Společnost Canon vydává aplikace pro automatické sledování a pohyb ve smyčce pro kameru PTZ, které zefektivní snímání

Praha, 26. ledna 2023 – Společnost Canon Europe dnes oznámila rozšíření schopností svých náklopných a otočných kamer s proměnlivou ohniskovou vzdáleností (PTZ) dvěma novými aplikacemi, které jsou k dispozici v rámci systému doplňkového softwaru. Uživatelé díky nim získají nové funkce pro produkci videa. Nová aplikace automatického sledování RA-AT001 (Auto Tracking) a aplikace pro automatický pohyb ve smyčce RA-AL001(Auto Loop) odpovídají na poptávku trhu a umožňují vytvořit velmi výkonné a samostatné řešení pro produkci videa bez potřeby externího hardwaru. Tyto nové placené aplikace se snadno konfigurují a ve spojení s kamerovou technologií Canon 4K představují ideální řešení pro široké spektrum scénářů, od vysokoškolských přednášek a živých firemních akcí přes vysílání po bohoslužby.

CR-N700_lifestyle

Nové aplikace budou vydány nejprve pro kameru CR-N700, vlajkovou loď společnosti Canon v oblasti interiérových dálkově ovládaných 4K kamer. Canon plánuje postupně rozšiřovat nabídku doplňkových aplikací a také okruh kompatibilních modelů kamer.

Automatické sledování

Nová aplikace pro automatické sledování, která využívá pokročilý pohonný mechanismus v PTZ kamerách Canon, automaticky a přesně sleduje osoby a zajišťuje, že jsou vždy v záběru, a to zcela bez zásahu operátora. Umožňuje bezobslužné natáčení jednou kamerou i sestavami kamer, což zjednodušuje audiovizuální produkci i obsluhu a zároveň umožňuje pořizovat atraktivní obsah profesionální kvality. Systém provádí analýzu obrazu přímo v kameře a má výjimečné schopnosti – dokáže sledovat celé tělo, horní část těla, hlavu s rameny nebo jiné úhly pohledu a poradí si stejně dobře s pomalou i svižnou chůzí. Přesné a plynulé ostření a transfokace pracují v součinnosti s mechanismem otáčení a naklápění a zajišťují záznam vysoké kvality přímo z kamery.

Díky širokým možnostem nastavení včetně kompozice, citlivosti sledování a prioritní oblasti záběru, lze kameru CR-N700 přizpůsobit pro mnoho různých případů použití, například pro živou produkci nebo firemní akce, a umožnit tak snadnou tvorbu obsahu profesionální kvality. Díky funkci Kompozice může obsluha nastavit optimální polohu, aby byl objekt vždy správně v záběru, zatímco citlivost sledování nabízí až deset úrovní nastavení pro různé scénáře.

Automatická smyčka

Společnost Canon dnes také představuje aplikaci pro automatickou smyčku, která umožňuje, aby operátor předem naprogramoval otáčení, náklon a změny ohniskové vzdálenosti, které bude kamera automaticky cyklicky provádět bez dalších zásahů. To je ideální pro situace, kdy operátoři musí provádět jednoduché opakované pohyby kamery, například při živých hudebních vystoupeních, kdy se záběr přesouvá od detailu na bubeníka k postavě zpěváka, k záběru do publika a zpět. Režiséři a operátoři se tak mohou soustředit na přepínání mezi záběry ostatními kamerami, což snižuje pracnost a nároky na obslužný personál.

Dvě možnosti pohybu, ve smyčce nebo tam a zpět po dané trajektorii, poskytují větší flexibilitu nastavení pro každé produkční prostředí. Aby záběry vypadaly přirozeně i při použití více kamer, nabízí aplikace plynulé nastavení zrychlení a zpomalení při zahájení, respektive ukončení pohybu, které simuluje ruční obsluhu kamery. Tyto funkce jsou snadno programovatelné z jediné obrazovky, kde může obsluha nastavit polohu, trasu, rychlost pohybu a délku prodlevy v každé poloze i zobrazit zkušební náhled.

Společnost Canon tuto technologii poprvé představí na veletrhu ISE 2023 v rámci své nabídky pro snímání vysokoškolských přednášek a firemního studia s vícero kamerami, kde bude předvádět, jak mohou tyto aplikace automatizovat tvorbu obsahu a zjednodušit nastavení celého prostředí. Společnost Canon můžete od 31. ledna do 3. února navštívit na stánku 3A800.

Aplikace budou k dispozici ke stažení od dubna 2023 pro použití s kamerou CR-N700. Podpora dalších kamer PTZ bude přidána později.