Beethovenova Devátá v novém. Technologie Canonu jí vdechla vizuální život

PRAHA, 18. března 2024 – Jedno z nejproslulejších hudebních děl, 9. symfonie Ludwiga van Beethovena, se díky technologii reliéfního tisku společnosti Canon dočkala úplně nové podoby. Přesně dvě století od premiéry ve Vídni se do tohoto města vrátila jako součást vizuálně působivé výstavy fotografií, na níž se podílel inkluzivní sbor White Hands Chorus.

White-Hands-Chrous-Main-1

Člen White Hands Chorus na snímku Mariko Tagashiry.

White-Hands-Chrous-Main-2

Technologie reliéfního tisku od Canonu.

Dlouhodobou snahou Canonu je zpřístupňovat zážitek i umožňovat tvorbu umění všem včetně lidí se zdravotním hendikepem. Proto společnost podpořila výstavu, na které vystoupil inkluzivní sbor White Hands Chorus Nippon (WHCN) s vizuální interpretací skladby „An die Freude/Óda na radost“ z Beethovenovy 9. symfonie. Sbor sdružuje děti s tělesným postižením i bez něj, přičemž neslyšící členové sboru předávají zvuk a emoce pomocí znakové řeči, pohybu a mimiky.

Profesionální fotografka Mariko Tagashira doprovází sbor již několik let. Nalezla jedinečný způsob, jak na svých snímcích pomocí dlouhodobých expozic zachytit gesta dětí jako poetické světelné stopy. Tyto fotografie umožňují nejen viditelný, ale také hmatatelný zážitek z výstavy „An die Freude“. Některé z fotografií jsou totiž vytištěny reliéfně pomocí technologie Canon PRISMAelevate XL na tiskárně řady Arizona.

Principem reliéfního tisku je nanášení několika vrstev inkoustu na sebe. Výsledkem je plně hmatově vnímatelný obraz, díky němuž mohou návštěvníci se zrakovým hendikepem získat živou vnitřní představu o těchto dílech. Vysvětlivky vytištěné Braillovým písmem jim navíc pomáhají plně pochopit příběh, který se za hudbou skrývá.

„Umění by mělo být přístupné každému a hudba a fotografie jsou jeho základem. Jsme hrdí na to, že naše zobrazovací technologie umožňují širšímu okruhu lidí zažít silné emoce a příběhy, které sbor White Hands Chorus vypráví prostřednictvím fotografií Mariko Tagashiry. Technologie reliéfního tisku Elevated Printing přináší alternativní smyslový zážitek, který, jak doufáme, dokáže vytvořit výstavu přístupnou opravdu pro každého,“ říká Dirk Brouns, viceprezident pro velkoformátové systémy ve společnosti Canon Production Printing.

Výstava se konala v prostorách WestLicht Museum for Photography ve Vídni.