ČLÁNEK

Vysvětlení SDK pro Canon EOS Digital

Přečtěte si, jak aktivovat možnosti dálkového ovládání fotoaparátů řady EOS a PowerShot s použitím inovativního SDK (Software Development Kit) Canon.
In a studio, a Canon EOS camera on a tripod faces a glass table with a single red trainer on it. A man is viewing the image of the shoe in software on his monitor.

Canon Software Development Kit aktivuje funkce fotoaparátů Canon EOS a PowerShot pro fotografování na dálku, jako např. změnu nastavení, pořízení snímků či záznam videa, přenos snímků, smazání snímků z paměťové karty (u kompatibilních fotoaparátů PowerShot) a ovládání transfokace (zoomu).

Když potřebujete ovládat fotoaparát Canon EOS na dálku, můžete využít několik možností – od fotografování s připojením k počítači s OS Windows nebo Mac prostřednictvím softwaru EOS Utility po bezdrátové ovládání mobilní aplikací Canon Camera Connect na chytrém telefonu. Ale co když potřebujete robustnější řešení? Jaké řešení je nejlepší, když denně produkujete veliké množství snímků nebo chcete fotoaparát Canon integrovat do automatizovaného workflow? Použijte sadu Canon SDK (Software Development Kit), která umožňuje vývojářům softwaru a programátorům vytvářet přizpůsobená digitální řešení na ovládání fotoaparátů Canon.

Canon SDK tvoří v zásadě dvě části: EDSDK (EOS Digital SDK) a CCAPI (Camera Control API). Obě nabízejí stejné základní funkce – fotografování na dálku, přenos snímků, nastavení fotoaparátu a monitor Live View – avšak EDSDK vyžaduje kabelové připojení k fotoaparátu, zatímco CCAPI umožňuje ovládat fotoaparát bezdrátově.

„V obou případech se jedná o softwarové ovládání hardwaru a způsob, jak ovládat fotoaparát na dálku,“ vysvětluje John Maurice, European Product Marketing Manager Canon Europe. „EDSDK nebo CCAPI použijte tehdy, když potřebujete vyřešit nějaký problém tím, že budete fotoaparát ovládat na dálku. Možnost dálkového ovládání a integrace se softwarem přináší řadu výhod organizacím z různých odvětví a pro celou řadu využití. „Například pokud jste společností působící v oblasti e-commerce, potřebujete rychle pořizovat velké množství snímků. A potřebujete k tomu spolehlivý, opakovatelný proces. Potřebujete, aby fotoaparát fungoval spolehlivě každý den a software ho přesně ovládal tak, aby každý snímek mohl ihned hladce pokračovat do vašeho workflow pro jeho další zpracování.“

„Fotobudky pro podnikové akce jsou dalším příkladem, kdy může být vhodné zvolit automatizované fotografické řešení,“ pokračuje John. „Můžete chtít pořizovat fotografie účastníků na památku nebo pro zařazení do databází a produkci ID karet. Možná tedy máte softwarovou aplikaci, kterou to ovládáte.“

Canon SDK pomáhá i tam, kde je třeba nějaký problém vyřešit prostřednictvím zachycení a zpracování obrazu. „Například potřebujete provést inspekci, abyste měli jistotu, že vaše zařízení funguje dle očekávání nebo práce ve vašich provozech probíhají, jak mají. A potřebujete to řídit na dálku. Nebo můžete potřebovat 3D fotogrammetrii k fyzické dokumentaci objektu z různých úhlů, abyste mohli vytvořit 3D model.

Do you own Canon kit?

Vlastníte vybavení Canon?

Zaregistrujte si své vybavení a získejte bezplatný přístup k odbornému poradenství, servisu, inspirativním akcím a jedinečným speciálním nabídkám v rámci Canon Professional Services.

Uživateli tak mohou být jak velmi velké společnosti, nebo i docela malé společnosti. Spojuje je však to, že potřebují něco vyřešit prostřednictvím zachycení a zpracování obrazu, a potřebují zajistit ovládání fotoaparátu v rámci jejich softwarového procesu.“

In a studio, a man adjusts a studio light pointing at a handbag while a colleague seated at a desk views the image of the handbag in software on a monitor.
A view of SpinMe's custom software, showing the extensive camera control capabilities.

Canon EDSDK umožňuje rozsáhlé ovládání funkcí fotoaparátu prostřednictvím vašeho softwaru. Chcete-li si stáhnout Canon SDK, zaregistrujte svůj požadavek na Canon Developer Programme. Po schválení požadavku si budete moci stáhnout příslušné soubory knihovny aplikací. Technická podpora pro Canon SDK je k dispozici pro země z regionu EMEA. Také máme fórum, kde spolu mohou vývojáři navzájem diskutovat.

Canon EOS Digital SDK vs. CCAPI

EDSDK jsme uvedli v září 2006. Dnes se jedná o zavedené řešení, které vyžaduje připojení fotoaparátu k počítači s OS Windows nebo Mac přes USB. EDSDK používá ke komunikaci mezi zařízeními PTP. „Je to už starší protokol,“ říká John, „ale je vyzkoušený, testovaný a spolehlivý.“

„S EDSDK můžete používat řadu fotoaparátů Canon od nejvyššího modelu EOS-1D X Mark III až po EOS 2000D. I když se sada jmenuje EOS Digital SDK, podporuje rovněž vybrané modely řady PowerShot i bezzrcadlovky a EOS DSLR. „Modely PowerShot mohou být vybaveny i transfokací (zoomem), kterou lze ovládat prostřednictvím SDK. To je užitečné, když potřebujete z aplikace upravit kompozici,“ pokračuje. „PowerShot SX70 HS s 65násobným optickým zoomem může být například praktickým pomocníkem při sledování okolí či monitorování na dálku.“

Sada Canon CCAPI, uvedená v roce 2019, je novějším přírůstkem SDK Canon. „Je to v zásadě mobilní verze SDK,“ vysvětluje John. „Pokud chce vývojář vytvořit mobilní aplikaci pro platformy jako Android a iOS, může tak učinit právě s použitím CCAPI. Používá webový protokol HTTP ke komunikaci přes Wi-Fi. Lze ho použít v aplikacích pro Android, iOS, Linux, Windows, Mac atd.“

Oproti EDSDK zatím CCAPI podporuje méně modelů a rychlost přenosu snímků je nižší. Podobně jako EDSDK umožňuje současné ovládání více fotoaparátů, ale bez kabeláže, takže ateliér může být čistší a bez rizika zamotání do kabelů.

A model in sunglasses and a blue coat being photographed in a StyleShoots photography machine.

Pět největších výzev v módní fotografii – a jak je překonat

Fotografie musí být působivější a workflow musí být důmyslnější. Přečtěte si názory odborníků na módní fotografii, co všechno se mění a jak v tom může napomoci Canon SDK.
A man in a photography studio adjusts a Canon EOS camera pointing at a red trainer on a glass table in the foreground.

Jakmile máte hardware připravený, můžete ovládat fotografování softwarově. S Canon SDK získají uživatelé knihovnu funkcí, které mohou volat ze své hlavní aplikace. Jsou zde také ukázkové programy, jak vytvořit proceduru k ovládání fotoaparátu. Sadu lze použít s dobře zavedenými programovacími jazyky včetně C, C++, C#, Objective-C a Swift.

A man adjusts a Canon EOS camera on a tripod in a photography studio, with an external power supply connected and a tethering cable running from its USB port.

Canon EDSDK (EOS Digital SDK) vyžaduje fyzické připojení fotoaparátu (jako v tomto případě, kde je rovněž připojen externí napájecí zdroj), zatímco CCAPI (Camera Control API) pracuje bezdrátově přes Wi-Fi.

Používání Canon SDK v automatizovaných fotografických workflow

SpinMe je společnost vyvíjející digitální workflow řešení ze Spojeného království, která už řadu let používá Canon SDK. Uživatelům jejich softwaru SpinMe Studio nabízí jako řešení jak EDSDK, tak CCAPI. „To první ale převažuje,“ říká CEO David Brint, „protože většina klientů potřebuje využívat současně jen jeden fotoaparát.“

„Díky rozhraní, spolehlivosti a připojení přímo k softwaru mohou klienti přímo ovládat nastavení fotoaparátu a všechno hladce funguje.“

Ředitel SpinMe pro výzkum a vývoj Scot Warner zdůrazňuje, jak je důležitá všestrannost, kterou SDK nabízí. „Využili jsme několik jeho různých aspektů,“ vysvětluje. „Maximálně například využíváme fotografování s připojeným fotoaparátem. Velmi užitečné je také zobrazení Live View. Je zde například funkce umožňující pořízení referenčních snímků, které můžete uložit v databázi softwaru a pak zobrazit přes obraz v Live View. To je velmi praktické, když potřebujete, aby snímky vypadaly jednotně.“

Scot dále popisuje, že někteří klienti chtějí mít i při fotografování na dálku možnost automatického zaostřování. „V SDK je funkce zaostřování kliknutím, kterou využíváme. Díky tomu nemusí uživatelé pracující u počítače neustále vstávat a chodit k fotoaparátu a zpět.“

Two colleagues in a photography studio, one seated, one standing, look at an image of a long-sleeved blue top on the computer screen in front of them.

Přibližně 95 % klientů SpinMe využívá výhod fotoaparátů Canon EOS a SDK. Společnost SpinMe uvádí, že práce se softwarem je „intuitivní“.

A man adjusts a studio light shining on a handbag on a mechanised display stand.

Stále je třeba připravit a nasvítit ateliér, ale společnost SpinMe rovněž spolupracovala s dodavateli robotických systémů, aby mohla automatizovat fotografování s 360stupňovým otáčením, což je proces, který umožňuje právě Canon SDK.

Řada klientů SpinMe potřebuje fotografovat s 360stupňovým otáčením, což je proces, který lze automatizovat prostřednictvím softwaru SpinMe a Canon SDK. „Provádíme integraci s robotickými systémy,“ vysvětluje Scot. „Když je třeba pořídit sérii snímků, nastavíte to v softwaru – 36, 48 nebo jakýkoliv jiný počet potřebný pro otočku – a sekvence se automaticky provede, aniž by uživatel musel pořizovat jednotlivé snímky ručně.

„Nicméně řada klientů pracuje s jednotlivými snímky a nikoliv s 360. Ty mohou pořídit jak u fotoaparátu, tak u počítače. Každý obchodník používá obrazový materiál jiným způsobem. A my se jim snažíme vycházet vstříc a nabídnout jim workflow, jaké potřebují.“

Scot nám prozradil, že společnost SpinMe nedávno testovala CCAPI ve Wi-Fi prostředích s velkým provozem. „Naše poslední testy prokázaly, že Canon EOS R5 může být vhodným přístrojem pro fotografování a přenos snímků za těchto podmínek. Při fotografování s 360stupňovým otáčením to může, myslím, činit určité problémy vzhledem k počtu pořízených snímků, časové prodlevě, která u bezdrátového přenosu stále je, a omezení šířky pásma – ani za optimálních podmínek to nemusí stačit pro soustavu 30 fotoaparátů pracujících současně. Nicméně je to už podstatně rychlejší než dřív a já myslím, že časem se to bude využívat víc a víc.“

Marcus Hawkins

Related Articles

  • ARTICLE

    3D photogrammetry: turning photos into 3D models

    Find out how arrays of Canon EOS cameras are being used to create lifelike 3D models for video games, movies, manufacturing and art.

  • ARTICLE

    Delivering perfect pitches with 4K projectors

    How three Canon XEED 4K600STZ projectors have revolutionised the sales approach at a German video technology provider.

  • ARTICLE

    Designing the latest Canon tech

    Discover the design concepts and tech behind some of the latest Canon kit, with insider insights from members of Canon's design teams.

  • ARTICLE

    The best kit for product photography

    An indispensable guide to the best Canon EOS cameras and lenses for product photography – whether you're shooting macro, lifestyle or large volumes of fashion shots.

  • Get the newsletter

    Click here to get inspiring stories and exciting news from Canon Europe Pro