Canon rozšiřuje nabídku kinematografických přístrojů o EOS C300 Mark III – kameru nové generace s inovativním snímačem DGO a hybridní motorový objektiv pro televizní a filmové účely

Praha – 20. dubna 2020 — Společnost Canon Europe potvrzuje svoje zaměření na filmový a televizní průmysl a nabízí mu dva nové všestranné produkty, které posouvají hranice tvůrčí práce a naplňují celé spektrum požadavků různých typů produkce. Dnes představila filmovou kameru nové generace EOS C300 Mark III z řady Cinema EOS s novým snímačem Super 35mm 4K CMOS DGO (Dual Gain Output), modulární koncepcí a schopností záznamu v různých formátech. Druhým dnes představeným produktem je CN10X25 IAS S – všestranný filmový objektiv se servomotorovým transfokátorem CINE-SERVO vyhovující nárokům záznamu v 8K, s mimořádně širokým rozsahem ohniskových vzdáleností 25-250 mm a možností prodloužení až na 375 mm pomocí vestavěného 1,5x optického konvertoru. Zároveň oznamuje také nové aktualizace firmwaru pro profesionální monitory a kamery systému Cinema EOS, které vylepšují funkce, zvyšují kompatibilitu a zefektivňují pracovní postupy.

Canon rozšiřuje nabídku kinematografických přístrojů o EOS C300 Mark III – kameru nové generace s inovativním snímačem DGO a hybridní motorový objektiv pro televizní a filmové účely


EOS C300 Mark III – přímá odpověď na požadavky trhu


Kamera EOS C300 Mark III staví na kvalitách svého populárního předchůdce EOS C300 Mark II (2015) a dokazuje mimořádné inovační schopnosti společnosti Canon na poli obrazové techniky. S novým snímačem DGO, který podporuje HDR výstup s dynamickým rozsahem více než 16 expozičních hodnot, modulárním provedením – podobným jako u přístroje EOS C500 Mark II uvedeného na trh v loňském roce – a schopností záznamu rychlostí 120 sn./s ve formátu 4K Cinema RAW Light nebo XF-AVCi je vhodným nástrojem pro různé typy filmové a televizní tvorby. Díky těmto a dalším funkcím je EOS C300 Mark III vynikající volbou pro ty, kdo chtějí natáčet vše od dokumentárních snímků a reklam přes firemní videa po drama. Nová kamera spolu s novým objektivem CN10X25 IAS S je přímou odpovědí společnosti Canon na poptávku po filmové výbavě, která naplní stoupající požadavky na kvalitu tvorby všech žánrů.


Vynikající HDR díky novému snímači DGO


EOS C300 Mark III je první kamera značky Canon vybavená snímačem DGO – nově vyvinutým obrazovým systémem, který nabízí mimořádně čistý obraz i za špatných světelných podmínek a mimořádné schopnosti záznamu s vysokým dynamickým rozsahem (HDR).


Hodnota z každého obrazového bodu snímače se zaznamenává při dvou úrovních zesílení – vysoké a nízké – a z jejich kombinace je následně generován výsledný obraz. Hodnota při vysokém zesílení je optimalizována pro zachycení čistých detailů v tmavších oblastech a hodnota při nízkém zesílení pro detaily ve světlejších oblastech. Spojením těchto hodnot na úrovni jednotlivých bodů jsou zachovány a zvýrazněny detaily ve světlech i stínech – takto je možné dosáhnout mimořádně vysokého dynamického rozsahu více než 16 expozičních hodnot. Snímač DGO je navíc kompatibilní se systémem automatického ostření Dual Pixel CMOS AF, což profesionálním kameramanům dává větší tvůrčí svobodu.


Podpora pracovních postupů u všech typů produkce


Schopnost ukládat v různých formátech současně podle požadavků různých typů produkce znamená větší efektivitu workflow ve filmovém a televizním prostředí. Schopnost interního záznamu ve formátu 4K Cinema RAW Light zachovává všechny výhody formátu RAW z hlediska flexibility při post-produkci, ale při menší velikosti výsledných souborů - tedy s nižší pracností a náklady oproti velkým souborům. Vedle toho dokáže EOS C300 Mark III zapisovat interně ve formátu Canon XF-AVC při 4K DCI a v UHD se vzorkováním barev 4:2:2 s hloubkou 10 bitů a také ve 2K a Full HD. U formátu XF-AVC je možné zvolit vysokou kompresi ALL-I nebo pak Long GOP pro efektivnější pracovní postup a delší dobu záznamu. Záznam v rozlišení 2K či Full HD Super 35mm využívá veškeré schopnosti 4K snímače. Je interně převzorkován na uživatelem nastavené rozlišení – tím se dosáhne vyšší obrazové kvality a plného zorného pole u vybraných objektivů díky absenci ořezu na snímači.


Důraz na všestrannost


Kameru lze přizpůsobit dvěma volitelnými rozšiřujícími jednotkami (EU-V1 a EU-V2), z nichž obě rozšiřují konektivitu těla kamery a doplňují další možnosti jejího využití při různých stylech práce. Bajonet lze měnit mezi EF, PL a EF Cinema Lock bez nutnosti navštívit autorizovaný servis – to opět představuje významný přínos pro ty, kdo potřebují filmovat různým stylem.


Hybridní objektiv CN10X25 IAS S zajistí dokonalý obraz


Lehký a kompaktní všestranný objektiv CN10X25 IAS S CINE-SERVO se špičkovou optikou a podporou 4K a 8K dokáže naplnit potřeby nejrůznějších produkcí. Díky širokému rozsahu ohniskových vzdáleností, možnosti konfigurace pro televizní i filmové účely a kompatibilitě s kamerami osazenými snímači Super 35mm i Full Frameii se jedná o ideální objektiv pro vysoce kvalitní profesionální práci různých žánrů, od hraného filmu a reklamy přes sport po dokumentaristiku. Skvěle se proto doplňuje s přístroji jako EOS C300 Mark III.


Clona s 11 lamelami pomáhá dosáhnout měkce rozostřeného pozadí s ostře prokresleným objektem v teplých barevných tónech s vynikající obrazovou kvalitou a filmovým podáním. Při použití s kamerami systému Canon Cinema EOS, včetně EOS C300 Mark III, nabízí objektiv špičkovou kvalitu obrazu, snadnou ovladatelnost a vysokou spolehlivost, jakou požadují profesionální filmaři.


Dokáže pokrýt široké spektrum filmových situací


Transfokátorový objektiv s motorovým pohonem podává opticky vynikající „kinematografický“ obraz ostrý ve všech směrech od středu po okraje. Svým rozsahem ohniskových vzdáleností 25-250 mm dokáže pokrýt široké spektrum situací. Rozsah na dlouhém konci lze prodloužit až na pozoruhodných 375 mm pomocí vestavěného optického konvertoru s 1,5x zvětšením. S ním je možné natáčet detailní záběry v mimořádné kvalitě na poměrně velkou vzdálenost. Pomocí vestavěného konvertoru je navíc možné zvětšit výstupní obraz objektivu tak, aby vyhovoval kamerám s plnoformátovým 35mm snímačem – např. Canon EOS C500 Mark II. To představuje velkou výhodu a výrazně rozšiřuje možnosti objektivu.


Flexibilní design s řadou komunikačních funkcí


Ergonomická motorová jednotka objektivu CN10X25 IAS S je odpojitelná, aby objektiv lépe vyhovoval různým způsobům televizní a filmové práce. Bajonet objektivu je vyměnitelný mezi EF a PLiii, což zvyšuje jeho užitnou hodnotu a flexibilitu. Podpora širokého spektra komunikačních standardů včetně EF komunikace u bajonetu EF a technologie Cooke/i u bajonetu PL rozšiřuje jeho funkcionalitu, což uvítají ti, kdo hledají vysoce kvalitní objektiv vhodný pro různé typy práce. K dispozici je i 12pinový sériový konektor pro televizní standardy a 20pinový konektor, přes nějž lze číst přesná data o nastavení objektivu pro různé virtuální systémy.


Aktualizace firmwaru filmových kamer Cinema EOS


Společnost Canon Europe dnes také oznámila vydání aktualizací firmwaru kamer systému Cinema EOS. Celkem 17 aktualizací zahrnuje:


  • Nově přidanou kompatibilitu kamer EOS C700 FF, EOS C700/C700GS, EOS C300 Mark II, EOS C200 s dnes uvedeným objektivem CINE-SERVO CN10X25 IAS S – včetně různých podpůrných funkcí, jako je automatické ostření Dual Pixel CMOS AF, oprava barevných vad a vinětace a záznam metadat z objektivu.
  • Podpora záznamových formátů XF-AVC Long GOP a XF-AVC Proxy v EOS C500 Mark II podle požadavků odvětví a kvůli kompatibilitě s různými pracovními postupy.
  • Souběžný výstup přes HDMI a SDI u EOS C200 – zvyšuje flexibilitu kamery. Díky tomu je možné používat dva výstupní terminály pro různé účely, například při interním záznamu připojit ještě rekordér a referenční monitor.

Aktualizace firmwaru profesionálních monitorů


Společnost Canon Europe také oznámila vydání bezplatné aktualizace firmwaru pro sedm modelů profesionálních referenčních displejů s rozlišením 4K – DP-V3120, DP-V2421, DP-V2420, DP-V2411, DP-V2410, DP-V1711 a DP-V1710 – které vylepšují různé funkce a výkon při práci ve 4K/HDR. Aktualizace zahrnují:


  • Vylepšený jas a kontrastiv:
  •     o Jas u monitorů DP-V1711 a DP-V1710 se zvyšuje z 300 nitů na 600 nitů a v režimu zesílení jasu až na maximálních 1000 nitů.
  •     o Modely DP-V2411, DP-V1711 a DP-V1710 získávají novou funkci globálního ztmavení, a to i v režimu zesílení jasu, a je tak možné dosáhnout kontrastního poměru až 1 000 000:1.
  • Podpora formátu souborů .cube LUT:
  •     o Podpora čtení souborů 3D-LUT/1D-LUT ve formátu .cube, který je běžně užívaný ve filmové produkci.
  • Lepší koordinace s digitálními filmovými kamerami RED Digital Cinema:
  •     o Podpora dvou typů nastavení LUT pro převod video signálu z kamer RED Digital Cinema do HDR (PQ)/SDR.
  • Další vylepšení funkcí pro úpravy:
  •     o Při natáčení a úpravách bude možné kontrolovat chromatickou hodnotu obrazových bodů XY a koordinovat pozici na chromatické stupnici u videa v barevném prostoru ITU-R BT.2020

Společnost Canon Europe dnes také na trh uvádí CJ18ex7.6B KASE – lehký a kompaktní televizní objektiv 2/3” 4K s mimořádnými parametry, vynikající ovladatelností a příznivou cenou. Vedle toho společnost Canon zveřejnila další specifikace přístroje EOS R5 před jeho oficiálním uvedením na trh a potvrdila, že tento bezzrcadlový fotoaparát systému EOS R bude dobře použitelný i při nejnáročnější filmové produkci.


Kamera EOS C300 Mark III bude k dispozici od června a objektiv CN10X25 IAS S od července.


Další informace o nových produktech naleznete zde:
www.canon.cz/video-cameras/eos-c300-mark-iii/ a www.canon.cz/pro/cinema-lenses/cn10x25-ias-s-e-p1/


Fotografie produktů naleznete zde: kamera EOS C300 Mark IIIhttps://flic.kr/s/aHsmMD476m a objektiv CN10X25 IAS Shttps://flic.kr/s/aHsmMD1cEp


EOS C300 Mark III – hlavní funkce a vlastnosti:


  • Nový snímač Super 35mm 4K CMOS DGO (Dual Gain Output)
  • Dynamický rozsah přes 16 EV
  • Podpora vysokorychlostního snímání 4K 120P
  • Více možností interního záznamu:
  •     o 4K Cinema RAW Light 10 bitů nebo 12 bitů
  •     o 2K RAW v Super 16mm Crop, 10 bitů nebo 12 bitů
  •     o XF-AVC (MXF), vzorkování 4:2:2 s hloubkou 10 bitů, ALL-I nebo LongGOP
  •     o až 120P 4K RAW nebo XF-AVC, až 180P v Super 16mm crop 2K/FHD.
  • Uživatelsky vyměnitelný bajonet (EF, PL nebo EF Cinema Lock)
  • Flexibilní, modulární design s volitelnými rozšiřujícími moduly a elektronickým hledáčkem (EVF)

Canon CN10X25 IAS S – hlavní vlastnosti:


  • Obrazová kvalita pro kamery 4K a 8K
  • Nejširší ohnisko 25 mm a výkonný 10x zoom
  • Vestavěný 1,5x telekonvertor
  • Odpojitelná motorová jednotka
  • Vyměnitelný bajonet EF a PL
  • Podporuje široké spektrum standardů pro komunikaci mezi objektivem a tělem pro širší možnosti při práci