Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

FOTOGRAFOVÁNÍ DIVOKÉ PŘÍRODY

Proč se podle Markuse Varesvuoa fotoaparát Canon EOS 90D hodí k fotografování divoké přírody

Markus Varesvuo, finský fotograf žijící v Helsinkách a oceňovaný za fotografie divoké přírody, se nikdy příliš nevzdaluje od divočiny, která ho činí šťastným.

Markus byl již v době svého dospívání nadšeným milovníkem divoké přírody a zapáleným fotografem a pozorovatelem ptáků. V roce 2005 se rozhodl proměnit své koníčky v živobytí. Vzdal se své práce ve firemním managementu a stal se profesionálním fotografem divoké přírody.

Markus používal fotoaparáty společnosti Canon již od začátku svých fotografických dobrodružství – tehdy ještě používal klasické fotoaparáty na film. Nyní, již jako úspěšný fotograf a autor několika knih na téma fotografování ptáků, obvykle používá profesionální rychlý fotoaparát Canon EOS-1D X Mark II a silné teleobjektivy.

Markus jako první fotograf v Evropě podrobil novou digitální zrcadlovku Canon EOS 90D praktické zkoušce. V tomto rozhovoru vysvětluje, jak mu tento fotoaparát pomohl zachytit úžasné snímky, a odhaluje, jak budoucí fotografové divoké přírody a její milovníci mohou využít funkce tohoto fotoaparátu na maximum.

Kompaktní tělo rychlé digitální zrcadlovky Canon EOS 90D je vybavené 32,5MP snímačem CMOS APS-C a výkonným procesorem, což Markusovi umožňuje zachytit výjimečné detaily. Snímač APS-C vás přiblíží k objektu díky většímu dosahu teleobjektivu, zatímco automatické zaostřování (AF) je poháněno flexibilním a rychlým systémem s 45 křížovými body. Celá oblast zaostření je rozdělena do zón nebo do jednotlivých bodů, které můžete přímo vybrat pomocí joysticku.

Zásluhou funkce kontinuálního snímání rychlostí až 10 snímků za sekundu (sn./s) s inteligentním sledováním a rozpoznáváním (iTR) je fotoaparát Canon EOS 90D ideální pro fotografy divoké přírody, jako je například právě Markus, pro které je rozhodující hlavně rychlost.

Ať už se jedná o vlaštovku, který se chystá vzlétnout, lovícího medvěda, nebo ptačí let střemhlav – jakmile Markus spatří příležitost pro skvělou fotografii, musí ji zachytit. „Canon EOS 90D je rychlý fotoaparát,“ říká. „Fotografuji hlavně s profesionálním fotoaparátem Canon EOS-1D X Mark II a rychlost zaostřování je srovnatelná.“

Související články
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

FOTOGRAFOVÁNÍ DIVOKÉ ZVĚŘE

Nejlepší objektivy pro fotografování divočiny

S těmito objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností a objektivy se zoomem pořídíte úžasné snímky divokých zvířat a ptáků.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

FOTOGRAFOVÁNÍ DIVOKÉ ZVĚŘE

Tipy pro fotografování divoké zvěře

Profesionálka Dani Connorová se podělí o své nejlepší rady pro úspěch v oboru se ambiciózním mladým fotografem divoké zvěře.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

FOTOGRAFOVÁNÍ DIVOKÉ PŘÍRODY

Tipy pro fotografování divoké přírody

Tipy a techniky, které pozvednou vaše fotografování divoké přírody na novou úroveň a umožní vám vytěžit maximum z fotoaparátů a objektivů Canon.

Pokud jde o to, na co se zaměřit, ve Finsku je podle Markuse snadné najít divoké oblasti se skvělými objekty. Jedním dechem ale uklidňuje začínající fotografy divoké přírody, že „vhodná místa můžete najít, ať už jste kdekoli. Zvláště ptáky najdete všude – ve městě, v parku nebo třeba na pobřeží. Nemusíte cestovat stovky mil. Jsou blíže, než si myslíte.“

Klíčová je dobrá znalost lokality. Vracet se na stejné místo vám pak může ušetřit čas a pomoci vám zdokonalit nápady za využití různých světelných podmínek a úhlů. „Nejdůležitější na fotografování ptáků je znát druh, který fotím,“ říká Marcus. „Jak blízko se mohu dostat? Musím se skrývat? Pokud ptáky vyrušíte, nepodaří se vám je vyfotit.“

Markusovy tipy pro fotografování divoké přírody

1. Používejte každý bod zaostření

Markus musí na dokonalý okamžik čekat celé hodiny nebo dokonce i dny. Trpělivost je však jen jednou z mnoha nezbytných předností fotografů divoké přírody. Musíte také umět rychle reagovat, protože celá situace se může odehrát během několika vteřin. „Umím velmi rychle reagovat,“ vysvětluje. „Nicméně hodně práce musí odvést fotoaparát a optika. Čím více snímků za sekundu fotoaparát zvládne, tím lépe. A to [samé] platí i pro automatické zaostřování.“

Každý aspirující fotograf ptáků vám řekne, že pořizovat ostré snímky, zejména za letu, je jedním z nejnáročnějších úkolů pro systém automatického zaostřování jakéhokoli fotoaparátu.

„Při fotografování ptáků za letu obvykle používám všechny zaostřovací body fotoaparátu – modelCanon EOS 90D jich má 45. Automatické zaostřování je tak dobré a praktické, že ptáky snadno udržíte v oblasti pro zaostřování. Jediná věc, kterou obvykle měním, je citlivost sledování. Pokud je na pozadí pohyb, snižuji ji,“ říká.

2. Sledujte pohyb v režimu AI Servo

Jedním z ptáků, které Markus fotografuje nejraději, je potáplice severní. Když tito ptáci ladně plavou po vodní hladině, není mezi světle šedým peřím jejich hlav a tmavým pozadím takový kontrast, který by Markus potřeboval.

Přesto je pro fotoaparát Canon EOS 90D snadné sledovat ohnivě červené oči tohoto ptáka a mít na ně neustále zaostřeno. „Potáplice se po vodě pohybují poměrně pomalu, takže používám devět zaostřovacích bodů,“ říká Markus. „Režim AI Servo používám ke sledování ptáka a k udržení ostrosti. Pomocí joysticku pak volím různé zaostřovací body. Situace se při fotografování ptáků velmi rychle mění a joystick mi práci usnadňuje,“ dodává.

3. Zmrazte akci díky vysoké rychlosti závěrky

Vysoká frekvence snímání je při zachycování prchavých okamžiků, například když se ptáci sami prozradí při chytání kořisti nebo při jejich charakteristických námluvách, naprosto klíčová. „Chcete-li získat dokonalý snímek, musí být ptáci ve správné poloze a frekvence 10 snímků za sekundu mi pomůže dostat ze situace to nejlepší,“ říká Markus.

Ptáci se nemusí vždy ukázat ve chvíli, kdy jsou dokonalé světelné podmínky, a i během nádherných dlouhých finských letních dnů se Markusovi často stává, že pracuje při slabém osvětlení. „Za těchto podmínek je třeba k zmrazení akce nastavit vysokou citlivost ISO. Zcela běžně používám citlivost ISO 6400 nebo dokonce vyšší,“ říká Markus. Fotoaparát Canon EOS 90D nabízí maximální citlivost ISO 25600, což umožňuje bezproblémové snímání za slabého osvětlení.

Potřebujete také vysokou rychlost závěrky, ale i to závisí na ptačím druhu, který fotíte. „V případě focení vlaštovky obecné potřebuji rychlost 1/3200 s. Úžasné šedé sovy nejsou příliš rychlé, takže stačí rychlost 1/2000 s, případně i 1/1000 s. I při dobrém světle potřebujete nastavit docela vysokou citlivost ISO, abyste dosáhli takové rychlosti závěrky,“ dodává.

4. Foťte více s baterií s dlouhou výdrží

Bez ohledu na to, zda Markus fotí vodní ptáky na povrchu jezera, nebo sovy v hustém porostu finského lesa, je často na míle daleko od lidských obydlí, takže je důležité mít dostatek baterií. I když je relativně snadné vyrazit s několika plně nabitými bateriemi, je opravdu důležité, aby při používání vydržely dlouho.

Baterie fotoaparátu Canon EOS 90D na jedno nabití zvládne 1 300 snímků a Markus říká, že během teplých letních měsíců mu jedna baterie vydrží celý den.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Focení ve vysokém rozlišení

Markus dodává své snímky vydavatelům časopisů a knih a požadovaná velikost snímku se může výrazně lišit, nicméně kvalita musí vždy splňovat nejvyšší standardy. „Moje snímky končí na různých místech a používají se mnoha způsoby. Výtisky na výstavy musí být široké třeba i více než metr,“ říká.

Nejenže díky fotoaparátu Canon EOS 90D s 32,5MP snímačem může Markus dodávat soubory snímku pro velké výtisky, ale i po oříznutí zbývá více než dostatečné rozlišení. „To mi poskytuje velkou svobodu při pozdějších úpravách na počítači, protože můžu měnit kompozici, jak chci.“

Autor: Kevin Carter

Související produkty

Související články

Služba Get Inspired je vaším klíčovým zdrojem užitečných tipů pro fotografování, nákupním průvodcem a odborným zpravodajem – vše, co potřebujete k objevení toho nejlepšího fotoaparátu nebo tiskárny a k uskutečnění vašeho příštího tvůrčího nápadu.

Zpět na všechny Příběhy