10 nejdůležitějších věcí při aranžování zátiší s Kristýnou Ovečkovou

UMĚLECKÁ TVORBA

10 nejdůležitějších věcí při aranžování zátiší s Kristýnou Ovečkovou

Existuje mnoho článků na téma fotografování neživých objektů – jejich kompozice, svícení, výběr rekvizit. Sama jsem jich pár napsala, a ještě víc přečetla, a vím, že jsou potřeba. Dnes se ale zaměřím na téma „vychytávek“, které vám pomůžou docílit chtěného výsledku a nemusíte ztrácet nervy ani při focení, ani při následné postprodukci.

1. Lepidlo typu žvýkačka:

Geniální vynález. Přilepíte vše, co nechcete, aby se kutálelo, otáčelo a jinak hýbalo. Stačí malý kousek a květina ve váze je přesně v tom úhlu, v jakém chcete, vejce drží na špičce jako od Kolumba a přilepené věci můžete dokonce i otočit vzhůru nohama a vytvořit tak netradiční snímek (nezkoušela jsem, zkuste a dejte vědět).

Lepidlo typu žvýkačka

2. Aranžovací hmota:

Podobně funguje i hmota pro aranžování květin. Pomůže vám při kompozici řezaných květin i různých trav. Buďto ji schováte do nějaké nádoby, nebo snímek komponujete tak, aby hmota nebyla vidět. Jednoduché, účinné.

3. Váleček na odstraňování nečistot:

Kdo nosí často černé oblečení nebo má doma chlupaté zvíře, ten ho důvěrně zná. Při fotografování objektů na sametovém povrchu je jeho použití nutnost. V duchu hesla „než začneš fotit, vyčisti to“ sem zařazuji i utěrku nebo hadřík. Nic tak člověka nevyvede z míry při prohlížení fotek, jako otisky vlastních prstů.

4. Lubrikační gel:

Ano, čtete dobře. Pokud chcete mít snový vzhled vašich snímků, napatlejte na UV filtr nebo kousek skla vazelínu / lubrikační gel. Vyberte si z toho, co máte doma a co snáze oželíte.

5. Rozstřikovač na kytky, glycerin

Kombinace skla a vodních kapek je lákavá. Zjistila jsem ale, že na samotném skle kapky tolik nedrží; stékají a nevypadá to dobře. Zkusila jsem tedy před orosením sklo potřít výše zmíněným lubrikačním gelem a výsledek mě mile překvapil. Pokud nechcete použít žádný gel (třeba proto, že by mastnota na fotce byla nežádoucí), dejte do rozstřikovače vodu s glycerinem, popřípadě můžete použít glycerin samotný. Kapky nebudou stékat po svislém skle, ani z okvětních plátků růží, apod. Na glycerin se ptejte v lékárnách.

Rozstřikovač na kytky, glycerin

6. Gafa páska:

Textilní lepící páska, která dobře drží, ale překvapivě dobře lze také sundat. A co víc, nezanechává po sobě zbytky lepidla, takže ji můžete aplikovat i u věcí, které chcete použít více než jednou. Sama ji využívám například na připevnění různých držáků k podložce nebo přichycení dvou desek k sobě.

7. Různé druhy desek:

Těch mám doma opravdu slušnou zásobu. Některá rekvizita potřebuje stát na skleněném povrchu, jiná na dřevěném prkénku, třetí sluší leštěný kámen. K mým oblíbeným návštěvním místům tedy patří papírnictví a různé hobby markety, kde seženu, co potřebuji. Mezi mé nejzajímavější úlovky zatím patří deska z černé břidlice, samolepící tapeta potažená černým velurem a plastové desky z tvrdé pěny.

Různé druhy desek

8. Kolíčky, držáky, svorky:

Při focení máme většinou k dispozici jen jedny ruce, není tedy na škodu zapojit do hry i různé držáky, ať už podomácku vyrobených nebo profesionálních. Dobrou zkušenost mám s ateliérovými svorkami, které mají silný stisk.

Kolíčky, držáky, svorky

9. Vlasec

Abyste přiměli věci levitovat, musíte být buďto Harry Potter, nebo umět s Photoshopem, anebo můžete prostě použít vlasec. Někdy je to ta nejméně náročná možnost.

10. Papír na pečení

Pokud chcete zjemnit světlo a nemáte po ruce difuzér, pečící papír vám ho částečně nahradí. Některé druhy mají i krásnou strukturu, takže když ho prosvítíte, dostanete zajímavé pozadí pro vaše kreativní nápady. A jaké vychytávky máte vyzkoušené vy? Podělte se.

Související články
Zátiší v produktové fotografii

Produktová fotografie

Zátiší v produktové fotografii

Baví vás produktová fotografie? Trávíte rádi hodiny a hodiny aranžováním objektů? Neustále zkoušíte, které nasvícení je nejvhodnější? Pak jste náš člověk!