Canon představuje tři nové objektivy RF, které nadšeným amatérům i profesionálům přinášejí inovace a nové koncepty

RF 24-105mm F2.8L IS USM Z – ideální volba pro hybridní pracovní postupy
Adaptéry Power Zoom PZ-E2 a PZ-E2B – nabízejí plynulé a profesionální ovládání objektivu RF 24-105mm F2.8L IS USM Z
RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM – kompaktní a lehký ultraširokoúhlý objektiv s proměnlivou ohniskovou vzdáleností
RF 200-800mm F6.3-9 IS USM – teleobjektiv s proměnlivou ohniskovou vzdáleností s nejdelším dosahem pro bajonet RF3


Praha, Česká republika, 2. listopadu 2023 – Společnost Canon Europe dnes oznámila uvedení tří průkopnických objektivů RF a dvou nových adaptérů pro motorem ovládaný zoom, které fotografům i filmařům všech úrovní nabízejí širokou škálu funkcí a rozšiřují jejich kreativní možnosti.

Dokonalý hybridní objektiv se dvěma volitelnými adaptéry pro motorový zoom

Objektiv RF 24-105mm F2.8L IS USM Z představuje významný milník v technologii objektivů, na který čekalo mnoho fotografů a kameramanů. Tento objektiv typu „vše v jednom“ vlastně nahrazuje několik objektivů – lze jej používat pro televizní vysílání, natáčení filmů i jako standardní fotografický objektiv řady RF. Představuje tedy skutečně univerzální koncepci objektivu. Jedná se o první objektiv řady RF s proměnlivou ohniskovou vzdáleností, který kombinuje speciální kroužek pro ovládání clony s funkcí servopohonu prostřednictvím volitelných adaptérů pro motorový zoom.

Byl navržen tak, aby uspokojil zvýšenou poptávku v komunitě profesionálních tvůrců po hybridním obsahu zahrnujícím statické snímky i video. Profesionální objektiv s bohatými funkcemi se skvěle hodí k natáčení zpráv, dokumentů, korporátních videí, svateb, událostí i obsahu na sociální média.

Objektiv RF 24-105mm F2.8L IS USM Z kombinuje praktičnost a široký rozsah ohniskových vzdáleností objektivu RF 24-105mm F4L IS USM s kreativitou a schopností pracovat za slabého osvětlení objektivu RF 24-70mm F2.8L IS USM – takže při hledání dokonalého obrazu již není třeba volit mezi těmito dvěma parametry. Objektiv disponuje optickou stabilizací obrazu s výkonností až 5,5 EV pro bezkonkurenční kvalitu obrazu (a až 8 EV v kombinaci se stabilizací obrazu integrovanou v těle fotoaparátu1), což představuje extrémní stabilitu pro natáčení z ruky a vysokou kvalitu obrazu při fotografování v dynamických situacích, jako jsou svatby nebo události. Plynulé ovládání clony kroužkem (pro video) umožňuje jemnou kontrolu nad změnou expozice – to vše v kombinaci s 11lamelovou clonou pro nádherný bokeh.

Nový model vyplňuje mezeru na trhu hybridních objektivů a nabízí profesionálním fotografům kvalitu, kterou potřebují pro statické snímky i videa.

Klíčové vlastnosti a funkce objektivu RF 24-105mm F2.8L IS USM Z:

Vynikající kvalita obrazu a utěsnění proti povětrnostním vlivům zvyšující odolnost – a také ostré snímky s vysokým kontrastem díky čtyřem UD čočkám pro korekci chromatické vady.
Profesionální elektronické parfokální ostření a potlačení změny ohniska při zaostřování (focus breathing) zachovávají konzistentní zorné pole při natáčení filmů.
Interní transfokace znamená, že se délka objektivu při změně ohniska nemění, což je praktické pro rigování, odolnost proti povětrnostním vlivům a také plynulejší chod.
Plynulý chod kroužku clony s 32 kroky mezi jednotlivými clonovými čísly (bez cvaknutí) a uvolňovacím přepínačem do režimu „Auto“.

Funkce objektivu RF 24-105mm F2.8L IS USM Z lze dále rozšířit pomocí nově uvedených adaptérů pro zoom s motorovým pohonem, které nabízejí filmařům větší flexibilitu. Adaptéry s motorovým zoomem umožňují plynulý zoom a dálkové ovládání prostřednictvím aplikace Camera Connect nebo EOS Utility od společnosti Canon.

Adaptér pro motorový zoom PZ-E2B je navíc vybaven 20kolíkovým konektorem pro dálkové ovládání zoomu/ostření, který umožňuje připojení kompatibilního příslušenství pro zoom/ostření pro použití ve studiu nebo velkokapacitním produkčním prostředí – a je dokonce kompatibilní s gripem Zoom Servo Grip ZSG-C10 od společnosti Canon.

Klíčové vlastnosti funkce adaptérů PZ-E2 a PZ-E2B pro zoom s motorovým pohonem:

Ergonomický úchop pro pohodlné používání při nasazení na objektiv.
Volitelný externí napájecí zdroj USB-C pro delší snímání a rychlejší zoomování.
Široká tlačítka ovládání zoomu pro plynulou transfokaci.
Otočný volič rychlosti zoomu pro ovládání výkonu transfokace.
Adaptér pro motorový zoom PZ-E2B je vybaven 20kolíkovým konektorem pro dálkové ovládání, který je kompatibilní s příslušenstvím Canon pro transfokaci/ostření a gripem, a také dálkovým ovládáním přes síť IP v prostředí s více kompatibilními fotoaparáty, které podporují protokol XC od společnosti Canon

Nejkompaktnější a nejlehčí ultraširokoúhlý objektiv s proměnlivou ohniskovou vzdáleností

RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM je ultraširokoúhlý objektiv pro fotografování i natáčení navržený pro fotoaparáty formátu APS-C řady EOS R. S rozsahem ohniskových vzdáleností 10–18 mm je ideální pro milovníky cestování, krajiny, panoramat měst a vlogování.

Objektiv nabízí vynikající stabilizaci obrazu – optickou stabilizaci s výkonem až 4 EV a až 6 EV v kombinaci s vestavěnou stabilizací obrazu v těle fotoaparátu2. Fotografové a tvůrci videí mohou fotografovat a natáčet z ruky s jistotou, a to i za špatných světelných podmínek. V kombinaci s digitálním IS při filmování je ideální pro tvůrce obsahu bez stativu, kteří potřebují širokoúhlý záběr pro zachycení širšího kontextu.

S hmotností pouhých 150 g je tento neuvěřitelně malý a lehký objektiv dokonalým společníkem na cesty. Tvůrci již nemusejí dělat kompromisy, protože tento objektiv je skvělý jak pro fotografie, tak pro video. Nabízí vynikající kvalitu obrazu i výkon a je ideální pro snadné pořizování úžasných ultraširokoúhlých snímků.

Klíčové vlastnosti a funkce objektivu RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM:

Kompaktní a lehká konstrukce
Ideální pro cestování, krajinu a vlogování
Optická stabilizace obrazu až 4 EV nebo až 6 EV v kombinaci s vestavěnou stabilizací obrazu v těle fotoaparátu2
Skvěle se hodí k fotoaparátům se snímačem APS-C, jako jsou EOS R10, EOS R50 a EOS R7
Vynikající kvalita obrazu a flexibilita

Teleobjektiv se zoomem s nejdelším dosahem3

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM je superteleobjektiv se zoomem pro plný formát, který přináší revoluci do světa fotografování divoké přírody a sportu. S neuvěřitelným maximálním dosahem ohniskové vzdálenosti teleobjektivu 800 mm ve srovnání s maximem 600 mm u jiných objektivů, které jsou v současné době na trhu, se jedná o teleobjektiv se zoomem s nejdelším dosahem pro bajonet RF3.

Je odolný proti prachu a vodě, aby vydržel náročné podmínky a fotografové mohli pořizovat dechberoucí snímky v jakémkoli prostředí, díky čemuž je bezkonkurenčně všestranný.

Tento objektiv je určen pro ty, kteří chtějí rozvíjet své fotografické možnosti a dosáhnout nedosažitelného. Dokáže zachytit dokonalý snímek z jakékoli pozice. Stabilizátor obrazu s výkonem 5,5 EV (nebo až 7,5 EV v kombinaci s fotoaparáty EOS R s vestavěnou stabilizací obrazu4), rychlé automatické ostření, rozsah ohniskových vzdáleností a optická konstrukce poskytují vysoce kvalitní snímky a videa, zatímco zoom umožňuje vtáhnout i malé objekty přímo do centra dění.

Je ideální volbou pro zapálené fotografy, kteří chtějí posunout možnosti fotografování divoké přírody a sportu a zachytit to, co dřív nebylo možné.

Klíčové vlastnosti a funkce objektivu RF 200-800mm F6.3-9 IS USM:

Jedinečný super teleobjektiv se zoomem pro fotografování divoké přírody a sportu, ideální volba pro amatéry a zapálené fotografy
Optická stabilizace obrazu až 5,5 EV nebo až 7,5 EV v kombinaci s vestavěnou stabilizací obrazu v těle fotoaparátu4
Devítilamelová clona pro nádherné vykreslení pozadí, vysoce kvalitní optická konstrukce a rychlé automatické ostření
Odolnost vůči povětrnostním vlivům pro použití v náročných podmínkách

  1. Až 8 EV s kompatibilními fotoaparáty řady EOS R s vestavěnou stabilizací obrazu (IBIS)
  2. Až 6 EV s kompatibilními fotoaparáty řady EOS R s vestavěnou stabilizací obrazu (IBIS)
  3. Jako výměnný objektiv AF pro bezzrcadlovky s plnoformátovým snímačem, které již byly uvedeny na trh od 1. listopadu 2023. Na základě výzkumu společnosti Canon.
  4. Až 7,5 EV s kompatibilními fotoaparáty řady EOS R s vestavěnou stabilizací obrazu (IBIS) a při použití s ohniskovou vzdáleností 200 mm