A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

LETNÍ FOTOGRAFIE

Jednoduše nádherné, sluncem zalité letní fotografie pořízené fotoaparátem Canon EOS 250D

Letní snímky švédské fotografky Hannah Clarkové vyvolávají pocity zamlžených slunečných dnů. Její přirozený styl fotografování přátel a rodiny má nádherně lehké a hřejivé estetické světlo.

Po mnoho let bylo fotografování pro Hannah koníčkem, kdy na svých cestách fotografovala vše od barevných ulic ve Stockholmu až po nekonečné krajiny. Nedávno se rozhodla začít brát fotografování mnohem vážněji a investovat do digitální zrcadlovky Canon, která jí pomohla proměnit koníček na malé živobytí, které nyní provozuje spolu se svou každodenní prací.

Hannah si zvolila lehký a snadno použitelný fotoaparát Canon EOS 250D, který v sobě skrývá řadu funkcí, jež její staré kompaktní fotoaparáty nemají, například kompatibilitu s objektivy systému EOS a blesky Speedlite, optický hledáček a uživatelské rozhraní (GUI), které jí pomohly rychle začít.

Díky sadě obsahující fotoaparát Canon EOS 250D, objektiv Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM a objektiv Canon EF 50mm f/1.8 STM vyřešila Hannah řadu fotografických výzev, které jí pomohly se zdokonalit. Tyto výzvy se pohybovaly od přehodnocení kompozice až po vyzkoušení různých ohniskových vzdáleností, čímž si posouvala kreativní hranice a současně se seznamovala se svojí novou sadou. Zde představujeme, co se naučila, včetně některých technik, ze kterých můžete čerpat inspiraci při zachycování své letní dovolené.

1. Vyzkoušejte neobvyklé úhly

Snímání z nekonvenčních úhlů je něco, co Hannah při fotografování ráda zkoumá. „Hodně přemýšlím o kompozici,“ říká. „Představuji si typický způsob, jak bych ten snímek pořídila, a poté si s ním pohrávám. Fotografuji shora a zdola a umisťuji osobu na různá místa v záběru. Když se trochu pohnu, můžu vytvořit zcela nový obrázek.“

Fotoaparát Canon EOS 250D je nejlehčí digitální zrcadlovka s pohyblivou obrazovkou*, která se může osvědčit jako praktický pomocník, když držíte fotoaparát nad hlavou nebo se vrháte na zem, abyste tak získali zajímavější snímek.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Použijte automatické zaostřování očí, abyste získali ostré oči

S automatickým zaostřováním fotoaparátu Canon EOS 250D je dosažení ostrých výsledků hračka. Funkce automatického zaostřování očí zajišťuje, že oči fotografovaného objektu budou zaostřeny při použití obrazovky v režimu živého náhledu, který lze snadno aktivovat stisknutím tlačítka živého náhledu na zadní straně fotoaparátu.

„Při pořizování snímků hrajících si dětí používám skoro vždy režim automatického zaostřování, protože jejich oči jsou to nejpůsobivější bez ohledu na to, co dělají,“ vysvětluje Hannah.

"Představím si způsob, jakým obvykle pořizuji snímek, a pak si s ním hraji."

3. Experimentujte s různou ohniskovou vzdáleností

Hannah experimentuje s prvotřídními objektivy (s pevnou ohniskovou vzdáleností) a objektivy se zoomem – konkrétně s objektivem s pevnou ohniskovou vzdáleností Canon EF 50mm f/1.8 STM a s objektivem se zoomem Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. I když při vytváření kompozice snímků pomocí objektivu s pevnou ohniskovou vzdáleností ráda mění polohu, říká: „Je zábavné používat zoom, protože můžu u dětí v akci zachytit různé úhly záběru, i když jsou daleko.“

Při testování objektivu Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, při kterém fotografovala děti na travnatých plochách a u jezera, na ni velice zapůsobila jeho nízká hmotnost. „Moc se mi líbilo si s objektivem Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM pohrát,“ říká. „Je velmi lehký, což mě překvapilo – vzala bych si ho na dovolenou a určitě ho hodně používala.“

Objektiv Canon EF 50mm f/1.8 STM ale umožňuje dosáhnout malé hloubky ostrosti a vytvořit na jejích portrétech rozostřené pozadí – to znamená, že má v její tašce své stálé místo. „50mm objektiv má širší clonu, takže je perfektní, když je trošku větší šero nebo když chci vytvořit rozmazané pozadí. V kombinaci s fotoaparátem Canon EOS 250D je 50mm objektiv ideální při vytváření portrétů. Kdybych si musela vybrat pouze jeden objektiv, byl by to tento,“ říká.

Související články
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

RODINNÉ FOTOGRAFIE

Jak pořídit ty nejlepší rodinné fotografie s fotoaparátem EOS 250D

Objevte, jak používat fotoaparát Canon EOS 250D a vytvořit stylové rodinné fotografie s lepší kompozicí a perfektní expozicí.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

RODINNÉ FOTOGRAFIE

Jak pořídit přirozené tvůrčí rodinné fotografie

Portrétový fotograf Christian Anderl se s námi podělil o rady, jak můžete pomocí svého fotoaparátu Canon pořídit přirozené fotografie zachycující rodinnou zábavu.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

RODINNÉ FOTOGRAFIE

Pořiďte lepší portréty: zábavné výzvy rodinného fotografování

Rodinná blogerka Katja Gaskellová vyměnila smartphone za fotoaparát Canon EOS M50 a výsledky ji ohromily – vyzkoušejte tyto techniky a nechte se uchvátit.

A baby sits with an abacus.

FOTOGRAFOVÁNÍ DĚTÍ

12 tipů pro fotografování dětí, který můžete využít ještě dnes

Zachovejte tyto vzácné okamžiky a zachyťte vývoj svého dítěte pomocí našich chytrých způsobů, jak udělat z fotografování dětí zábavu a dosáhnout skvělých výsledků.

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Fotografujte portréty za slabého osvětlení

Měkké světlo, když je slunce nízko na obloze, zejména za svítání a za soumraku během „zlaté hodiny“, je u fotografů oblíbené. Toto jemné osvětlení je součástí osobní barevné palety Hannah a vytváří hřejivý dojem, kdy sluneční záře nádherně osvětluje tóny pleti.

„Nejraději mám večerní světlo a spíš než jasné sluneční světlo upřednostňuji fotografování ze slabého osvětlení – je to jemnější,“ vysvětluje. Přesun do interiéru nebo focení při západu slunce je však s fotoaparátem Canon EOS 250D snadné. „Vyzkoušela jsem citlivost až ISO 3200 a snímky jsou bez šumu,“ říká Hannah. „Ráda si hraji s citlivostí ISO, zvyšuji ji tak, aby mi umožnila použít vyšší rychlost závěrky a zachytit pohyb i za slabého osvětlení. Slyšela jsem, že se hodně lidí bojí vytáhnout citlivost ISO nahoru, ale fotoaparát Canon EOS 250D poskytuje skvělé výsledky i při vyšších hodnotách ISO.“

Automatické zaostřování fotoaparátu Canon EOS 250D navíc pracuje na úrovních, které budou vaše oči považovat za velmi tmavé (v režimu živého náhledu až do -4 EV) – fotoaparát vidí v noci lépe než vy, takže do něj můžete při fotografování objektů s klidem vložit důvěru.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Podívejte se, jak daleko vás automatický režim zavede

Jak Hannah pokračovala ve fotografování, přesunula se primárně k fotografování v ručním režimu. Vidí však také skvělé výhody v automatických nastaveních, která vám pomohou při studiu a poskytnou vysoce kvalitní výsledky pouhým stisknutím tlačítka. Prozkoumala nastavení automatického režimu fotoaparátu Canon EOS 250D, včetně plně automatického inteligentního scénického režimu, který analyzuje scénu před vámi a vybere nejlepší nastavení pro vaše okolí.

„Nejprve jsem použila nastavení scény, abych si usnadnila používání ručního režimu,“ říká. „Jsou ideální pro někoho, kdo fotoaparát dlouho nepoužíval nebo nikdy předtím nevlastnil digitální zrcadlovku. Fotoaparát vybere nastavení, která se mají použít a ze kterých se můžete učit. Když jsem poprvé dostala fotoaparát, použila jsem režim Sport, abych zaostřila na děti, a také nastavení Portrét.“

Hannah má velkou zálibu v dokumentování malých detailů ve svých fotografiích a přepnula svůj fotoaparát do automatického režimu, aby pořídila snímek svého syna myjícího si ruce v jasně růžovém kyblíku s vodou. „Moc ráda fotografuji detaily a vytvářím s nimi příběh,“ říká. „Může to být uchopení ramene, nohou, slunečních brýlí na stole, klobouku ležícího na pláži – malé detaily z větší scény.“ V tomto případě mělo automatické nastavení clonu f/5,6, rychlost závěrky 1/500 s a citlivost ISO 200. Vysoká rychlost závěrky 1/500 s znamenala, že dokázala zmrazit kapky vody dopadající na ruce.

6. Nenechte si ujít ani vteřinu akce

„Nejdůležitější věcí, kterou jsem se naučila,“ říká, „je mít fotoaparát vždy s sebou. Když ho nosím u sebe, neustále se učím a lépe ho poznávám, což mi dává mnohem větší jistotu.“ Při fotografování své rodiny v rámci těchto výzev Hannah často sledovala své děti, kam ji dovedou, a nechala je si hrát jako obvykle. Místo toho, aby chtěla po lidech pózy, je raději fotografuje, když si užívají. „Prostě se nechám vést okamžikem a dělám věci, které chtějí, a současně mám fotoaparát pořád připravený. Nejlepší záběry dětí ve hře přicházejí, když se tak nesoustředí na fotoaparát.“

Aby zajistila, že nezmešká jediný okamžik, pořídila Hannah sérii snímků v režimu kontinuálního snímání, který na fotoaparátu Canon EOS 250D vyfotografuje pět snímků za sekundu (fps). „Nastavení sériového snímání mám vždy zapnuté, takže pořídí za sekundu mnoho snímků,“ říká Hannah. „Pokud máte sérii snímků, máte větší šanci pořídit skvělou fotografii – třeba tento snímek (dole) se stříkanci po straně úplně zbožňuji – působí tak energicky.“

7. Používejte možnosti připojení fotoaparátu

Při pořizování snímků během každodenního cestování je skvělé, že můžete sdílet své fotografie s přáteli a rodinou. Fotoaparát Canon EOS 250D lze snadno propojit se smartphonem nebo tabletem pomocí technologie Bluetooth nebo Wi-Fi a aplikace Canon Camera Connect. Umožní vám přenášet snímky a odesílat je na sociální média či svým blízkým.

„Často chci obrázky, které fotografuji, umístit na Instagram, takže je ideální, když je mohu přenést z fotoaparátu do telefonu a poté zveřejnit,“ říká Hannah. „Tuto funkci používám s fotoaparátem Canon EOS 250D a myslím si, že je to naprosto bez potíží a snadné – a to nejsem zrovna technický typ! V aplikaci Canon Camera Connect naleznete průvodce, který vám poskytne pokyny k připojení fotoaparátu.“

Další rady, jak využít funkce fotoaparátu na maximum, najdete v aplikaci Canon Photo Companion, kde naleznete tipy, jak dosáhnout úspěchu v každém žánru fotografování, a to díky odborným radám, výukovým lekcím a tipům přizpůsobeným vašemu modelu fotoaparátu.

Autor: Lucy Fulfordová

*EOS 250D (černý/stříbrný) je nejlehčí digitální zrcadlovka se snímačem velikosti APS-C a LCD monitorem zcela uchyceným na kloubu. Včetně baterií a paměťové karty v souladu se směrnicemi asociace CIPA. K 9. dubnu 2019 (průzkum společnosti Canon).

Související produkty

Související články

Služba Get Inspired je vaším klíčovým zdrojem užitečných tipů pro fotografování, nákupním průvodcem a odborným zpravodajem – vše, co potřebujete k objevení toho nejlepšího fotoaparátu nebo tiskárny a k uskutečnění vašeho příštího tvůrčího nápadu.

Zpět na všechny Příběhy