Automatické ostření se sledováním objektu pro automobilové a motocyklové závody – další podrobnosti o rychlém a výkonném bezzrcadlovém fotoaparátu Canon EOS R3

PRAHA, 2. června 2021 – Společnost Canon dnes zveřejnila další podrobnosti o nově připravovaném modelu EOS R3 – nejnovějším vysoce výkonném a rychlém profesionálním bezzrcadlovém fotoaparátu – které potvrzují příchod nové éry pro fotografy zaměřené na sport, přírodu nebo zpravodajství.

Společnost Canon vždy usiluje o dosažení nemožného a tento fotoaparát není výjimkou. Dnes zveřejněné specifikace dokazují, že EOS R3 posune sledování objektů na novou úroveň – nabídne automatické ostření (AF) se sledováním pro motoristické sporty včetně automobilových a motocyklových závodů. Mimoto  bude nahrávat převzorkované video 4K, takže je také ideálním nástrojem pro filmaře.

EOS R3 nabízí novou úroveň výkonu a vylepšenou obrazovou kvalitu inovativního systému Canon EOS R. Ve spojení s objektivy Canon RF nabízí EOS R3 možnosti jako žádná jiná kombinace těla a objektivu a přináší dříve nedosažitelné schopnosti a nevídanou obrazovou kvalitu. Díky tomu mohou profesionální fotografové – ať se zabývají sportem, přírodou nebo zpravodajstvím – pohotově zaznamenávat prchavé okamžiky takovými způsoby, jaké nikdy nepovažovali za možné.

Po prvotním oznámení vývoje fotoaparátu EOS R3 letos v dubnu společnost Canon nyní představila bližší specifikace:

Snadné zachycení rychle se pohybujících objektů s dokonalým zaostřením

Díky technologii automatického ostření Dual Pixel CMOS dokáže EOS R3 udržovat pohybující se objekt v záběru dokonale zaostřený – a to při snímání ve formátu RAW rychlostí 30 sn./s. K automatickému ostření se sledováním objektu při fotografování lidí a zvířat (včetně ptáků), kterým jsou vybavené modely EOS R5 a EOS R6, přidává EOS R3 i schopnost sledovat závodní automobily a motocykly, takže je ideální volbou pro fotografy motoristických sportů. Nevadí mu ani zhoršené světelné podmínky – dokáže ostřit v extrémní tmě při úrovni osvětlení -7 EV i nižšíi.

EOS R3 podporuje kreativitu fotografa také tím, že mu umožňuje okamžitě reagovat na situaci před objektivem díky unikátní technologii výběru bodu zaostření pouhým pohybem oka v hledáčku. Při nízké úrovni osvětlení nabízí EOS R3 ochranu před chvěním až o 8 EVii díky revoluční kombinované technologii stabilizace obrazu. Systém stabilizace snímače spolupracuje s optickou stabilizací, kterou je vybaveno mnoho objektivů RF. Fotografovat je proto možné z ruky i za velmi špatného osvětlení nebo při dlouhých časech, kdy je cílem dosáhnout rozmazaného pohybu.

Špičkový RAW při 30 sn./s

Srdcem fotoaparátu EOS R3 je zcela nový vrstvený snímač CMOS se zadním osvitem, který spolupracuje s vysoce výkonným obrazovým procesorem Canon DIGIC X. Společnost Canon dnes potvrdila, že nový fotoaparát bude schopný snímat ve formátu RAW s vysokou snímkovou frekvencí 30 sn./s při plné automatice ostření a expozice se sledováním objektu. Mimořádná rychlost nového snímače přináší také zcela nové možnosti při použití elektronické závěrky. U elektronické závěrky je možná synchronizace blesku při použití externích zařízení Speedlite. Bylo také omezeno zkreslení vlivem pohybu závěrky při snímání rychle se pohybujících objektů.

Možnost záznamu v převzorkovaném 4K a RAW

Vedle toho, že nabízí špičkové fotografické schopnosti, je EOS R3 je vhodný i pro ty, kdo chtějí točit video ve vysoké kvalitě. Záznam převzorkovaného 4K nebo interní záznam v RAW K dispozici je rovněž gamma křivka Canon Log 3, která poskytuje širší dynamický rozsah a možnosti gradace barev. Zásadní je, že podobně jako při fotografování je systém schopen rozpoznat objekt i při záznamu videa. Filmař tedy může sledovat rychle se pohybující objekty a udržovat je dokonale zaostřené.

Určeno profesionálům

EOS R3 je konstruovaný tak, aby odolával náročným podmínkám každodenního profesionálního použití i v mimořádně nepříznivém počasí. Pevné tělo ze slitiny hořčíku je izolované proti prachu a vodě stejně jako legendární Canon EOS-1D X. Dva sloty na paměťové karty umožňují zápis obrazových souborů na paměťové karty SD nebo CFexpress. Fotoaparát napájí vysokokapacitní baterie LP-E19 – stejná, jakou užívají modely Canon EOS-1D X Mark III – to znamená, že fotograf může baterie mezi přístroji vyměňovat a užívat náhradní, které má již ve výbavě. Fotoaparát bude vybavený řadou ovládacích prvků včetně vícefunkčního ovladače a inteligentního ovladače, která zajistí zcela intuitivní obsluhu. Díky uživatelsky přizpůsobitelným ovládacím prvkům na těle spolu s kruhovým voličem na každém objektivu RF může fotograf snadno nastavovat čas, clonu, citlivost a kompenzaci expozice s fotoaparátem u oka. EOS R3 je rovněž vybavený otočným displejem Vari-Angle, který umožňuje snadno komponovat kreativní záběry z různé perspektivy.

Vylepšená konektivita

Konektivita je u přístroje určeného pro profesionální sportovní a zpravodajské fotografy zcela zásadní. Kabelový konektor LAN a 5GHz Wi-Fiiii pro připojení do počítačové sítě a komunikaci s notebooky a mobilními zařízeními umožňuje snadné a rychlé sdílení snímků. Jak bylo oznámeno již dříve, je EOS R3 také kompatibilní s mobilní aplikací Canon Mobile File Transfer. Navíc bude vybavený novými sáňkami s napájením a datovou komunikací pro připojení nového příslušenství.

Snímky fotoaparátu Canon EOS R3 najdete ZDE.

Hlavní funkce a vlastnosti fotoaparátu EOS R3 zveřejněné k dnešnímu dni (2. června 2021):

• Nový vrstvený snímač typu BSI CMOS vyvinutý společností Canon
  • 30 sn./s při AF/AE se sledováním objektu
  • Automatické ostření se sledováním objektu – pro fotografování lidí, zvířat (včetně ptáků) a motoristických sportů (automobilové a motocyklové závody)
  • Podpora interního záznamu převzorkovaného 4K nebo RAW a Canon Log 3
  • Výběr ostřícího bodu pohybem oka
  • Ostření při úrovni osvětlení -7 EV nebo nižší
  • Automatické ostření pomocí technologie Dual Pixel CMOS
  • Utěsnění proti prachu a vlhkosti totožné s řadou EOS-1D

i Pouze u statických snímků s objektivem o světelnosti f/1,2, vyjma objektivů RF s povlakem Defocus Smoothing (DS), s automatickým ostřením na střed a jednorázovým zaostřením při pokojové teplotě a citlivosti ISO 100
ii Podle standardů CIPA s použitím objektivu RF 24-105mm F4 L IS USM, měřeno na horizontální a vertikální ose při ohniskové vzdálenosti 105 mm
iii Pouze modely podporující 5GHz Wi-Fi. Specifikace se může lišit podle země a regionu