Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Půlnoční tulák: Jak umělec s přezdívkou „Noční chodec z pohoří Munrou“ snímá horské scenérie

Když Alanu Rowanovi, mezinárodnímu novinovému žurnalistovi, skončila o půlnoci směna, neměl na spaní ani pomyšlení. Jelikož je také zapáleným turistou, vydal se z redakce přímo do skotských hor. Stoupal za tmy, užíval si východ slunce zcela sám uprostřed přírody a sestupoval zpět, zatímco se svět teprve probouzel.

„Na procházkách v tuhle noční dobu je úžasné mimo jiné to, že zažijete, jak kolem vás procitá den,“ říká.

The sun sets over a low mountain landscape.

Alanův jedinečný životní styl mu vyhovoval natolik, že si ho udržel 20 let. Svou vášeň pro hory přizpůsobil své pracovní době a po nocích vystoupal na celkem 300 vrcholů.

Nyní se Alan živí jako novinář a spisovatel na volné noze. Vydal dvě knihy o svých půlnočních dobrodružstvích a nyní pracuje na třetí, ve které popisuje svou snahu vylézt o každém úplňku tohoto roku na jinou horu.

Jeho nadšení pro noční výstupy znamená, že má vždy sbalený batoh a je vždy připravený bez odkladů vyrazit na některou z nejvyšších skotských hor. Tyto výpravy dokumentuje pod jménem Noční chodec z pohoří Munrou, Munro Moonwalker, na svém blogu a sociálních sítích.

Na výletech ho vždy doprovází kompaktní fotoaparát Canon, který se mu vejde do kapsy u bundy a se kterým zachycuje horské vyhlídky. „Při chůzi chcete mít co nejlehčí náklad,“ říká Alan, „a proto ocením opravdu dobrý kapesní fotoaparát.“ „Mým cílem je vyrazit na hory a u toho fotografovat, ne fotografovat, když jsem náhodou na horách – je v tom rozdíl. Nechci se trápit vyměňováním objektivů a podobnými věcmi. Proto jsou pro mé účely ideální kapesní fotoaparáty.“

"Každý snímek vypráví příběh – je to deník toho, kým člověk byl a kým je teď"

Alan k zachycení vzpomínek na hory používá fotoaparát PowerShot SX740 HS. Tento fotoaparát je kompaktní a snadno se používá, ale zároveň obsahuje řadu výkonných funkcí od možnosti natáčet video v rozlišení 4K po výjimečný 40× optický zoom. Můžete tedy fotografovat detaily zblízka i divokou zvěř a objekty v dálce.

„Fotografie jsou pro mě důležité,“ říká. „Každý snímek vypráví příběh – je to deník toho, kým člověk byl a kým je teď. Je to také možnost, jak ukázat ostatním, o co přicházejí. Často vylezu na vrchol a říkám si: ƒƒ‚Kdyby to tak viděl ten-a-ten.‘ Je to úžasný odkaz. Ty snímky jednou předám dál a má vnoučata snad ocení to, co jsem viděl, stejně jako kdysi já.“

Alanovy tipy ohledně fotografování přírody

1. Chce to velký zoom

Alan se při výstupech dostává do výšin, kde je potřeba držet se v bezpečí dobře vyšlapaných cestiček. „S dobrým zoomem si můžete dost přiblížit divoká zvířata, na která narazíte, například jeleny nebo dravce,“ říká.

„Pokud uvidíte něco kilometr od vás, nemůžete tam najednou vyrazit fotografovat, protože by zvíře do té doby uteklo. Musíte být schopní pořídit snímek z místa, kde stojíte.“

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Fotoaparát Canon PowerShot SX740 HS disponuje kompaktní konstrukcí a 40× zoomem, který umožňuje detailní záběry vzdálených objektů. Technologie ZoomPlus pak digitálně zdvojnásobuje optický zoom a zajišťuje 80× zvětšení s malou ztrátou kvality oproti jiným digitálním zoomům. Na obrázku výše byl použit 80× zoom k zachycení detailu rzi na trupu vzdálené lodě.

Alan s ním dokonce může pořizovat detailní snímky noční oblohy. „Pracuji na knize, která je celá o chození po horách za úplňku,“ podotýká. „Když mám fotoaparát s výkonným zoomem, dokážu pořídit detailnější snímky.“

2. Buďte připraveni na akci

Režimy kontinuálního snímání se mohou na horách hodit. „Jste v krajině s obrovskými útvary, ale často si všimnete pohybu daleko pod sebou a máte jen pár sekund na nějakou reakci,“ říká Alan. „Pokud se ve vřesu něco mihne, chcete si to rychle přiblížit. Proto vám rychlost kontinuálního snímání fotoaparátu Canon PowerShot SX740 HS dává velkou výhodu při zachycování všeho dění.“

Režim kontinuálního snímání o rychlosti 10 sn./s se hodí k fotografování pohybujících se objektů, od divokých zvířat po školní sportovní dny, a zachycuje větší část příběhu.

3. Zachyťte detaily

Související články
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

DOBRODRUŽNÉ FOTOGRAFIE

Fotografování outdoorových dobrodružství

Fotografka Anna Blackwellová je na výpravě s fotoaparátem Canon EOS R6 v divočině Dartmooru.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

FOTOGRAFIE PŘÍRODY

Černobílá příroda s fotoaparátem PowerShot G7 X Mark III

Ambasadorka společnosti Canon Helen Bartlettová se podělí o rady ohledně vytváření inspirativních černobílých fotografií přírody s kompaktním fotoaparátem na cestách.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

FOTOGRAFOVÁNÍ DIVOKÉ PŘÍRODY

Ponořte se do přírody

Fotograf divoké přírody Tolga Aktas hovoří o tom, jak vám fotoaparát PowerShot ZOOM může pomoci využít okamžiku.

„Když jste na vrcholu hory, máte úžasný výhled, který musíte zachytit, jak nejlépe dokážete,“ říká Alan. Proto se opravdu vyplatí mít fotoaparát schopný zachytit co nejvíce informací. „Videozáznam v rozlišení 4K zachytí každé stéblo trávy. Při natáčení ve 4K získáte drobné detaily, které by se jinak ztratily.“

Režim natáčení videa 4K fotoaparátu Canon PowerShot SX740 HS nabízí ostré rozlišení s možností zaznamenat jednotlivé snímky filmu. Alan si pochvaluje také funkci časosběrného filmu. „Časosběrný film je skvělý při východech a západech slunce. Můžete zachytit měnící se světlo a širokou paletu barev ve velice krátké sekvenci.“

4. Sdílejte za pochodu, ať jste kdekoli

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

„Sdílení je dnes velice důležité,“ poznamenává Alan. „Na sociálních sítích lidé napjatě čekají, kdy zveřejním nové příběhy. Někdy mi trvá, než je připravím, a lidé se začnou ptát: ‚Čekám na tenhle příspěvek, kde je?‘.“

Připojení Bluetooth a Wi-Fi fotoaparátu Canon PowerShot SX740 HS umožňuje Alanovi sdílet fotografie za pochodu. Stačí připojit fotoaparát k mobilnímu telefonu a přidávat příspěvky z horského úbočí. Snímky se automaticky přenesou na telefon pomocí funkce Automatický přenos aplikace Canon Camera Connect. Fotografie lze před zveřejněním na blogu a sociálních sítích označit údaji o zeměpisné poloze pomocí funkce GPS telefonu.

5. Používejte stabilizaci obrazu a získáte ostré fotografie divoké zvěře a makrosnímky


Ať už Alan fotografuje svou vnučku, jak dělá hvězdy na zahradě, nebo orla letícího střemhlav, neobejde se bez fotoaparátu Canon PowerShot SX740 HS a jeho funkce Inteligentní IS, díky které jsou jeho záběry plynulé a ostré. Říká, že to funguje stejně dobře pro snímky pohybu jako pro makrozáběry.

„Pro svou vnučku fotografuji detailní snímky housenek, motýlů a různých dalších věcí a poté jí je ukazuji,“ říká. „Má to moc ráda a společně si to užíváme. Je skvělé, že ji baví objevovat nové věci. Není nic lepšího, než když se vám podaří nadchnout mladou generaci pro přírodu a svět kolem nás.“

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Autor: Lucy Fulfordová

Objevte výkon a všestrannost řady 4K společnosti Canon

Související články

Služba Get Inspired je vaším klíčovým zdrojem užitečných tipů pro fotografování, nákupním průvodcem a odborným zpravodajem – vše, co potřebujete k objevení toho nejlepšího fotoaparátu nebo tiskárny a k uskutečnění vašeho příštího tvůrčího nápadu.

Zpět na všechny Tipy a Techniky