Canon vychází vstříc poptávce po živé produkci. Přináší čtyři nové produkty systému dálkově ovládaných kamer

Praha, 17. března 2021 – Společnost Canon Europe dnes oznámila uvedení nového systému kamer s dálkovým ovládáním včetně tří nových kamer s ovládáním natočení, náklonu a zoomu (PTZ) - CR-N500, CR-N300 a CR-X500 – a dálkového ovladače RC-IP100. Vychází tak vstříc rostoucí poptávce po obsahu a potřebě úspornějších produkčních postupů. V uplynulých 12 měsících rostl objem na dálku produkovaného video obsahu exponenciálně a živé přenosy v době od března do dubna loňského roku zaznamenaly 45% nárůstᶦ.

Rostoucí nabídka společnosti Canon v této oblasti nabízí produkčním týmům možnost flexibilně budovat vzdálené produkční systémy, které otevírají nové možnosti audiovizuální tvorby


Interiérové PTZ kamery CR-N500 a CR-N300 a venkovní CR-X500 outdoor camera combine Canon’s advanced imaging and network technologies to offer high-quality 4K UHD footage with various IP protocol compatibilities, including the newly developed XC Protocol, that realises a simple and efficient remote production workflow. Along with thevyužívají pokročilé obrazové a síťové technologie společnosti Canon a nabízí vysoce kvalitní obraz v rozlišení 4K UHD s různými možnostmi přenosu pomocí IP protokolů, včetně nově vyvinutého protokolu XC, který umožňuje jednoduchý a efektivní vzdálený produkční proces. Společně s hardwarovým ovladačem RC-IP100 a aplikací Remote Camera Control umožní nový protokol XC začlenění dalších kompatibilních kamer Canon do produkčního systému a tím jej pomůže tvůrcům obsahu všech úrovní přizpůsobit svým specifickým potřebám. Společnost Canon vydá nový firmware pro kamery řady Cinema EOS, díky němuž budou kompatibilní s novým dálkovým produkčním systémem. Vznikne tak ucelená flexibilní nabídka, která uspokojí celé spektrum potřeb v segmentu vzdálené produkce audiovizuálního obsahu.


Univerzální kompatibilita přes IP


Kamery CR-N500 a CR-N300 spojují audiovizuální a síťové technologie Canon do uceleného řešení, které umožňuje přenos obrazu přes IP a jeho zpracování pro živou produkci vysoké kvality. Obě kamery podporují celé spektrum protokolů, jako je RTMP/RTMPS, NDI|HXii, RTP/RTSP a nově vyvinutý protokol XC společnosti Canon – který je standardem u kamer této značky. To umožňuje přenos přímo do zvolené sítě pro poskytování obsahu a zefektivňuje produkci. CR-N500 dále zjednodušuje produkční postupy podporou režimů Canon Log 3 a Wide DR. Díky tomu lze dosáhnout nejlepších možných výsledků HDR u živě přenášeného i zaznamenávaného audiovizuálního obsahu připraveného k postprodukci. Při natáčení v exteriéru se mohou produkční týmy spolehnout na CR-X500 v robustním vodě a prachu odolném provedení se stupněm krytí IP55, podporou vzdáleného ovládání přes sériové rozhraní a vestavěným stěračem, který zajistí kvalitní obraz i ve vlhkém počasí.


PTZ kamery Canon jsou vybavené různými možnostmi připojení tak, aby je bylo možné začlenit do existujících produkčních procesů. Kamery CR-N500 a CR-N300 nabízí vysokou flexibilitu pro nejširší spektrum případů využití, včetně konektivity přes Power over Ethernet (PoE+), HDMI s 3G-SDI. Model CR-N300 je navíc vybavený USB portem. Kamera CR-X500 se integruje do existujících produkčních postupů a umožňuje vysílatelům prostřednictvím připojení 12G-SDI jediným kabelem poskytovat výstup ve špičkové obrazové kvalitě s rozlišením 4K UHD při až 60P.


Nedostižná obrazová kvalita


Všechny PTZ kamery Canon vychází vstříc poptávce po 4K a s využitím pokročilých obrazových technologií dosahují kvalit profesionálních videokamer této značky. Kamery CR-N500 a CR-N300 jsou osazené procesorem DIGIC DV6 a poskytují signál v rozlišení 4K UHD 30P s 10bitovou barevnou hloubkou v zápisu 4:2:2, zatímco kamera CR-X500 je vybavená dvěma procesory DIGIC DV6 a podporuje záznam 4K UHD 60p, rovněž s 10bitovou barevnou hloubkou v zápisu 4:2:2. Modely CR-N500 a CR-X500 jsou vybavené snímači typu 1.0 CMOS, které produkují naprosto čistý obraz televizní kvality. Celosvětově uznávaný systém automatického ostření Dual Pixel CMOS AF ostří rychle a přesně, což bývá obzvlášť problematické při produkci ve 4K. Model CR-N300 je osazený snímačem typu 1/2,3“ CMOS a vybavený hybridním systémem automatického ostření, který dokáže rychle a přesně zaostřit i při nízké hladině osvětlení. Hodí se tedy pro živé přenosy z prostor s rozptýleným světlem, například přednáškových sálů.


Všechny tři modely využívají špičkovou optiku Canon a zachovávají optické rozlišení 4K v celém rozsahu ohniskových vzdáleností. Pomáhají tak tvůrcům lépe přiblížit natáčené objekty obecenstvu. Kamery CR-N500 a CR-X500 jsou vybavené 15x optickým zoomem a CR-N300 20x optickým zoomem. Všechny disponují stabilizací, která je zárukou neroztřeseného obrazu od širokoúhlých záběrů po telefoto. CR-X500 navíc nabízí dodatečný pokročilý 30x zoom při záznamu v rozlišení Full HD – ideální pro záběry zblízka na velmi vzdálené objekty.


Jednoduché, avšak precizní ovládání


Kamery CR-N500 a CR-N300 lze ovládat velmi precizně díky mechanismu otáčení a náklonu s krokem po 0,1° za sekundu. Díky hladkému pohybu s proměnlivou rychlostí lze zachytit dokonalý obraz v každé situaci. Univerzální interiérové PTZ kamery Canon CR-N500 a CR-N300 jsou kompatibilní jednak s ovladačem RC-IP100 a aplikací Remote Camera Control prostřednictvím IP sítě, jednak s vybranými ovladači jiných výrobců, takže je lze snadno začlenit do stávajících systémů. CR-X500 je kompatibilní také s ovladačem RC-IP100 při připojení přes sériový port.


S pomocí hardwarového ovladače RC-IP100 může jediný operátor současně ovládat 100 kamer PTZ. Ovladač nabízí lepší kontrolu nad řadou nastavení, včetně zaostření, vyvážení bílé nebo expozice. Je vybavený také multifunkčním pákovým ovladačem pro jemné řízení náklonu a otáčení kamery a profesionálním kolébkovým ovladačem pro hladkou transfokaci v celém rozsahu. Tyto víceúčelové prvky usnadňují ovládání u umožňují dosáhnout profesionálních, vysoce kvalitních výsledků. Ovladač RC-IP100 i aplikace Remote Camera Control umožňují přednastavit až 100 poloh kamer a podporují i funkci sledování, kde je možné při zkoušce předem nastavit 10 pohybů kamery a následně spustit celou sekvenci stiskem jediného tlačítka.


Dva nové ovladače PTZ společnosti Canon vyhoví nárokům a rozpočtovým možnostem každého produkčního záměru. Bezplatná aplikace Remote Camera Control je určená pro počítače a tabletyiii. Dokáže ovládat až 20 PTZ kamer Canon, přičemž obraz až z devíti z nich se může zobrazovat v náhledu v uživatelském rozhraní. Softwarové ovládání umožňuje z klávesnice notebooku jemně doladit parametry obrazu z kamery, např. clony, vyvážení bílé a zisku.


Fotografie nových produktů najdete ZDE.


Další informace o těchto produktech, které budou v prodeji od jara 2021, naleznete na stránkách:


https://www.canon.cz/ptz-cameras/cr-n300/