CESTOVNÍ

Jak najít vlastní přístup k pouliční fotografii a fotografování na cestách

Profesionální fotograf Martin Bissig si vybral fotoaparát Canon EOS R10, který si vezme s sebou na cestu po Srí Lance. Odhaluje zde výhody cestování nalehko a prozradí, jak zachytit okamžiky, které stojí za to si zapamatovat.
Fotograf Martin Bissig se vyklání z vlaku, který zastavil a vyzvedává cestující na viaduktu na Srí Lance. V ruce má fotoaparát Canon EOS R10 a za ním je kopec s malými dřevěnými domy. Vyfotografovala Monika Bissigová fotoaparátem Canon EOS R7. 

Když už vlastníte dva špičkové profesionální fotoaparáty a řadu objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností, může výběr jiné výbavy na výlet některé překvapit – ale pro profesionálního fotografa a ambasadora společnosti Canon Martina Bissiga to byla jasná volba. Technologie fotoaparátů se neustále vyvíjí, takže když věnujete čas vyzkoušení různých modelů, můžete se setkat s novými funkcemi, které by vám mohly pomoci se skvělým začátkem, pokud jste začátečník, nebo – v případě Martina – poskytnout nové nástroje, se kterými můžete pracovat jako profesionál.

Martin měl naplánovanou měsíční cestu na Srí Lanku, pečlivě prozkoumal možnosti výbavy a rozhodl se vyzkoušet model Canon EOS R10 s objektivem Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Fotoaparát EOS R10 se snímačem APS-C vybral kvůli miniaturní velikosti, lehkému tělu a působivému kontinuálnímu snímání – a výsledky ho velmi potěšily. „Fotoaparátem EOS R10 jsem zachytil spoustu okamžiků, které bych s většími fotoaparáty nezachytil, protože bych je prostě nevzal s sebou ven,“ vysvětluje.

Zde Martin sdílí snímky z cesty a rady, jak si přivézt snímky na profesionální úrovni z vlastních dobrodružství.

Vidět život jinak

Detailní záběr holých nohou vedle malých hromádek zeleniny, včetně mrkve a zelených fazolek na srílanském trhu. Vyfotografoval Martin Bissig fotoaparátem Canon EOS R10.

„Fotoaparát v ruce mi otevírá oči – jsem pozornější k detailům, které bych neviděl, kdybych se tam jen tak rozhlížel,“ říká Martin. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R10 s objektivem Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (ekvivalent 80 mm na plnoformátovém fotoaparátu) při nastavení 50 mm, 1/80 s, f/5,6 a ISO 640. © Martin Bissig

Martin se poprvé začal zajímat o fotografování jako dítě ve Švýcarsku, když sledoval, jak jeho otec vyvíjí fotografie v temné komoře instalované v jejich rodinném domě. Jeho snímky mu vytiskli v novinách, když mu bylo pouhých třináct, a nyní je jedním z nejpublikovanějších akčních sportovních fotografů v Evropě.

Přestože si Martin vybudoval jméno ve světě horských kol, je si vědom, že dovednosti získané v jakékoli oblasti fotografování jsou přenosné. Cestovatelské příležitosti mu dávají možnost procvičit si nové techniky a vyzkoušet jiné fotoaparáty a objektivy, aniž by musel hlídat termíny doručení a zohledňovat přání klientů.

„Miluji cestování a dobrodružství, takže se snažím začlenit je do všeho, co dělám,“ říká. „Moje komerční práce je zaměřena na venkovní sporty, a když nepracuji, snažím se vyrazit alespoň na dvě expedice ročně. Někdy se fotografie z těchto cest publikují v časopisech, ale snažím se je co nejvíce oddělit od své obvyklé práce.“

Cestování také poskytuje Martinovi příležitost využít přínosů fotografování pro vědomé prožívání. „Díky fotografování jsem více v přítomnosti,“ vysvětluje. „Například bych možná nezahlédl bosého muže stojící mezi zeleninou na trhu, pokud bych právě nepřemýšlel nad vytvořením zajímavé kompozice. Když se zabývám detaily, jsem si více vědom všech zajímavých věcí, které se kolem mě odehrávají.“

Učení prostřednictvím zkušeností

Snímek pořízený zrcadlovým podloubím: mladá dívka prochází vedle jednopatrového autobusu natřeného živou růžovou, žlutou, bílou a červenou barvou, přičemž scéna se odráží vlevo od záběru. Vyfotografoval Martin Bissig fotoaparátem Canon EOS R10.

Fotografie pořízené během cestování zlepšily schopnost Martina rychle přemýšlet. „V průběhu let jsem si vybudoval sebedůvěru a klid, abych viděl určité věci, které by někdo jiný ve stejném okamžiku nemusel zahlédnout,“ říká. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R10 s objektivem Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM při nastavení 18 mm (45 mm), 1/125 s, f/5 a ISO 100. © Martin Bissig

Většina Martinova fotografování probíhá na místech, která jsou pro něj nová, a fotografuje lidi, které nezná. To vyžaduje, aby byl spontánní a využíval své dlouholeté zkušenosti pro zachycení akce tak, jak se odehrává. „Snažím se být co nejvíce autentický,“ říká.

Cestovatelská fotografie přispívá k tvorbě přístupu k mé komerční práci, protože v obou případech musím myslet v pohybu,“ pokračuje Martin. „Vše se rozhoduje během okamžiku. Například ve snímku dívky jdoucí před autobusem, který jsem pořídil, jsem uviděl autobus odrážející se ve skle na vlakovém nádraží, pak jsem zahlédl partu školáků, kteří se chystali před ním projít: takže jsem se prostě na chvíli zastavil a připravil si kompozici a počkal jsem, až se objeví v záběru.“ 

Jako zkušený akční fotograf se Martin naučil téměř vždy správně načasovat snímek. Nicméně fotografům, kteří si chtějí být jistí, že snímek stihnou pořídit, nabízí fotoaparát Canon EOS R10 režim kontinuálního snímání do formátu RAW i režim předběžného snímání. „Pokud na objekt nevidíte nebo víte, že se náhle zjeví odnikud, jsou tohle opravdu užitečné nástroje,“ říká.

Fotoaparát EOS R10 má také stejný systém automatického zaostřování Dual Pixel AF CMOS II, který naleznete i ve fotoaparátech Canon EOS R3, EOS R5EOS R6, a také působivý počet snímků za sekundu, což je ideální pro autory fotografií a videí, kteří chtějí experimentovat s pokročilejšími funkcemi. „Díky rychlému kontinuálnímu snímání působí fotoaparát profesionálněji než přístroj střední úrovně,“ říká Martin.

Jak se ztratit v davu

Člověk porcuje ryby na dřevěném bloku ve stánku na trhu. Vyfotografoval Martin Bissig fotoaparátem Canon EOS R10 s objektivem Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

„Chcete-li brát fotografování vážně, použijte kompaktnější fotoaparát, jako je Canon EOS R10, a nikoli chytrý telefon. Je to velký rozdíl,“ říká Martin. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R10 s objektivem Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM při nastavení 95 mm, 1/160 s, f/6,3 a ISO 160. © Martin Bissig

Svěží zelené údolí řídce porostlé vysokými stromy s temnými bouřkovými mraky na obloze nad ním. Vyfotografoval Martin Bissig fotoaparátem Canon EOS R10.

Menší snímače fotoaparátů APS-C, jako je Canon EOS R10, obvykle poskytují větší hloubku ostrosti než plnoformátový fotoaparát, což může být užitečné k zachování stejně ostrých oblastí popředí a pozadí ve snímcích krajiny. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R10 s objektivem Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM při nastavení 62 mm (99 mm), 1/200 s, f/9 a ISO 100. © Martin Bissig

„Když fotografuji pro komerční klienty, používám dvě těla fotoaparátu Canon EOS R5 a řadu objektivů RF s pevnou ohniskovou vzdáleností. Avšak když cestuji, snažím se být diskrétnější s menším fotoaparátem, což mi pomáhá volně se pohybovat,“ říká Martin.

„Nechtěl bych stát na Srí Lance na trhu a mít v ruce fotoaparát Canon EOS R5 se svým objektivem Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, protože bych vypadal příliš jako profesionální fotograf na organizovaném fotografování. Raději splynu s okolím, protože mi to umožňuje přiblížit se k fotografovanému objektu, aniž by to působilo nepříjemně nebo příliš rušivě.“

Stejně jako model EOS R5 je i fotoaparát EOS R10 nabitý funkcemi, intuitivní a uživatelsky přívětivý, s instinktivními tlačítky a voliči, které Martinovi umožňují snadno procházet nabídku, a s podobnou strukturou nabídek a navigací a ovladatelností. Fotoaparát EOS R10 je také vybaven panoramatickým režimem, který spojuje sérii snímků pořízených ve fotoaparátu a současně otáčí fotoaparátem vertikálně nebo horizontálně, což Martinovi umožnilo „zachytit více z okolí a získat opravdu široké zorné pole“.

Výsledky, které stojí za to vytisknout

Tři rybáři za soumraku udržují rovnováhu na sloupcích v mělké vodě a trpělivě čekají na úlovek, zatímco před nimi zapadá slunce. Vyfotografoval Martin Bissig fotoaparátem Canon EOS R10.

Kompaktní, lehký a tichý objektiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM má univerzální rozsah zoomu, který odpovídá 29–240 mm na plnoformátovém fotoaparátu, což při cestování umožňuje zachytit celou řadu nápadů. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R10 s objektivem Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM při nastavení 150 mm (240 mm), 1/250 s, f/6,3 a ISO 100. © Martin Bissig

Chlapec s obrovskýma hnědýma očima se dívá přímo do fotoaparátu. Za ním na pozadí je vidět rozostřený obraz člověka v oranžovém rouchu. Vyfotografoval Martin Bissig fotoaparátem Canon EOS R10.

Pokročilé automatické zaostřování fotoaparátu EOS R10 využívá automatické zaostřování s rozpoznáním očí k přesnějšímu sledování osob. „Na Srí Lance jsem hodně používal režimy automatického zaostřování s detekcí zvířat a lidí,“ říká Martin. „Jsou neuvěřitelně přesné a rychlé a opravdu mi pomohly pořídit snímek, když jsem neměl moc času na nastavení.“ Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R10 s objektivem Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM a nastavením 76 mm (122 mm), 1/160 s, f/6,3 a ISO 500. © Martin Bissig

Když si musíte dávat pozor na hmotnost a šetřit místem, pak se zdá rozumné použít k fotografování chytrý telefon, ale Martin si myslí něco jiného. „Používám chytrý telefon pro pořizování snímků, ale zážitek z fotografování pomocí fotoaparátu je velmi odlišný,“ říká. „Fotografování s objektivem Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM na Srí Lance znamenalo, že jsem byl schopen zachytit snímky, o které bych se s chytrým telefonem ani nepokusil – například rybáře ze břehu. Tomu dále pomáhal snímač APS-C neboli snímač s funkcí ořezu, který vylepšil maximální rozsah na 240 mm (ekvivalentní plnému formátu), a fotografování ve formátu RAW znamenalo, že jsem měl více možností v postprodukci.“

I když Martin nemá v úmyslu publikovat své snímky v časopise, chce, aby byly dostatečně kvalitní na to, aby si je mohl vytisknout. „Snímky pořízené telefonem mohou vypadat dobře na obrazovce telefonu, ale jakmile je chcete vytisknout nebo vytvořit fotoalbum, ukáže se, že jsou velmi omezené,“ říká. 

Totéž lze říci i o videu. Fotoaparát EOS R10 má funkce, díky nimž představuje pro filmaře atraktivní upgrade ze záznamů na telefon. Obsahuje integrovanou podporu vertikálního videa a funkci připojení Wi-Fi, takže je ideální na vytváření a sdílení vysoce kvalitních příspěvků na sociální sítě, a záznam s vysokou snímkovou frekvencí (60 sn./s v rozlišení 4K a 120 sn./s v rozlišení 1080p) vám poskytuje větší kontrolu nad postprodukcí.


Podle Martina platí, že kdykoli má fotoaparát v ruce, žije přítomností a učí se. Výlet na Srí Lanku mu dal skvělou příležitost procvičit si dovednosti, ale stejné příležitosti vám může poskytnout procházka v místním parku nebo výlet na pláž. Chcete-li rozvíjet své dovednosti fotografa, poučte se z Martinova přístupu: najděte téma, které vás zajímá, vyberte si výbavu, která vás nebude omezovat, a začněte fotografovat.



Autor: Matthew Bowen

Související produkty

Související články