Ultrarychlá digitální produkce komerčních tiskových úloh s ProStream 3000 od Canonu

PRAHA, 27. února 2023 – Společnost Canon představuje novou generaci vysokorychlostních inkoustových tiskových strojů ProStream 3000. Je postavena na zavedené technologické platformě ProStream, poskytuje konzistentní kvalitu ofsetového tisku a přináší širší výběr substrátů, a to včetně papíru s vysokou gramáží. Další výhodou je vyšší jmenovitá rychlost tisku, která umožňuje ultrarychlou digitální produkci širšího spektra komerčních tiskových úloh.

ProStream R2_1

Pohled na vnitřek tiskárny Canon ProStream řady 3000.

ProStream R2_2

Canon ProStream 3000 je vysokorychlostní inkoustový tiskový stroj pro komerční tisk.

Díky těmto rozšířeným možnostem médií je pro tiskové firmy – včetně běžných komerčních a online tiskáren, knihtiskařů a specialistů na fotografické produkty – ještě snazší přejít z ofsetových a starších technologií produkční inkoustový tisk s vysokou přidanou hodnotou. S technologií ProStream nyní mohou uživatelé využívat všech výhod inkoustové produkce pro většinu aplikací, od direct mailu a knih až po pohlednice, plakáty a kalendáře.

Nová řada tiskových strojů ProStream je k dispozici ve dvou provedeních – ProStream 3080 s rychlostí 80 m/min a ProStream 3133 s rychlostí 133 m/min – a poskytuje vysokou kvalitu tisku ProStream na roli o šířce až 558 mm a délce strany až 1524 mm. Nová řada ProStream dokáže vytisknout až 11 300 4/4 listů formátu B2 za hodinu nebo 1790 výtisků 4/4 formátu A4 za minutu, což odpovídá 58 milionům stran formátu A4 za měsíc, a to na širokou škálu substrátů a gramáží, včetně standardních ofsetových natíraných, nenatíraných papírů a papírů optimalizovaných pro inkoustový tisk až do gramáže 300 g/m2, aniž by bylo nutné výrazně zpomalit tisk pro těžší gramáže médií.

Aby bylo možné zajistit ofsetovou kvalitu při vyšších rychlostech na širší škále substrátů, je řada ProStream 3000 vybavena zdokonaleným systémem sušení. Systém navazuje na úspěch řady ProStream 1000, která využívá vzduchové vedení papíru po celé dráze , aby chránila kvalitu povrchu tištěného výstupu ve všech fázích. Nová asymetrická konstrukce řady ProStream 3000 suší všechny tiskové úlohy rovnoměrně a kontrolovaně bez kontaktu s papírem, což zajišťuje výjimečnou kvalitu i u médií citlivých na poškrábání.

O stabilně vysokou kvalitu s přesnými a živými barvami se starají piezoelektrické tiskové hlavy s rozlišením 1200 dpi v kombinaci s osvědčenými polymerovými pigmentovými inkousty na vodní bázi a technologií Smart ColorGrip, což je nová verze řešení společnosti Canon pro úpravu papíru. Díky technologii Smart ColorGrip, která je nyní k dispozici také jako volitelná výbava pro řadu ProStream 1000, lze množství aplikovaného roztoku ColorGrip přizpůsobit konkrétním oblastem stránky a použít správné množství podle toho, zda je místo pokryté inkoustem silně, nebo slabě. Automatickou kontrolu kvality tisku zajišťuje rovněž vysoce výkonný kamerový systém Canon Inline Quality Control. Díky tomu se zkracuje čas potřebný pro kontrolu kvality obsluhou a zvyšuje se celková produktivita systému.

Díky vyšší účinnosti sušicího systému spotřebuje nový ProStream u většiny aplikací méně energie než řada 1000. Může tak být připojen k napájení s nižším jmenovitým příkonem. To činí z řady ProStream 3000 praktickou volbu, která lépe vyhovuje elektrické infrastruktuře menších tiskařských podniků. V konstrukci nového produktu byly mimoto přemístěny sušicí a chladicí jednotky a napájecí zdroj, což zlepšuje přístupnost a ovladatelnost pro obsluhu.

Jennifer Kolloczek, výkonná ředitelka divize plánování, marketingu a inovací pro Evropu pro produkční tisk ve společnosti Canon Europe, k tomu uvedla: „Zákazníci po celém světě si oblíbili výjimečnou produktivitu tiskového zařízení ProStream pro všechny úlohy, od knih s vysokou marží až po prémiové direct mailingové úlohy, přičemž oceňují minimální odpad a velmi vysokou dobu provozuschopnosti. Uvedením nové řady ProStream 3000 dále rozšiřujeme tuto úspěšnou platformu a poskytujeme tiskárnám rychlost, efektivitu a všestrannost médií, které potřebují pro svůj růst. Zvýšená produktivita v řadě aplikací znamená, že uživatelé nyní mohou bez obav převést ještě více ofsetových a jiných tiskových prací na digitální tisk na vyžádání, čímž se zkrátí doba zpracování i doba přípravy a redukuje se odpad, zvýší se ziskovost současných zkracujících se nákladů a splní se požadavky majitelů značek na zkrácení doby uvedení na trh.“

První tiskárna ProStream 3000 bude instalována ve společnosti Pixartprinting Group v Itálii a připojí se ke stávající řadě tří tiskáren ProStream 1800, které sloužily k překlenutí „mezery pro maximalizaci marže“ mezi stávajícími ofsetovými a digitálními tonerovými technologiemi formátu B2, aniž by došlo ke snížení kvality. Výrobní ředitel společnosti Pixartprinting Group, Alessio Piazzetta, poznamenává: „Naše produkty tiskneme pouze na nejmodernějších strojích. Od první instalace v roce 2018 nám systémy ProStream umožnily dále optimalizovat výrobu výběrem nákladově nejefektivnějšího systému na základě proměnných dané zakázky. Hlavním přínosem byla vyšší produktivita a efektivita a skutečnost, že technologie je uživatelsky velmi přívětivá.“

Na základě významného hospodářského přínosu technologie ProStream se společnost Pixartprinting rozhodla dále posílit svou inkoustovou tiskovou kapacitu investicí do nové generace tiskového stroje s cílem splnit požadavky společnosti na OEE (celkovou efektivitu zařízení) a převést více práce na inkoustový tisk.

Celosvětovou premiéru si řada ProStream 3000 odbude na veletrhu Hunkeler Innovationdays (27. února - 2. března 2023 ve švýcarském Lucernu), kde se představí naživo a předvede pracovní postupy při produkci široké škály komerčních tiskových aplikací. Nová řada tiskových strojů je v současné době již v prodeji, a to buď přímo u společnosti Canon, nebo u jejích akreditovaných obchodních partnerů.

Chcete-li se dozvědět o řadě Canon ProStream 3000 více, navštivte stránku https://canon.sm/prostream-pr. Úplnou případovou studii o zkušenostech společnosti Pixartprinting s technologií ProStream naleznete zde: https://www.canon-europe.com/business/insights/case-studies/pixarprinting-maintains-competitive-edge/.