Sports photographer Dave Rogers stands next to rugby player Martin Johnson on the pitch.

SPORTOVNÍ FOTOGRAFIE

Využijte tyto profesionální fotografické tipy k zachycení vítězných sportovních snímků

Dave Rogers (fotograf agentury Getty Images) pořídil za svou 40letou kariéru jedny z nejúžasnějších snímků v historii ragby. Za postranní čarou hřiště na mistrovství světa v ragby stává každoročně od roku 1987 a na letošním ročníku v Japonsku bude trávit každý den s týmem Anglie. Nezáleží na tom, jaký sport fotografujete. Zde nabízíme 10 tipů a technik, v nichž Dave radí, jak pořídit dokonalejší sportovní fotografie.

Dave začal k fotografování tíhnout jako teenager na začátku 70. let, když sledoval zápasy anglického fotbalového týmu Wolverhampton Wanderers. Vzpomíná, že stejně jako dění na hřišti ho zajímalo i to, co se odehrává v zákulisí – především co se týká fotografů za postranní čarou.

Počínaje jeho první zkušeností, kdy se údajně díky souhře schopností, odhodlání a trochy štěstí stal fotografem v místních novinách, si Dave vysloužil místo v síni slávy sportovních fotografií. Podařilo se mu zachytit, jak se novozélandský hráč Jonah Lomu snaží v boji na Mistrovství světa v ragby v roce 1995 srazit k zemi Mikea Catta z týmu Anglie; dále když Nelson Mandela na mistrovství v roce 1995 předával trofej kapitánovi Francoisovi Pienaarovi, přičemž se mu podařilo sjednotit politikou apartheidu dlouho zmítané obyvatelstvo Jihoafrické republiky; nebo když dal Jonny Wilkinson dramatický gól kopem ze hry v prodloužení na Mistrovství světa v ragby v roce 2003, čímž Anglii zajistil vítězství v šampionátu; a mnoho dalších snímků.

Sports photographer Dave Rogers holding a Canon camera.

Svou nejpamátnější fotografii Dave pořídil na Mistrovství světa v ragby v roce 2003. Na tomto snímku se nad fotografem tyčí tehdejší kapitán Anglie Martin Johnson, který nad hlavou mocně drží trofej jen několik okamžiků poté, co jeho tým vyhrál mistrovství. Z fotografie přímo číší jeho radostný křik, zatímco jeho spoluhráči a fanoušci v pozadí oslavují výhru. V mohutných rukou hráče ragby vypadá trofej skoro jako hračka. Nádherně se třpytí v záři reflektorů, které celou scénu osvětlují.

Když jsme se s Davem setkali, zrovna začal s přípravami na Mistrovství světa v ragby 2019 v Japonsku, kde bude dvorním fotografem týmu Anglie. Přípravy zahrnovaly organizaci itineráře a sady na fotografování, potažmo vyřízení licence na použití dálkové spouště fotoaparátů na stadionu. Prozradil nám, že kromě tří těl profesionálních fotoaparátů, objektivů nebo třínohých a jednonohých stativů si s sebou bere i početné příslušenství do deštivých podmínek kvůli období dešťů.

Navíc už přemýšlel i nad fotografiemi, které by chtěl pořídit. Spolu s tisíci fotografií, které podle svých očekávání během turnaje nasnímá, doufá v pořízení jedné konkrétní: „Mým snem je ještě jednou vyfotit tým Anglie, jak po vítězství v mistrovství zvedá nad hlavu Pohár Webba Ellise!“

Nyní se s vámi podělí o profesionální rady, které zlepší vaše sportovní fotografie bez ohledu na to, jaký sport fotografujete.

1. Mějte o daném sportu kompletní přehled

„Největší výzva je to, abyste sportu rozuměli,“ říká Dave. „Nastudujte si pravidla hry, abyste věděli, oč se hráči snaží.“ Když nebudete mít tušení, co hráč dále udělá, může být obtížné s ním udržet krok.

Každý sport je jiný. Ve srovnání s ragby je fotbal „rychlejší sport jak pro hráče, tak fotografa,“ pokračuje. V ragby se ale naopak pohybuje více hráčů a lidí, kteří vám mohou bránit ve výhledu a vstoupit do povedeného záběru, zatímco ve fotbale „je na hřišti méně hráčů, takže máte lepší výhled.“

2. Pořiďte si nejlepší možnou sadu, kterou si můžete dovolit.

Když Dave začínal, přijali ho do kurzu pro žurnalisty pořádaného britskou organizací National Council for the Training of Journalists, přestože neměl vlastní fotoaparát. Musel si tehdy koupit takový, jaký si mohl dovolit – starý fotoaparát na 35mm film. Pokud zrovna začínáte, doporučuje jako nejdůležitější faktory zvážit „snadné ovládání, spolehlivost a poměr cena/výkon“. „Kupte to nejlepší, na co máte peníze,“ doporučuje, a snažte se nešetřit na špatném místě.

Pokud máte z digitální zrcadlovky respekt nebo je mimo váš rozpočet, zvolte kompaktní fotoaparát nebo fotoaparát typu bridge, který nabízí funkce potřebné pro sportovní fotografii. Model Canon PowerShot SX70 HS je špičkou mezi fotoaparáty typu bridge: disponuje 65× optickým zoomem, snímá rychlostí až 10 snímků za sekundu a je vybaven přesným automatickým zaostřováním (AF) s možností souvislého automatického zaostřování, které vám usnadní zachycení akce.

Abyste však mohli naplno využít široké nabídky objektivů Canon, pro sportovní fotografii je vynikající volbou investice do digitální zrcadlovky, jako je např. model Canon EOS 80D.

3. Vyberte si odolný objektiv

„Standardně používaný objektiv ve sportovní fotografii je Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM [a ještě lehčí a novější verze tohoto objektivu, tedy Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM], který je vážně skvělý. Osobně také často používám objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Je spolehlivý a dost toho vydrží.“ Když fotografujete sportovní události, tak fotoaparáty rychle pokládáte a pobíháte s nimi, takže musí být odolné, aby takové zacházení vydržely.

„Pokud jste začátečník, užitečnější pro vás bude objektiv 70–200 mm. Většina lidí nepoužívá objektivy 400 mm, dokud z nich nejsou profesionálové.“

Máte-li nižší rozpočet a chcete docílit podobných výsledků, můžete zvážit koupi objektivu Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM nebo Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Oba objektivy disponují osvědčenou technologií stabilizace obrazu (IS) od společnosti Canon, která pomáhá odstraňovat problémy s rozmazaným obrazem způsobeným rozhýbáním fotoaparátu. Pokud se vám třesou ruce, třese se zároveň i prvek uvnitř objektivu, aby třes potlačil. Díky tomu by i při snímání z ruky namísto ze stativu měly být fotografie krásně ostré.

Martin Johnson raises the trophy after England wins the 2003 Rugby World Cup. © Dave Rogers / Getty Images

4. Zaostřete na akci, ne na pozadí

„Použijte vyšší rychlost závěrky a odcloňte [nižší číslo f], jelikož pozadí mohou kvůli transparentům a dalším věcem působit různorodě a rušivě. Pamatujte – čím nižší clona, tím menší bude hloubka ostrosti. Rozostřete pestrá pozadí a snažte se používat maximální ohniskovou vzdálenost objektivu tak dlouho, jak to jde. Vyberte velmi nízké nastavení ISO, aby bylo potřeba použít vyšší rychlost závěrky a nízkou světelnost.“

Dave doporučuje také jeden trik, kterým pozadí odstraníte úplně: „Stačí nastavit stativ na trochu větší výšku, aby záběr směřoval dolů na hřiště. Pokud snímek směřujete shora dolů, získáte čisté zelené pozadí.“

5. Seďte na slunci

Dave říká, že nejvhodnější počasí pro fotografování je lehce pod mrakem, protože světlo na celém hřišti bude rovnoměrnější a nebude potřeba tak často upravovat nastavení expozice. Pokud ale fotografujete za slunečného počasí, kdy je patrný výrazný kontrast mezi místy ve stínu a na slunci, „sedněte si se sluncem v zádech a fotografujte po směru paprsků,“ dodává. Tím pádem budete pracovat po směru světla. „Pokud sedíte na straně dopadu stínu a fotografujete do protisvětla, může to být problém. Poměrně často vznikne pouze silueta hráče na jasném pozadí. Proto si vždy sedněte po slunci. Dosáhnete tím i hezčích barev.“

Volba místa bývá nejsnadnější na malých místních sportovních událostech, kde diváci mohou stát a procházet se po ploše nebo areálu – můžete se porozhlédnout a najít si ideální místo. Na událostech se vstupenkami a místy na sezení se vám může podařit vybrat, kde na dějišti chcete sedět. Zjistěte si, jakým směrem je dějiště orientováno a v kolik hodin se událost koná, abyste si mohli vybrat místo, které bude v tuto dobu na slunci. Dokonce jsou ke stažení aplikace, které fotografům pomohou se sledováním polohy slunce.

6. Nebojte se vyfotit siluetu

V některých případech může být efekt siluety naopak žádoucí. Docílíte ho tak, že snížíte hodnotu ISO, zvýšíte rychlost závěrky a zacloníte (použijete vyšší číslo f). „Bude potřeba světlejší pozadí,“ radí Dave. „Celý snímek musí být podexponovaný. Pokud siluety nefotografujete často, mohou být působivé. Pokud ano, stane se z nich klišé.“

7. Pohrajte si s mírou rozmazání

Jakmile máte nafocený solidní výběr základních snímků, nastává čas dát průchod tvořivosti. Někteří začínající sportovní fotografové bývají posedlí zmrazením akce, ale Dave doporučuje využít rozmazání ke zvýraznění rychlosti. K dosažení tohoto efektu zkuste nastavit rychlost závěrky na hodnotu 1/15 s. Dave však upozorňuje: „Míra rozmazání nesmí být tak vysoká, že nebude poznat, co sportovci dělají. Pořád je potřeba, aby jejich obličeje byly co možná nejostřejší.“

Především u sportů s předvídatelným a lineárním pohybem, jako jsou například dostihy, atletika nebo motoristický sport, vám sledování akce (pohybem fotoaparátu zároveň s pohybující se osobou nebo vozidlem) umožní zachovat vcelku vysokou ostrost a rozmazat vše ostatní, což dokonale evokuje pocit rychlosti.

8. Přikrčte se k zemi

Pokud chcete snímkům přidat na dramatičnosti, Dave radí: „Foťte z nižšího úhlu. Pokud se přikrčíte, když se hráč pohybuje směrem k vám, působí to, jako by se vznášel ve vzduchu.“

Tuto strategii Dave využil u své památné fotografie tehdejšího kapitána Anglie Martina Johnsona, na které drží nad hlavou pohár z Mistrovství světa v ragby v roce 2003. Tím, že se dostal do pozice níže než Martin, zdůraznila perspektiva již tak působivě vysokého a mohutného hráče ragby.

Související články
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTOVNÍ FOTOGRAFIE

Akční fotografie: Tipy od profesionála

Zjistěte vše o fotografování akčních sportů díky tomuto semináři se specialistou na horská kola.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

AKCE

„Pro snímek vždy udělejte něco navíc“

Fotograf extrémních sportů Richard Walch popisuje, odkud se bere jeho touha pořizovat dechberoucí záběry jízdy na lyžích a snowboardu.

The story behind the shot

SPORTOVNÍ FOTOGRAFIE

Příběh za snímkem

Pět profesionálních sportovních fotografů nabízí rady, jak pořizovat výjimečné sportovní snímky.

Dave Rogers' kitbag containing two Canon DSLR bodies and a number of lenses.

9. Sbalte si výbavu pro každou příležitost

„Vozím s sebou dva fotoaparáty, nebo dnes už pro všechny případy mnohdy i tři. Když prší, snažím se je co nejvíc udržet v suchu. Spousta fotografů mívá pevná pouzdra, ale já nosím jen batoh. Nosím s sebou objektiv Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, dvě těla fotoaparátu a dva objektivy s nízkým zoomem. Dále si s sebou beru tři nebo čtyři náhradní baterie, a to především v chladném počasí, kdy se mnohem rychleji vybíjí. Přibalte si vodotěsné obaly a kryty objektivů – tím nikdy nic nezkazíte. Pokud je nemáte, zabalte výbavu do igelitové tašky. Ušetříte tím hodně peněz na opravy.“

Dave používá špičkový fotoaparát Canon EOS-1D X Mark II, avšak cenově dostupnější možností je fotoaparát Canon EOS 80D, který má šasi ze slitiny hořčíku a je odolný vůči prachu a vlhkosti, takže spolehlivě funguje za každých podmínek. Disponuje také propracovaným 45bodovým systémem automatického zaostřování a vysokou rychlostí kontinuálního snímání 7 snímků za sekundu se sledováním objektu, což z něj činí ideálního kandidáta především na fotografování rychlých akčních sportů.

10. Buďte trpěliví a nepřestávejte fotit

Aby Dave pořídil pár fotografií, se kterými je spokojený, nasnímá za jeden zápas v ragby průměrně 2 000 snímků, takže pokud vaše prvotní snímky nesplní vaše očekávání, nenechte se odradit. „Nejhorší je, když se lidé postaví na místa před vámi, takže přes ně nevidíte nebo když proběhnou v záběru a zaclání vám ve výhledu,“ popisuje. Velké množství těchto snímků musí Dave odstranit, ale přesto nepřestává fotit a čeká, až se naskytne správný okamžik. „Spousta snímků přijde nazmar, ale v dnešní době digitálních fotoaparátů vidíte, co fotografujete, a pohledem na displej si můžete zkontrolovat výsledek.“

Jakmile však na displeji fotoaparátu spatříte onu vítěznou fotografii, zjistíte, že ta vytrvalost stála za to. S dostatkem trpělivosti, představivosti a tou správnou sadou (doporučujeme digitální fotoaparát Canon EOS 80D s objektivem Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM nebo Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, případně fotoaparát typu bridge Canon PowerShot SX70 HS) dokážete výstavní sportovní fotografie pořídit i vy!

Autor: Matthew Bowen

Související produkty

Související články

Služba Get Inspired je vaším klíčovým zdrojem užitečných tipů pro fotografování, nákupním průvodcem a odborným zpravodajem – vše, co potřebujete k objevení toho nejlepšího fotoaparátu nebo tiskárny a k uskutečnění vašeho příštího tvůrčího nápadu.

Zpět na všechny Tipy a Techniky