Canon zveřejňuje další podrobnosti o přístroji Canon EOS R5 – „bude vyhovovat požadavkům na práci v nejnáročnějším produkčním prostředí“

Praha – 20. dubna 2020 — Společnost Canon Inc. oproti zvyklostem představila podrobnější specifikace připravovaného fotoaparátu EOS R5, plnoformátového bezzrcadlového přístroje založeného na revolučním systému EOS R. Dnes zveřejněné informace potvrzují, že přístroj EOS R5 svými mimořádnými filmovými schopnostmi, včetně interního záznamu 8K RAW při 29,97 sn./s a efektivní podpory produkčních pracovních postupů, nastaví novou laťku v segmentu bezzrcadlových fotoaparátů.

EOS R5 se bude moci pochlubit funkcemi, jakými jsou jinak vybavené pouze špičkové kamery v mnohonásobně vyšších cenových relacích, a schopnostmi záznamu videa, kterými nedisponuje žádný jiný bezzrcadlový fotoaparát. To dokazuje, že se společnost Canon řadí mezi nejvýznamnější inovátory v oboru a posouvá hranice možností optických technologií. Přístroj EOS R5 vznikl jako přímá odpověď na stoupající poptávku tvůrců po možnosti filmovat a zároveň fotografovat ve vysoké kvalitě. EOS R5 se v produkci může uplatnit i jako hlavní kamera, která splňuje i překonává běžné standardy a nabízí mimořádně kvalitní záznam v rozlišení 8K.


Při náročné reklamní, dramatické a dokumentární tvorbě je EOS R5 ideálním partnerem přístrojů, jako je třeba žhavá novinka Canon EOS C300 Mark III – dnes představená modulární filmová kamera nové generace ze systému Cinema EOS. Vedle špičkových fotografických parametrů ideálních pro zákulisní práci vynikne EOS R5 i jako podpůrná filmová kamera:


  • 8K RAW – bez ořezu, interní záznam až 29,97 sn./s
  • Interní záznam videa 8K bez ořezu – až 29,97 sn./s 4:2:2 s 10bitovou hloubkou ve formátu Canon Log (H.265) nebo 4:2:2 s 10bitovou hloubkou ve formátu HDR PQ (H.265)
  • Interní záznam videa 4K bez ořezu – až 119,888 sn./s 4:2:2 s 10bitovou hloubkou ve formátu Canon Log (H.265) nebo 4:2:2 s 10bitovou hloubkou ve formátu HDR PQ (H.265)
  • Výstup 4:2:2 s 10bitovou hloubkou ve formátu Canon Log (H.265) nebo 4:2:2 s 10bitovou hloubkou ve formátu HDR PQ přes HDMI v rozlišení 4K 59,94 sn./s
  • Automatické ostření Dual Pixel AF je k dispozici ve všech režimech záznamu videa při všech rozlišeních a snímkových frekvencích
  • 5osá optická stabilizace obrazu v těle přístroje / možnost používat stabilizaci objektivu a těla současně
  • Dva sloty na paměťové karty – 1x CFexpress a 1x SD UHS-II

Richard Shepherd, vyšší manažer pro marketing profesionálních produktů společnosti Canon, řekl: „Minulý měsíc jsme zveřejnili specifikace potvrzující, že EOS R5 přinese takřka nemožné parametry. Dnes chceme jít o krok dál a ukázat trhu naši bezkonkurenční sílu. Blíže proto představujeme filmové schopnosti nového přístroje, jakými nedisponuje žádný jiný bezzrcadlový fotoaparát.“


„Díky podpoře standardních kinematografických formátů a kodeků je přístroj EOS R5 ideální hlavní kamera pro různé filmové projekty a vzhledem ke kompatibilitě s kinematografickými pracovními postupy nalezne snadno uplatnění i v nejnáročnějším produkčním prostředí.“


Další specifikace přístroje EOS R5 dosud potvrzené společností Canon Inc. v předchozích dvou oznámeních (ze 13. února a 13. března 2020):


  • V režimech 8K a 4K bude fungovat proslulý systém automatického ostření Canon Dual Pixel CMOS AF
  • EOS R5 podporuje pokročilé automatické ostření s rozpoznáním zvířat – psů, koček a ptáků
  • EOS R5 bude představovat výrazný výkonnostní skok s neuvěřitelnou rychlostí 12 snímků za sekundu při použití mechanické závěrky a 20 snímků za sekundu s elektronickou závěrkou.
  • EOS R5 posouvá špičkovou technologii stabilizace obrazu společnosti Canon na novou úroveň v podobě nově vyvinutého systému optické stabilizace obrazu v těle přístroje, který spolupracuje se stabilizací v objektivu.
  • Vzhledem k tomu, že dodávání obrazového obsahu je dnes stejně důležité jako jeho pořizování, bude EOS R5 podporovat automatický přenos obrazových souborů z fotoaparátu do cloudové platformy image.canon.

Fotografie nového fotoaparátu EOS R5 si můžete prohlédnout ZDE.