Mezinárodní den tisku: Ať jde o knihy či tapety, trendem doby je osobitost

PRAHA, 26. října 2022 - Mezinárodní den tisku, který letos připadá na 26. října, připomíná nejen to, nakolik je tisk stále důležitou součástí našich životů, ale upozorňuje i na nové možnosti, které se otevírají naší tvořivosti. Díky technologii digitálního tisku lze vytvářet produkty uživatelům přímo „na tělo“. Řeč je o personalizovaných tapetách nebo knihách v malých nákladech a s osobním věnováním. Co ještě o tisku možná nevíte?

221026-thumbnail

Tapety s vlastním vzorem? Samozřejmě

Tapety už nejsou médiem minulosti s omezeným počtem všude se opakujících vzorů. Jejich obliba dnes stále stoupá a tvůrčí možnosti jsou téměř nekonečné. Digitální tisk spolu s patentovanou technologií UVgel od Canonu, která pro vytvrzování barev využívá UV záření, přináší do interiérových dekorací revoluční vlastnosti, jako je stabilita rozměrů a barev, zdravotní nezávadnost, kterou garantují certifikáty, či omyvatelnost.

„Testy potvrdily, že povrch těchto tapet lze čistit i silnými prostředky. Je tak možné vytapetovat takřka jakýkoliv prostor včetně těch náročných na odolnost materiálů, jako je kuchyňský nebo sprchový kout,“ říká Tomáš Vacek, expert na tisk společnosti Canon CZ.

Hlavním přínosem technologie je ale personalizace. Díky tomu, že digitální tisk umožňuje produkci jednotlivých kusů za dostupnou cenu, je možné si nechat vytisknout tapetu, kterou nikdo jiný nemá. Důkaz najdete třeba ve foyer pražského Divadla Bez zábradlí, kde jsou od loňska čtyři velkoformátové tapety zachycující slavné momenty z historie scény. Tapety vytvořili odborníci z Canonu na základě starých černobílých negativů.

A pokud máte umělecké sklony, můžete mít svůj obraz přes celý pokoj. V atypickém bytě v obci Skalsko mají v uvítacím pokoji tapetu zachycující originální obraz pražské malířky Lucie Crocro. Aby byl dojem z díla úplný, tiskaři zde zvolili materiál Canon s reliéfem připomínajícím tahy štětcem.

Potisknout lze takřka vše

Díky dnešním možnostem tisku si ale můžete vyzdobit i jiné části svého obydlí nebo kanceláře než stěny – třeba podlahy, kde najdou uplatnění materiály a motivy imitující parkety nebo kameninu. Tapety jsou přitom jenom jedním z médií, moderní plotry zvládají stále lépe potisknout sklo, dřevo, keramiku i další materiály.

„S radostí sledujeme, jak lidé popouštějí uzdu své fantazii a do svých interiérů instalují čím dál fantasknější formy. Na jaký materiál se tiskne, už není rozhodující,“ říká Tomáš Vacek z Canonu. A nejde jen o interiéry. Nekonečné možnosti digitálního tisku snad nejlépe ukazuje segment reklamy. Kdo chce zaujmout v blížící se zimní sezóně, ten si může nechat potisknout třeba své lyže.

Kniha jen pro vás

Bez tisku by nebylo knih, to je pravda stará už několik století. I v knihařském průmyslu je ale nyní na obzoru malá revoluce. Stále častěji se totiž v souvislosti s literaturou, časopisy nebo katalogy hovoří o tzv. tisku na vyžádání. To znamená, že si sami budeme moci vybrat, jaký obsah chceme do knihy zahrnout. „Švejk, který obsahuje pouze vaše vybrané pasáže a hlášky, ve vietnamštině, nebo snad s osobním věnováním vytištěným na titulní straně? To vše je dnes možné,“ vysvětluje Eva Kučmášová, šéfka komunikace Canonu ve střední Evropě.

Navíc personalizovaná kniha nemusí stát více než klasické vydání tisknuté po tisících kusů. Digitální produkční stroje dnes nabízejí natolik úsporný tisk, že se nakladatelům vyplatí prodávat knihy i v menších nákladech. Pozitivní důsledky této technické revoluce jsou v knihkupectvích patrné již několik let – na pultech se objevuje stále více titulů pro užší publikum, které by dříve vůbec vyjít nemohly.

„V tomto kontextu nás posledních 20 let zcela změnilo. Většina knih a novin se tiskla ofsetovou metodou, tedy pomocí fyzické předlohy. Jeden nešťastný překlep mohl zničit celý náklad a vydat knihu pro stovku čtenářů bylo nemyslitelné," připomíná Kučmášová.

Tisk v kapse

Kdo by si však vývoj tisku spojoval pouze s řešeními pro profesionály, mýlil by se. Ve světě, kde obrazová komunikace hraje stále větší roli, by mělo být intuitivní a snadno dostupné nejen pořizování fotografií, ale i jejich tisk. Proto jsou na trhu kapesní fototiskárny. Některé z nich, jako například modely populární řady SelphySquare nebo Zoemini, nevyžadují použití samostatné inkoustové tiskárny a velikostí připomínají chytrý telefon.

Hlavní výhody? Možnost okamžitě vytisknout jakoukoli fotografii kdekoli a kdykoli – třeba rovnou na svatbě nebo rodinné oslavě. A v případě tiskáren řady SelphySquare by snímky v rodinném albu měly vydržet až sto let!

To jsou jen některé z pokroků moderní tiskové technologie. Jedno je jisté – pokud se technologie budou vyvíjet tak závratným tempem, za deset let budeme Mezinárodní den tisku slavit úplně jinak.