými vlastnostmi určený pro 4K kamery se snímačem 2/3" je nejnovějším přírůstkem v řadě televizních objektivů Canon s proměnlivou ohniskovou vzdáleností řady UHDgc. Objektiv nabízí široký rozsah ohniskových vzdáleností počínaje širokým úhlem záběru a umožňuje filmovat s jedním objektivem v různých situacích a z různých úhlů.

CJ17ex6.2B je dalším přírůstkem do řady již 18 broadcast objektivů Canon pro rozlišení 4K, která představuje nejširší nabídku na trhui a pokrývá široké spektrum potřeb profesionálních kameramanů při natáčení čehokoli od hromadných a sportovních akcí po zpravodajství a studiovou práci.


Objektiv pro rozlišení 4K vyhovuje profesionálním standardům


Rozlišení 4K se sice rychle stává normou, ale k optické dokonalosti obrazu přispívá více faktorů. Objektiv CJ17ex6.2B nejen vychází vstříc poptávce po 4K, ale špičkový optický standard také např. minimalizuje závoje a odlesky. Tím lze dosáhnout lepších výsledků při širokém dynamickém rozsahu (HDR)ii. Navíc je kompatibilní s funkcí korekce chromatické vady televizní kamery založené na širokém barevném gamutu BT.2020 (WCG)iii.


Objektiv ve své unikátní optické sestavě využívá prvky s extrémně nízkým rozptylem (UD)iv a s jejich pomocí účinně potlačuje chromatické aberace a barevné aury. Výsledkem je vynikající podání barev, a ostrost a kontrast v celé ploše obrazu. Díky vynikajícím optickým vlastnostem a podpoře HDR a WCG mohou profesionální uživatelé od tohoto objektivu očekávat obraz vysoké kvality, jaký uspokojí požadavky stále náročnějších diváků.


Flexibilita a všestrannost pro každou situaci


Objektiv CJ17ex6.2B nabízí profesionálům ideální univerzální řešení s velkým zvětšením. Široký úhel záběru při minimální ohniskové vzdálenosti 6,2 mm se středně velkým transfokačním poměrem (17x) poskytuje široký rozsah ohniskových vzdáleností od 6,2 do 106 mm a 12,4 až 212 mm s vestavěným dvojnásobným telekonvertorem. Schopnost zachytit širokoúhlý obraz i telezáběr při zachování mimořádné optické kvality je odpovědí na poptávku po flexibilní výbavě.


Kompaktní a lehký objektiv o hmotnosti pouhých 2,07 kg s podporou rozlišení 4K je vynikající volbou pro natáčení z ramene a rozhovoryv. Konstrukce vykazuje odolnost a operativnost na úrovni konvenčních HD objektivů a splňuje vysoké nároky na mobilitu požadovanou v reportážním a dokumentárním žánru.


Maximalizovaný výkon


Objektiv CJ17ex6.2B je vybavený 16bitovým absolutním enkodérem a podporuje tutéž výkonnou digitální motorovou jednotku jakou využívají jiné objektivy UHDgc a objektivy řady Canon UHDxs. Tato funkce znamená, že objektiv je možné zapnout bez inicializace. Funkce jako korekce aberací nebo detekce pozice ovládacích prvků objektivu jsou díky tomu k dispozici ihned po zapnutí kamery a kameramanovi neunikne jediný okamžik. CJ17ex6.2B maximalizuje výkon 4K kamerových systémů díky připojení třemi dvacetipólovými konektoryvi pro čtení vysoce přesných dat z objektivu při transfokaci a ostření - důležitá funkce, která podporuje kompatibilitu s virtuálními produkčními platformami.


Fotografie nového produktu najdete ZDE.


Hlavní funkce a vlastnosti objektivu CJ17ex6.2B:


  • Široký úhel záběru při minimální ohniskové vzdálenosti 6,2 mm, středně velký transfokační poměr (17x) poskytuje široký rozsah ohniskových vzdáleností 6,2 až 106 mm (12,4-212 mm s vestavěným dvojnásobným telekonvertorem)
  • Vynikající obrazová kvalita v rozlišení 4K
  • Lehké a kompaktní provedení
  • Minimalizuje závoj a odlesky
  • Vestavěný 2x telekonvertor

i Od 7. dubna 2021. Podle výsledků výzkumu společnosti Canon
ii Široký dynamický rozsah označuje techniku, která zvyšuje kontrast mezi světlými a tmavými hodnotami (dynamický rozsah) obrazu.
iii Široký barevný gamut je technologie, která rozšiřuje rozsah barev, jež je možné na videozáznamu zachytit. Aktuální profesionální standard BT.709
iv Optický prvek vyrobený ze skla s mimořádně nízkým rozptylem (UD)
v Verze IRSE-S objektivu CJ17ex6.2B váží 2,07 kg, verze IASE-S 2,15 kg.
vi Verze IASE-S objektivu CJ17ex6.2B podporuje tři dvacetipólové konektory