Canon jako první zachytil rozmnožování mořských korálů v laboratorních podmínkách

PRAHA, 12. února 2024 – Vůbec první přímý přenos rozmnožování mořských korálů v umělých podmínkách se podařilo zachytit vědcům z londýnského Mordenu. Cílem projektu laboratoře Coral Spawning Lab a společnosti Canon je porozumět životním cyklům těchto organismů klíčových pro udržení ekosystému na planetě a poskytnout informace a nástroje, které umožní je zachránit.

CSL-Media-Alert-Main-1
CSL-Media-Alert-Main-2

Fotografická technika od Canonu pomáhá se záchranou korálů v laboratoři.

Laboratoř Coral Spawning Lab se zabývá záchranou korálových útesů pomocí řízeného tření. Tento proces zahrnuje výběr zdravých korálů, jejich přípravu na tření, stimulaci tření, sběr vajíček a spermatu, jejich oplodnění a následné pěstování embryí v laboratoři. Po několika týdnech jsou larvy vysazeny v oceánu, kde se mohou usadit a růst.

Projekt je výsledkem desetiletého úsilí tří vědců, kteří se snažili o odhalení tajemství tření korálů. Záchrana korálových útesů v laboratořích má řadu výhod. Pomáhá organismy chránit před stresovými faktory, jako je změna klimatu, a zvyšuje jejich odolnost vůči nemocem a predátorům. V neposlední řadě také přispívá k zajištění jejich genetické rozmanitosti.

Pomocí zobrazovacích zařízení včetně nejmodernějších fotoaparátů a objektivů od společnosti Canon vzniká v Mordenu databáze, kterou odborníci využijí k pozorování a optimalizaci procesu rozmnožování těchto kolonií mořských živočichů. Vědci tak budou moci sledovat vývoj každého nového korálu, dokumentovat různá embryonální stadia, sledovat míru úmrtnosti a další klíčové ukazatele. A také přesně zdokumentovat, jakou roli hraje životní cyklus korálů při obnově útesů po celém světě. Výsledky výzkumu budou veřejně přístupné. Místním komunitám to umožní využít získané poznatky, aby zajistily přežití útesů pro další generace.

„V laboratoři se snažíme napodobit přírodu, ale přitom máme vše mnohem lépe pod kontrolou. Vyhodnocujeme průtoky, režimy krmení, intenzitu osvětlení – co funguje a co ne. Vybavení dodané společností Canon nám umožňuje detailně sledovat životní cyklus korálů a také nám pomáhá šířit informace o naší práci do světa. Na záchranu korálových útesů nám pravděpodobně zbývá maximálně osm let. Pokud se nám do té doby nepodaří dosáhnout úspěchu, možná už bude příliš pozdě,“ říká Michael Sweet, spoluzakladatel laboratoře Coral Spawning Lab a profesor vodní biologie na univerzitě v Derby.

Podle Organizace spojených národů jsou korálové útesy velmi důležitým přírodním bohatstvím, které ročně přináší zisky v odhadované hodnotě 2,7 bilionu dolarů – včetně příjmů z cestovního ruchu, surovin pro životně důležité léky a pomoci při zajišťování potravinové bezpečnosti. Navzdory své nesmírné hodnotě jsou korálové útesy ohroženy škodlivými účinky změny klimatu. Objevují se varovné signály, že pokud teplota stoupne nad úroveň předindustriálního období, může dojít k poklesu počtu korálových útesů o 70-90 %. To by mělo zničující důsledky pro ekosystém naší planety.

„Jako organizace, která usiluje o ochranu životního prostředí, jsme nadšeni spoluprací s talentovaným týmem výzkumníků v Coral Spawning Lab. Těší nás, že naše nejmodernější zobrazovací zařízení pomáhá při obnově a zvyšování odolnosti korálových útesů po celém světě, tedy druhů, které mají zásadní význam pro udržení zdravého ekosystému,“ uvedl Peter Bragg, ředitel pro udržitelnost a vládní záležitosti společnosti Canon EMEA.

Více informací o spolupráci Canonu s laboratoři Coral Spawning Lab včetně videa naleznete zde.