VLOGGING

Svět zeširoka: Vlogerka a cestovatelka Chloe Gunningová testuje objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM

Vydejte se s cestovatelkou Wanderlust Chloe na výlet do města a zjistěte, proč je cenově dostupný ultraširokoúhlý objektiv RF ideální pro vlogování na cestách
Mladá žena stojí před zdí pokrytou barevnými graffiti a drží fotoaparát Canon EOS R6 s objektivem Canon RF 16mm F2.8 STM.

Chloe Gunningová je jednou z nejlepších britských cestovních vlogerek. Dříve pracovala v hudebním průmyslu, pro nezávislou rozhlasovou stanici a v zákulisí televizní talentové show, ale v roce 2014 se rozhodla, že je čas na změnu. Od té doby zkoumá svět s fotoaparátem prostřednictvím blogování a vlogování pod přezdívkou Wanderlust Chloe a sdílí příběhy, tipy a snímky z celého světa.

Chloe dosud používala fotoaparát Canon EOS M50 (aktuální model Canon EOS M50 Mark II). „Vždycky jsem jej ráda používala pro svůj cestovní blog,“ říká. „Jedná se o skvělé, všestranné malé zařízení s dobrou kvalitou a snadným použitím. Líbí se mi na něm to, jak kompaktní je pro cestování – a navíc má výklopnou obrazovku, která je ideální pro vlogování a selfie.“

Chloe ale prozkoumala systém EOS R společnosti Canon ještě před natáčením cestovního průvodce v anglickém Bristolu. Systém R je určen pro tvůrce, kteří neustále hledají nové způsoby, jak předvést svůj obsah, a poskytuje vlogerům a influencerům přístup ke stále se rozšiřující řadě vysoce kvalitních objektivů RF, včetně nejnovějšího přírůstku do rodiny objektivů Canon RF Canon RF 16mm F2.8 STM. Nový ultraširokoúhlý objektiv RF, který dokáže zachytit rozsáhlou perspektivu a má vysokou světelnost f/2,8, nabízí celou řadu kreativních možností.

Chloe natočila svůj městský vlog na plnoformátovém fotoaparátu Canon EOS R6, ale objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM, který váží pouhých 165 g, by skvěle doplnil i základní fotoaparát se systémem EOS R, jako je malý a lehký fotoaparát Canon EOS RP.

Ultraširokoúhlý záběr

Použití objektivu Canon RF 16mm F2.8 STM při vlogování má mnoho výhod. Zaprvé: při pořizování selfie je díky ultraširokoúhlému záběru mnohem snazší zachytit okolí. „Opravdu ráda používám mimořádně široký objektiv pro vlogy, protože dokáže v jednom záběru zaznamenat strašně moc informací,“ potvrzuje Chloe. „Mohu vyprávět skvělý příběh vizuálně, protože diváci vidí tolik z okolí, o kterém je zrovna řeč.

„Bylo to ideální zejména pro záběry z výletu lodí v Bristolu,“ vysvětluje. „Chvíli jsem seděla na boku lodi a natáčela jsem se, jak se dívám ven a mluvím. Ultraširokoúhlý objektiv dokázal zachytit tolik mého okolí, včetně barevných řad domů, muzejní lodi SS Great Britain a ostatních lodí, které projížděly kolem.“

Mladá žena sedí na okraji lodi a drží fotoaparát Canon EOS R6 upevněný na grip s funkcí stativu. V pozadí je vidět řeka a řada domů.

Chloe byla ráda, že do svých snímků mohla zahrnout tolik scény. „Myslím si, že pro diváky je to působivější, skoro jako kdyby měli možnost se v záběru ocitnout,“ říká.

Tento rozsáhlý pohled je také užitečný, když pracujete v relativně těsných prostorech, například pokud vlogujete z ložnice nebo kuchyně, a nemůžete se fyzicky vrátit zpět, abyste otevřeli perspektivu. Širokoúhlý objektiv, jako je Canon RF 16mm F2.8 STM, zachytí co největší část scény.

Širokoúhlý objektiv je často první volbou pro fotografování krajiny, což je aspekt, který Chloe zkoumala při natáčení panoramatických pohledů na Bristol. „Bylo skvělé, když jsem fotografovala z Bristolské observatoře a kolem Cliftonova visutého mostu,“ říká. „Podařilo se mi zkomponovat snímky, které zobrazují celý most, údolí řeky Avon a městskou krajinu v jednom záběru. Je to ohromný pohled, takže z hlediska objektivu je tato perspektiva opravdu působivá!“

Design vhodný na cesty

Snímek pořízený přes rameno, na kterém se mladá žena prochází zastřešeným trhem a natáčí se na fotoaparát Canon EOS R6.

Díky otočnému dotykovému displeji, plnoformátovému snímači, možnosti natáčet v rozlišení 4K/60p, prvotřídní stabilizaci obrazu a kompaktnímu designu je fotoaparát Canon EOS R6 vhodný pro cestovatelské vlogy a dokáže vytvářet videa a fotografie světové třídy. „Použila jsem grip s funkcí stativu Canon HG-100TBR a zásuvný stereofonní mikrofon DM E-100, jen abych vytvořila snadno použitelné nastavení pro vlog plný běhání po městě,“ říká Chloe. „Hodně nastavení fotoaparátu jsem nechala v automatickém režimu.“

Mladá žena sedí u stolu, usmívá se a drží wrap plněný zeleninou před fotoaparátem umístěným na stole na gripu Canon HG-100TBR v pozici miniaturního stativu.

Grip s funkcí stativu Canon HG-100TBR slouží dvěma způsoby: jako ergonomický grip pro uchopení jednou rukou s vestavěnými dálkovými ovladači fotoaparátu a stativ, který poskytuje stabilitu, když potřebujete mít obě ruce volné. Je také vybaven výsuvným držákem pro montáž externího mikrofonu, jako je stereofonní mikrofon Canon DM-E100.

Při fotografování v Bristolu Chloe vybavila svůj fotoaparát EOS R6 gripem s funkcí stativu HG-100TBR, který usnadnil filmování jednou rukou a také se sklápí, aby zajistil stabilní podporu mini stativu.

Objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM je vybaven téměř neslyšnou technologií automatického zaostřování krokového motoru (STM), což z něj činí vynikající volbu, pokud chcete zaznamenávat dílo do fotoaparátu nebo zachytit okolní zvuky. Aby Chloe dosáhla nejlepší možné kvality záznamu zvuku, na sáňky pro příslušenství fotoaparátu připevnila kompaktní stereofonní mikrofon Canon DM-E100. Tento mikrofon se připojuje k 3,5mm audio konektoru fotoaparátu a může být také v případě potřeby namontován na gripu s funkcí stativu HG-100TBR, který je vybaven vyhrazeným držákem mikrofonu, díky kterému budou sáňky fotoaparátu k dispozici pro jiné příslušenství.

I s plnoformátovým fotoaparátem EOS R6 bylo pro Chloe nastavení s lehkým objektivem Canon RF 16mm F2.8 STM velmi snadné. „Byla jsem ráda, že má spoustu podobných funkcí nastavení jako můj fotoaparát EOS M50,“ dodává. „Najít správná nastavení v nabídkách bylo snadné, protože byly uspořádány podobným způsobem.“

Pokud jde o funkce, Chloe říká, že fotoaparát EOS R6 byl „dobrým pokrokem od toho, co dosud používala“. Fotoaparáty Canon se systémem EOS R využívají výhod širokého bajonetu RF, který umožňuje rychlejší komunikaci mezi fotoaparátem a objektivem, minimalizuje otřesy fotoaparátu a nabízí kreativnější možnosti. Objektivy RF nové generace také poskytují lepší výkon za slabého osvětlení a pokročilé funkce automatického zaostřování, což znamená, že je možné pořizovat úchvatné záběry na nejrůznějších místech a kdykoli ve dne i v noci.

Rychlý a všestranný

Mladá žena stojí před panoramatem města a natáčí se na fotoaparát Canon EOS R6 s objektivem Canon RF 16mm F2.8 STM.

„Přepínala jsem hlavně mezi dvěma nastaveními: Fotografováním rychlostí 30 sn./s a natáčením rychlostí 60 sn./s. Obojí probíhalo ve 4K,“ vysvětluje Chloe. „Chtěla jsem, aby všechny záběry doplňkového materiálu měly filmový dojem, takže jsem věděla, že s rychlostí 60 sn./s můžu klipy zpomalit a vytvořit opravdu krásný efekt.“

Mladá žena stojí před rozlehlým výhledem na hlubokou rokli, přes kterou se klene visutý most.

Chloe plně využila širokoúhlé perspektivy objektivu Canon RF 16mm F2.8 STM, aby zachytila úchvatná panoramata, jako je slavný Cliftonův visutý most přes údolí řeky Avon. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R6 s objektivem Canon RF 16mm F2.8 STM.

Chloe pořídila do fotoaparátu různá díla a také spoustu doplňkového materiálu, aby vyprávěla příběh dne. „Bristol se pro takové natáčení krásně hodí, protože má tolik zajímavých míst, včetně nábřeží, barevného pouličního umění, rušných trhů, míst pro občerstvení a samozřejmě i slavný výhled na rokli kolem Cliftonu. Chtěla jsem vytvořit vlog, který by byl skvělý úvod pro každého, kdo město navštíví poprvé.“

Některé interiéry, ve kterých Chloe zaznamenávala, byly relativně tmavé, ale vysoká světelnost objektivu Canon RF 16mm F2.8 STM v kombinaci s vynikajícím výkonem fotoaparátu EOS R6 za slabého osvětlení jí poskytla více možností. „Díky schopnosti záznamu při clonovém čísle f/2,8 bylo video jasnější, ostřejší a neobsahovalo tolik šumu. Pomohlo to také u některých fotografií, které jsem v ten den pořídila. Pokud není fotografie tolik zrnitá, usnadní mi to život během následných úprav.“

Mladá žena míří fotoaparátem Canon EOS R6 s objektivem Canon RF 16mm F2.8 STM na rostlinu v obchodě.

Chloe se často zaměřuje na detaily, aby vytvořila čisté kompozice mezi rušnými trhy a obchody v Bristolu. Schopnost objektivu Canon RF 16mm F2.8 STM zaostřit na pouhých 13 cm jí poskytla mnoho kreativních možností.

Pohled zezadu na mladou ženu, která míří fotoaparátem Canon EOS R6 na salátový bar plný misek s barevnými saláty.

Úzký a cenově dostupný objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM poskytuje vynikající kvalitu v rozsáhlém zorném poli.

Objektiv RF 16mm F2.8 STM také zaostřuje už na pouhých 13 cm, což je funkce, která může vlogování dodat univerzálnost. „I když je objektiv mimořádně široký, moc se mi líbí, na jak blízké objekty dokáže zaostřit,“ říká Chloe. „Bylo to užitečné, když jsem natáčela na trhu St Nicholas Market v Bristolu, protože jsem chtěla zachytit detailní záběry některých potravin na trhu. S tímto objektivem jsem mohla zachytit detaily, jako je textura a barvy mrkvového salátu. Bylo také skvělé, že bylo možné rychle přesunout zaostření z popředí na pozadí, aniž by došlo ke ztrátě kvality.“

Kvalita obrazu je samozřejmě prvořadá. Je to něco, co vám pomůže pozvednout vaše videa a snímky, které by se jinak ztratily v moři fotek pořízených telefonem. Zásluhou devíti prvků objektivu, včetně asférické čočky pro ostré a kontrastní snímky, dokáže objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM vdechnout místům život, ať už fotografujete zářivé ulice Bristolu, nebo senzační pláže Sardinie. Spárujte jej s fotoaparátem Canon EOS R6 nebo EOS RP a získáte dokonalou sadu, která vám umožní vydat se do světa vysoce kvalitních cestovatelských vlogů.



Autor: Marcus Hawkins

Související produkty

Související články

  • VLOGGING

    Vytváření obsahu s fotoaparátem EOS R50

    Posuňte své kanály sociálních médií na vyšší úroveň díky fotoaparátu Canon EOS R50.

  • VLOGGING

    Jak se stát vlogerem

    Pusťte se do toho a vytvářejte kvalitní vlogy s našimi tipy pro začínající vlogery.

  • STREETFOTO

    Výzva s objektivy pro street fotografii

    Proč je objektiv Canon RF 28mm F2.8 STM nepostradatelnou součástí výbavy pro street fotografy.

  • FOTOGRAFOVÁNÍ NA CESTÁCH

    10 tipů pro fotografování na cestách

    Fotografka a blogerka Diana Millosová se dělí o své nejlepší tipy na pořizování úžasných fotografií z cest.