„Továrna na udržitelnost“. Jak Canon ve velkém repasuje multifunkce

PRAHA, 11. září 2023 – Firmy se při nákupu tiskových zařízení stále častěji ptají po ekologických referencích výrobců. Ti tak musí reagovat na rostoucí poptávku po produktech a službách, které minimalizují dopad na životní prostředí. Canon je na tyto požadavky připraven díky dlouhé historii oběhového hospodářství. Třeba repasované multifunkce řady imageRUNNER ADVANCE ES znovu využívají nejméně 90 % původních dílů.

imageRUNNER ADVANCE DX C3900 series Staple Finisher FRT 02_1140x624.jpg

Repasování kancelářských zařízení probíhá v Canonu od roku 1998. V současnosti fungují čtyři centra po celém světě, v Evropě jsou dvě – ve Francii a německém Giessenu, kde na ploše více než 87 400 m2 pracuje na 300 kvalifikovaných zaměstnanců.

Použité multifunkce hlavně z nejvyšší řady imageRUNNER ADVANCE se do tohoto „centra pro udržitelnost“ sjíždějí z celé Evropy. Zařízení jsou zde rozebrána na jednotlivé díly, průmyslovými mokrými i suchými technikami vyčištěna a za pomoci robotů zkontrolována. Podle přísných norem zaměstnanci centra vymění a zrecyklují všechny části, které vykazují opotřebení nebo zhoršení kvality, a nahradí je novými originálními servisními díly Canon.

Pak začíná přísný proces testování. Každý repasovaný model je vybaven certifikací, uživatelskou dokumentací a je mu přiděleno nové sériové číslo, přičemž záruční podmínky odpovídají novému zařízení. Do nedávna byl minimální podíl znovu využitých částí u repasovaných multifunkcí 80 %, odkud vzniklo označení produktů EQ 80. Nová řada ES už garantuje minimální podíl 90 %. Samozřejmostí je bezpečné vymazání původního hard disku a uvedení softwaru do původního stavu.

„Použité výrobní linky a kontrolní procesy jsou na stejné úrovni jako u zařízení vyrobených pouze z nových dílů. U repasovaného zařízení je zaručeno, že nabídne stejnou úroveň kvality jako nový produkt. Z pohledu zákazníka je jediným skutečným rozdílem nižší cena a zatím užší nabídka modelů, která se ale bude postupně rozrůstat. V Japonsku se repasovaná zařízení prodávají pod značkou Refreshed Series, v Evropě včetně Česka se označují ES,“ upřesňuje Eva Kučmášová, ředitelka komunikace Canonu ve střední Evropě.

Desetitisíce tun plastu

Samotné centrum v Giessenu, certifikované podle přísných mezinárodních norem pro systém řízení kvality ISO14001 a ISO9001, dosáhlo v roce 2021 uhlíkové neutrality. Od roku 2008 Canon v těchto prostorách využil jako surovinu 44 343 tun plastů z použitých zařízení, znovu použil 35 216 tun výrobků a dílů. Ocenila jej i analytická společnost Quocirca poskytující přehled o polygrafickém trhu.

„Závod je příkladem snahy omezit odpad a chránit životní prostředí a zároveň poskytovat zákazníkům vysoce kvalitní produkty s dlouhou životností. Canon sjednocuje dodávky zařízení, aby se snížil počet ujetých kilometrů, opakovaně používá pěnové obaly, kde je to možné, a dbá na hospodárné a opakované využívání vody k mytí komponent. I tráva v areálu roste volně, což je příznivé pro volně žijící živočichy a snižování teploty půdy. Na efektivitu se zde myslí v každém detailu,“ stojí ve zprávě Quocirca. Ta také vyzdvihuje, že v procesu repasování nic nepřichází nazmar, o čemž svědčí boxy pro odkládání všeho, co nebude využito v „novém“ zařízení.

Přestože studie společnosti Quocirca potvrzuje, že zákazníci stále více uvažují o šetrných tiskových technologiích, vědomí o možnosti implementace repasovaných zařízení je podle ní relativně nízké. To by se ale s rostoucím tlakem na udržitelnost firemního provozu, povědomím o technologických postupech, jaké probíhají třeba právě v Giessenu, a rostoucí nabídkou mělo změnit.

„Díky silně zakotvené strategii udržitelnosti napříč vývojem i výrobou produktů, zaměření na jejich cirkulaci a díky širokému záběru ve spotřebitelské i podnikové sféře má Canon obzvláště dobrou pozici pro osvětu širšího trhu o výhodách repasovaných produktů a pro řešení přísnějších požadavků zákazníků, kteří se předhánějí v plnění svých cílů v oblasti udržitelnosti,“ hlásí report analytiků z Quocirca.

„Zájem o repasované multifunkce stoupá. V současné době jsou v Evropě hlavními zákazníky státní správa a zdravotnictví. Stále se rozšiřující portfolio ale dává tuto možnost jakékoliv firmě, která nechce dělat kompromisy v kvalitě a životnosti, ale zároveň si přeje přispět k cirkulární ekonomice,“ uzavírá Eva Kučmášová.

Efektivní logistika i CO2 neutrální papír

Repasování však není zdaleka jediným nástrojem, který Canon využívá s cílem stát se do roku 2050 společností s nulovými emisemi CO2 podnikových provozech a v průběhu celého životního cyklu produktu. Systematicky například zefektivňuje svou logistiku a zlepšuje energetickou účinnost, zmenšuje balení i samotné produkty, aby se jich do přepravy vešlo více, snižuje odpad nebo dodává na trh udržitelný spotřební materiál. Například první 100% uhlíkově neutrální technický velkoformátový papír pro architekty a stavaře Red Label Zero FSC® a Recycled White Zero FSC®.

Klasické kancelářské papíry s neutrální uhlíkovou stopou (Black Label Zero, Top Colour Zero a Recycled White Zero) jsou díky spojení s organizací ClimatePartner k dostání už od roku 2012. Black Label Zero je nejprodávanějším kancelářským papírem Canonu v celé Evropě, což jen potvrzuje čím dál větší poptávku po udržitelných řešeních pro kanceláře.