Nová modulární roll-to-roll tiskárna Canon Colorado řady M přináší možnost přizpůsobení rychlosti tisku a možnost použití bílého inkoustu se snadnou údržbou pro široké spektrum aplikací.

Londýn, Velká Británie, 30. března 2023 - Společnost Canon dnes uvádí na trh novou řadu tiskáren Colorado M: první platformu velkoformátových grafických tiskáren typu roll-to-roll, která je modulární z hlediska konfigurace rychlosti a manipulace s médii. Jde o nejrychlejší a nejproduktivnější řešení v tomto segmentu trhu, které nabízí možnost tisku speciálních efektů a bílého inkoustu. Tato 1,6m tiskárna s technologií roll-to-roll si zachovává průmyslovou kvalitu provedení řady Canon Colorado a lze ji konfigurovat podle potřeb jednotlivých poskytovatelů grafických služeb. Tiskárna může růst společně s rozvojem jejich podnikání díky možnosti snadného upgradu přímo v provozu.

Colorado M-series_front_angle

Novinka Canon Colorado M je modulární 1,6m tiskárna v konfiguraci roll-to-roll se dvěma variantami rychlosti a možností tisku bílým inkoustem.

Colorado M-series_UVgel

Tiskárna Canon Colorado řady M s technologií Canon UVgel nabízí speciální efekty FLXfinish+ a nový bílý inkoust se snadnou údržbou.

Colorado M-series_white_ink

Tiskárna Canon Colorado řady M s bílým inkoustem Canon UVgel umožňuje tisknout širokou škálu aplikací, včetně okenní grafiky.

Tiskárny řady M, Colorado M3 (rychlost tisku v režimu vysoké kvality 29 m²/hod a maximální rychlost tisku 111 m²/hod) a M5 (40 m²/hod, 159 m²/hod), jsou přizpůsobitelné a nabízí možnost volby výstupní rychlosti s možností dočasného navýšení rychlosti pro zvládnutí požadavků na produkci vyšších objemů či sezónní špičky, nebo trvalého přechodu z jedné rychlosti na druhou. Jedná se tak o řešení, které je připraveno na budoucnost. Obě tiskárny lze snadno upgradovat o možnost tisku bílým inkoustem na modely M3W a M5W a lze je také vybavit osvědčenou technologií tisku FLXfinish+, která nabízí flexibilní řešení pro matnou nebo lesklou povrchovou úpravu tisku.

Uvedení nové varianty bílého inkoustu Canon UVgel podstatně rozšiřuje spektrum aplikací, které mohou zákazníci vytvářet. Bílý inkoust UVgel maximalizuje možnosti zákazníků využívat proslulé přednosti této technologie pro celé spektrum prémiových grafických a dekoračních aplikací – například pro okenní grafiku, etikety a tapety. Díky této novince a nové technologii senzoru detekce médií, která usnadňuje manipulaci, mohou uživatelé řady Colorado M rozšířit běžnou nabídku produktů a tisknout na velmi strukturované, průhledné, barevné, reflexní a magnetické materiály.

Jedinečné složení gelového inkoustu Canon UVgel umožňuje rychlé vytvoření obrazů s vysokou optickou hustotou a opacitou pomocí bílého inkoustu v menším počtu průchodů než u běžných tiskových technologií a vytištěný výstup si zachovává svou původní bělost po dlouhou dobu. Specifické vlastnosti UVgelu také eliminují mnoho problémů s výrobou, čištěním trysek a údržbou, které jsou běžně spojeny s použitím bílého inkoustu, a nabízejí tak plynulý a bezchybný tisk, minimalizují spotřebu inkoustu a odpadu a maximalizují produktivitu.

Poskytovatelé tiskových služeb si mohou u tiskáren Colorado řady M vybrat také variantu s jedinečnou technologii FLXfinish+, která jim umožňuje zvolit matnou, lesklou nebo smíšenou úpravu povrchu na stejném tisku CMYK bez nutnosti přidání dalšího barevného kanálu obsahujícího lak.

Zákazníci s velkými objemy tisku mohou automatizovat proces tisku pomocí konfigurace UVgel Print Factory nebo UVgel Wallpaper Factory, které bezproblémově integrují tiskárnu Colorado řady M s řezáním, převíjením, páskováním nebo stohováním archů a umožňují zvládnout objemy přes 50 000 m² potisku ročně s minimálními nároky na čas obsluhy.

„Tiskárny Colorado s inkoustem UVgel nastavily od svého uvedení na trh nejvyšší laťku v oblasti rychlosti, kvality a celkové produktivity. Poskytovatelé velkoformátové grafiky v současnosti už ale nesledují jen tato zásadní výkonnostní kritéria, chtějí investovat do tiskových řešení chytře a ekologicky odpovědně, aby se mohla vyvíjet spolu s nimi a pomáhat jim vytvářet lukrativní, kreativní aplikace a produkty, které jim pomohou expandovat na rostoucí trhy. Díky své modularitě a nové možnosti využití bílého inkoustu se snadnou údržbou je nová řada Colorado M spolehlivým motorem, který firmám pomůže rozšířit výrobní možnosti a proměnit nápady ve skutečnost,“ říká Jennifer Kolloczeková, evropská ředitelka pro plánování, marketing a inovace oddělení produkčního tisku společnosti Canon Europe.

Inkoust Canon UVgel zaručuje ostrou kresbu a konzistentní barvy. Jeho rychlé schnutí umožňuje okamžité řezání a dokončování a díky jeho mimořádné trvanlivosti není nutné laminování. Stejně jako předchozí modely Colorado, byla řada M s přidanými vylepšeními navržena tak, aby zvládla pracovní zátěž několika starších tiskáren roll-to-roll. Nabízí přitom nepřetržitou spolehlivost, průmyslovou kvalitu a bezobslužný tisk s minimální nutností zásahů obsluhy. Nové tiskárny Colorado řady M jsou podporované softwarem PRISMAguide XL, který umožňuje snadnou a výkonnou přípravu tiskových úloh bez námahy a v trvale vysoké kvalitě.

V porovnání s jinými technologiemi inkoustů, jako jsou latexové nebo eko-solventní inkousty, spotřebuje technologie UVgel až o 40 % méně inkoustu na vytvoření stejně kvalitního obrazu a intenzity barev. Energeticky úsporný systém vytvrzování pomocí LED diod s nízkou teplotou zahřívání a „okamžitým zapnutím“ snižuje ve srovnání s jinými technologiemi spotřebu energie a umožňuje tisk na vysoce kvalitní materiály citlivé na teplo. To je důležité na trhu s výrobky s vysokou hodnotou, jako jsou například obklady stěn. Kromě toho mohou zákazníci díky technologii UVgel tisknout na materiály šetrné k životnímu prostředí, jako jsou média bez PVC a na bázi papíru, a to i bez povrchové úpravy (tzv. nekoutované).

Díky velké robustnosti a rozměrové stabilitě mají výtisky s využitím technologie UVgel výjimečně dobré vlastnosti z hlediska mechanické i chemické odolnosti. Vydrží déle a většina aplikací vytištěných na tiskárně Colorado nevyžaduje laminaci. Kromě ekonomických výhod plynoucích z úspory času a nákladů na laminaci není díky jednoduššímu procesu potřeba používat další vrstvu plastu navíc.<

Zásluhou modularity představuje řada M také udržitelnější řešení, protože zákazníci mohou zvyšovat rychlost tisku a rozšiřovat možnosti tiskárny podle potřeb svého podnikání, aniž by museli měnit základní tiskové zařízení. V nabídce je i pohodlná možnost upgradu pomocí dočasné licence na zvýšení rychlosti po dobu, kdy je poptávka nejvyšší.

Řada Colorado M byla navržena s cílem snížit celkové náklady na vlastnictví a urychlit návratnost investic, a to díky nejnižším provozním nákladům ve své kategorii, schopnosti vyrábět vysoce hodnotné aplikace a jedinečným možnostem modulárního upgradu.

Řada Colorado M je v prodeji u akreditovaných partnerů i přímých prodejců společnosti Canon.