KREATIVNÍ TISK

Hrátky s jídlem: Jak to Paperboyo dělá, že se neomrzí

Umělec Rich McCor, který stojí za instagramovým účtem Paperboyo, vypráví o své vášni pro práci s papírem a vysvětluje, jak pomocí fototiskárny Canon SELPHY Square QX10 vytváří úchvatné umění s jídelní tematikou.
Nad ilustrovaným výtiskem tenisty připraveného k podání se vznáší citrón. Díky úhlu pohledu se zdá, že ho tenista trefí raketou.

„Svou cestu jsem našel tak, že jsem si šel za tím, co mě zajímalo. Přesně proto mě to, co dělám, tak baví,“ vysvětluje Rich McCor. „To, co mě zajímalo, byla snaha zachytit svět z jiného, nápaditého úhlu tak, jak jsem to předtím nikdy neviděl. Zároveň s tím jsem měl příležitost prozkoumat Londýn.“

Rich, britský umělec, který stojí za populárním instagramovým účtem Paperboyo, původně zkombinoval svůj koníček fotografování spolu s prací s papírem proto, aby vytvářel originální obsah, který by nastartoval jeho vlastní představivost. Jeho nejznámější práce zahrnuje fotografie, na kterých drží papírové výstřižky v záběru s londýnskými památkami, čímž vytváří kreativní iluze.

„Bylo to někdy v té době, kdy letěly selfie-tyče a kdy se Instagram pomalu dostával do mainstreamu,“ říká Rich. „Snažil jsem se vyhnout klišé a místo toho jsem hledal osobitý styl. Takže jsem experimentoval s různými druhy práce s papírem.“

O více než pět let později se z Richova koníčku stala rozvíjející se kariéra. Vydal knihu s názvem Around the World in Cut-Outs (Kolem světa ve výstřižcích), spolupracoval s velkými společnostmi, jako je třeba Disney®, a užíval si životní styl, díky kterému mohl před rokem 2020 cestovat po celém světě.

„Z malého víkendového koníčku se stala kariéra, díky které jsem procestoval svět a díky které si na živobytí vydělávám hraním,“ hodnotí svůj úspěch Rich.

Kreativita s fototiskárnou Canon SELPHY Square QX10

Fototiskárna Canon SELPHY Square QX10 obklopená výtisky a náčrty konceptů.

„Hned v první chvíli jsem na tiskárnu Canon SELPHY Square QX10 nekoukal jen jako na tiskárnu. To je přece jasné a nikdo nepotřebuje vysvětlovat, že na ní může tisknout krásné obrázky,“ říká kreativní fotograf Rich McCor, známý také jako Paperboyo.

Fototiskárna Canon SELPHY Square QX10 tiskne barevný obrázek dívky s růžovými vlasy a žvýkačkou na obličeji.

Bezdrátová a přenosná fototiskárna Canon SELPHY Square QX10 zvládne během několika sekund vytisknout výrazné a kvalitní fotografie.

Teď, když ho na Instagramu sleduje téměř půl milionu lidí, se Rich rozhodl pozvednout své nápady na vyšší úroveň. Ve svém posledním projektu k vyjádření kreativity používá Paperboyo fototiskárnu Canon SELPHY Square QX10, se kterou zasazuje tištěné kreslené postavičky do jídelních zátiší – a to vše s pořádnou dávkou originality, která ho proslavila.

Rich věděl, že tiskárna Canon SELPHY Square QX10 tiskne v živých barvách, ale aby měl jistotu, že barvy budou opravdu výrazné, rozhodl se zkusit přidat ilustrace. K vytváření ilustrovaných animací Rich používá program Adobe® Photoshop®. Poté je aplikuje na fotografie z fotobanky a exportuje je do svého telefonu, ze kterého je tiskne pomocí aplikace SELPHY Photo Layout.

Hrátky s kreativní interpretací

A tomato is suspended in the air in front of an illustrated print of a boxer. The effect makes it look as if the boxer's left glove is reaching out of the picture.

„Omezení z roku 2020 mě přinutila změnit jak styl práce, tak prostředí, ve kterém snímky vytvářím,“ říká Rich. A protože byl odhodlaný posouvat hranice své kreativity, uchýlil se k využití domácího prostředí. „Místo fotografování budov a krajin si teď pohrávám s kuchyňským prkýnkem na desce stolu. Vytvářím čím dál komplikovanější výjevy. Dávalo smysl posunout vystřihované siluety někam dál a využít své ilustrátorské schopnosti. Mé postavičky tak dostaly nejen barvu, ale také osobnost.“

Co se týče jeho posledních dvou krátkých animací, tedy scén s citrónem místo tenisového míčku a s rajčetem, které nahrazuje boxovací rukavici, Rich říká, že „když došlo na kreativitu za využití potravin, okamžitě jsem si to interpretoval jako ‚hrátky s jídlem‘, což mě přivedlo ke sportu a k tomu, jak bych mohl jídlo využít místo sportovního náčiní.“

Dvě ruce drží vytisknutého rytíře a vytisknutého draka po stranách hrnku s kávou. Díky kávové pěně to vypadá, jako kdyby drak chrlil oheň.

S fototiskárnou Canon SELPHY Square QX10 můžete tisknout přímo ze svého chytrého telefonu – pro Riche byly ideální čtvercové snímky s popisovatelnými okraji, které mohl zakomponovat do svých svérázných fotek s jídelní tematikou.

Tato inspirace se promítla i v animaci žvýkačkové bubliny, která praskla postavičce přes obličej, nebo v připodobnění tvarů v kávové pěně k plamenům, které dokreslují barevné 68mm výtisky postaviček draka a rytíře. „Vezmu něco obyčejného a přidám kreativní prvek, který diváka překvapí,“ říká. „Sice jsem se od fotografie přesunul k animaci a změnil jsem prostředí, ale koncept kreativní transformace je stále ústředním motivem mé práce.“

Nekonečný hon za nápady

Barevný obrázek dívky v červené kšiltovce, která vyfukuje velkou růžovou žvýkačkovou bublinu.

Podle Riche stojí za trvalou popularitou instagramového profilu Paperboyo to, že se nebojí zkoušet nové věci.

Barevný obrázek dívky v červené kšiltovce s růžovou žvýkačkou po celém obličeji.

„Tento žvýkačkový přechod byl jen otázkou dobře načasovaného střihu,“ vysvětluje Rich. „Chtěl jsem vytvořit sekvenci, která je působivá, ale zároveň vypadá jako něco, co by dokázal každý.“

Rich si uvědomuje, že pokud si chce udržet úspěch, který mu účet Paperboyo zajistil, musí neustále zkoušet nové věci, a to i za cenu toho, že sem tam něco pokazí. „Podle mě je důležité, aby si začínající umělci a tvůrci uvědomili, že za každým dobrým snímkem stojí spousta chyb, omylů a špatného umění,“ vysvětluje. „Na každý skvělý nápad, co jsem kdy měl, připadá dalších alespoň 10 špatných, kterými jsem se musel prokousat, než mě díky nim napadlo něco lepšího.“

Dalším z důvodů, proč je pro něj tak jednoduché plnit instagramový profil obrázky, které diváci milují a kupují, je to, že umění je jeho vášeň. „Lidé se mě často ptají, jak se mohou také proslavit na Instagramu. A podle mě to není ta správná otázka. Spíš by se měli ptát, jak mohou najít něco, co budou opravdu milovat. Protože přesně tak se podařilo vybudovat úspěch mně.“

„Je zvláštní, když od malého koníčku, který děláte sami pro sebe a ve kterém všechny neúspěchy i úspěchy patří jen vám, přejdete ke kariéře, ve které začnou váš obsah utvářet názory ostatních,“ pokračuje Rich. „Diváky to stále baví, protože jsem svou práci posunul dál a našel jsem nový směr. A to se mi povedlo právě proto, že svou práci miluji a jsem odhodlaný zkoušet nové, neokoukané věci.“


Autor: Lorna Dockerillová

Související produkty

  • Tiskárny pro domácnosti

    SELPHY SQUARE QX10

    Uchovejte své výjimečné vzpomínky v podobě nádherných výtisků, které můžete bezdrátově vytvořit naprosto kdekoli.
  • Digitální zrcadlovky

    EOS 6D Mark II

    Ať už chcete vytvářet ambicióznější projekty, nebo se vydáváte v oboru fotografování na profesionální dráhu – EOS 6D Mark II vám poskytne to, co potřebujete, abyste mohli udělat své další zásadní kroky.
  • Objektivy pro digitální zrcadlovky

    EF 24-105mm f/4L IS II USM

    Tento objektiv přináší skvělou kvalitu obrazu a pokročilou stabilizaci obrazu. Ocení ho ti, kdo nechtějí při fotografování měnit objektivy.
  • Související články

  • KREATIVNÍ TISK

    Vytiskněte si okamžitě nástěnku nálad

    Povzneste své kreativní projekty na novou úroveň a zjistěte, jak vytvořit nástěnku nálad.

  • KREATIVNÍ TISK

    Zdokumentujte svůj život pomocí fotografií

    Přizpůsobte prostor svému stylu s tiskárnou Canon SELPHY Square QX10.

  • KREATIVNÍ TISK

    Bavte se s tiskem

    Pět důvodů, proč potřebujete kompaktní fototiskárnu.

  • FOTOGRAFOVÁNÍ JÍDLA

    Jak se stát influencerem v oblasti jídla

    Tipy na fotografování jídla od instagramové influencerky a ambasadorky společnosti Canon Yasmin AlBatoulové.