Canon v nejnovějším vydání firmwaru pro své profesionální fotoaparáty přináší nové funkce pro filmaře

Praha, 8. července 2021 – Společnost Canon Europe dnes oznámila nové aktualizace firmwaru pro fotoaparáty EOS R5¹, EOS R6 (firmware v1.4) a EOS-1D X Mark III (firmware v1.5). Díky nejnovějším aktualizacím, které reagují na podněty uživatelů, se tyto fotoaparáty stávají výkonnými přístroji pro profesionální záznam videa.

Na základě podnětů od uživatelů Canon v novém firmwaru pro EOS R5, EOS R6 a EOS-1D X Mark III přináší nové možnosti pro fotografování i záznam videa


Videonahrávky kinematografické kvality


Nová verze firmwaru zpřístupňuje velmi žádanou gama křivku Canon Log 3 (C-Log 3), která již byla k dispozici u modelu EOS R5, nyní také u modelů EOS R6 a EOS-1D X Mark III. Proslulá gama křivka Canon Log 3 rozšiřuje dynamický rozsah a nabízí širší možnosti práce s barevným prostorem, takže je možné dosáhnout mimořádné kvality videozáznamu, která se vyrovná filmovým kamerám hollywoodského standardu. Tato logaritmická gama křivka také zlepšuje kompatibilitu těchto modelů s kinematografickými produkčními procesy a usnadňuje sladění barevnosti se záznamem z kamer řady Canon Cinema EOS.


Zjednodušené pracovní postupy při zpracování videa


Vedle křivky C-Log 3 tyto aktualizace firmwaru u všech dotčených modelů nově umožňují současný záznam na dvě paměťové karty. Uživatelé tedy mohou tentýž videosoubor – se shodným rozlišením, snímkovou frekvencí a kódováním - zapisovat na obě karty zároveň. To znamená, že v případě, že by byla jedna karta poškozená, bude existovat záložní kopie2. U modelů EOS-1D X Mark III a EOS R5 aktualizace přináší také podporu nového standardu paměťových karet CFexpress VPG400, které umožňují spolehlivější záznam díky minimální rychlosti zápisu 400 MB/s. To je podstatné při natáčení v rozlišení 8K nebo ve formátu RAW.


Kompatibilní s kinematografickými produkty


Nadcházející aktualizace firmwaru fotoaparátu EOS R5 přinese kompatibilitu s filmovými servem poháněnými transfokátorovými objektivy Canon CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S a CN-E70-200mm T4.4 L IS KAS S. Tím získá na univerzálnosti a umožní uživatelům tvorbu na vyšší úrovni. S novým firmwarem mohou uživatelé EOS R5 ovládat expozici, ostření a zoom z těla fotoaparátu, ale také spustit záznam tlačítkem na servomotorových transfokátorových objektivech Canon Cine. Kompatibilita se týká i softwaru Canon EOS a Camera Connect, takže uživatelé mohou EOS R5 jednoduše začlenit do jakéhokoli produkčního procesu.


Nový firmware EOS R5 umožňuje externí plnoformátový záznam 8K ProRes RAW a 5K ProRes RAW s ořezem při připojení k rekordéru Atomos Ninja V+ a ve formátu 5K ProRes RAW s ořezem s rekordérem Atomos Ninja V. Tím je možné u tohoto cenově dostupného a kompaktního fotografického systému získat bezkonkurenční obrazovou kvalitu.


S připojeným rekordérem Atomos Ninja V+ dokáže EOS R5 natáčet v rozlišení 8K při 30 sn./s. Nabízí tak filmovým i video kameramanům nové možnosti. Tyto profesionální formáty záznamu umožňují také při zpracování jednoduše upravovat vyvážení bílé a citlivost ISO.


Nejnovější aktualizace firmwaru zpřístupňuje klíčové funkce a schopnosti pro záznam videa a posouvají tvorbu audiovizuálního obsahu na novou úroveň.


Aktualizace firmwaru modelů EOS R6 a EOS-1D X Mark III je k dispozici ke stažení zde:
https://www.canon.cz/support/consumer_products/product_ranges/cameras/eos/
Aktualizace pro EOS R5 bude k dispozici během léta 2021.
Snímky fotoaparátu Canon EOS R5 jsou k dispozici ZDE.
Fotografie Canon EOS R6 najdete ZDE.
Snímky EOS-1D X Mark III si stáhnete ZDE.