STREETFOTO

Fotografování portrétů na ulici

Fotograf Kym Moseley vysvětluje důležitost přípravy, profesionality a tisku, pokud jde o pořizování portrétů neznámých lidí.
Smartphone zobrazující aplikaci SELPHY Photo Layout, bílou tiskárnu Canon SELPHY Square QX10, balení papíru do tiskárny a několik na výšku vytištěných fotografií položených na dřevěném stole, vyfotografovaném shora.

Fotografování lidí, které potkáte na ulici, někdy působí trochu nepříjemně, ale nemusí to tak být, tvrdí oblíbený TikToker a fotograf/kameraman Kym Moseley, který na sociální platformě nashromáždil přes 180 tisíc sledujících.

Pro Kyma není pouliční portrét ničím novým. Ve skutečnosti právě oslovování neznámých lidí a ptaní se, zda může pořídit portrét, významně přispělo k jeho popularitě online. Zjistil, že zatímco někdo se stydí nechat se vyfotografovat, jiným lidem to lichotí a pózují mu rádi – zejména pokud nabídne, že jim snímek později pošle, aby dostali něco na oplátku.

Kym, který používá fotoaparát Canon EOS R6, zde hovoří o tom, jak získal sebedůvěru pro oslovování lidí, proč je výhodné brát nepředvídatelnost jako příležitost a v čem spočívá hodnota upřímné zpětné vazby. Ukazuje také, jak lze pomocí fototiskárny Canon SELPHY Square QX10 darovat fotografovaným lidem vytištěnou fotografii, kterou si mohou ponechat jako vzpomínku na tento zážitek, aby se nemuseli spokojit jen s ukázáním fotografie na displeji LCD fotoaparátu.

Brašna s výbavou a nastavení

Fotoaparát Canon EOS R6 je položený na víku nádoby potřísněné barevným nátěrem.

Při fotografování pouličních portrétů používá hvězda TikToku Kym Moseley fotoaparát Canon EOS R6 a objektivy se zoomem i pevnou ohniskovou vzdáleností, včetně modelů Canon RF 70-200mm F2.8L IS USMCanon RF 16mm F2.8 STM. „Když vám uteče snímek, protože nemáte správnou výbavu, docela to zamrzí,“ říká.

Mnoho začínajících fotografů chce cestovat nalehko, a proto Kym doporučuje některé ze svých oblíbených objektivů, jako jsou Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STMCanon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Kym snímky pořizuje fotoaparátem Canon EOS R6. Vybral si jej kvůli funkcím záznamu ve 4K, vysoké rychlosti závěrky a vynikajícímu automatickému zaostřování, bez kterého se při fotografování portrétů neobejdete. Pokud jde o portréty, Kym rád rozostřuje pozadí, aby přitáhl pozornost na objekt fotografie.

„Ať už používám jakýkoli objektiv, vždy zvolím co nejmělčí hloubku ostrosti a podle toho upravím zbytek nastavení,“ vysvětluje. „V závislosti na objektivu zůstává clona vždy na hodnotě f/2,8 nebo f/1,8. Další prioritou je citlivost ISO, kterou se snažím udržet na hodnotě 100, a pak odpovídajícím způsobem upravím rychlost závěrky. Za jasného denního světla nejspíše použiji rychlost závěrky 1/2 000 s s citlivostí ISO 100 a clonou f/2,8. Později, jak se čím dál více stmívá, rychlost závěrky zpomalím.“

Kym přidal do své brašny s výbavou pro pouliční portréty i přenosnou fototiskárnu Canon SELPHY Square QX10, aby mohl na cestách fotografovat, tisknout a sdílet.

Jak vybírat objekty

Muž s upraveným bílým plnovousem, v koženém kabátě, s tónovanými brýlemi a tvídovou čepicí sedí na lavičce a dívá se do fotoaparátu.

Když mu dal Kym vytištěnou fotografii, odpověděl jednoduše: „Dobré. Pěkné!“, což Kyma pobavilo. K tomuto muži mě přitáhly jeho vousy a čepice,“ říká. „Zkrátka působil tajemně, jako by mohl vyprávět zajímavé příběhy. Rád bych tuto fotografii vyfotil černobíle.“ Aplikace Canon SELPHY Photo Layout nabízí možnost převést před tiskem fotografii na černobílou. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R6 při nastavení 51 mm, 1/250 s, f/2,8 a ISO 1250. © Kym Moseley

Žena s dlouhými blond vlasy, která má přehozený jasně červený kabát přes černé zdravotnické oblečení, stojí vedle černého železného plotu a dívá se do fotoaparátu.

Kym si vzpomíná, že si nejprve všiml černého zdravotnického oblečení, a pak ji pozoroval, když hovořila se svým přítelem. „Vypadala velmi upovídaně a plná života,“ říká. „Bylo zajímavé vidět její reakci – bylo jasné, že se v pracovním oděvu necítila úplně jako fotografický objekt.“ Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R6 při nastavení 40 mm, 1/320 s, f/2,8 a ISO 1250. © Kym Moseley

Když zavítáte do centra jakéhokoli města, okamžitě si všimnete spousty příležitostí, jak fotografovat lidi. Ať už vás k někomu přitahuje cokoli, je to jedinečný důvod: výběr objektu je neuvěřitelně subjektivní.

Kym začíná hledáním lidí, kteří vypadají, že by se mohli zastavit. „Lidi, kteří očividně spěchají nebo mají nasazená sluchátka, ani nezkouším,“ říká. „Nechci nikoho rušit.

Když jsem začínal, zkoušel jsem oslovit každého. Zjistil jsem díky tomu, jak se tváří lidé, kteří mi pravděpodobně zastaví,“ pokračuje. „Druhá věc je, že musí mít nějaký jedinečný fyzický rys. Měli by mi připadat zajímaví – musí na nich být něco nápadného. Všiml jsem si tohoto bělocha se zrzavým afrem, když se blížil k tmavě zelenému stromu. Prostě jsem ho musel zastavit. Věděl jsem, že na tmavě zeleném pozadí jeho vlasy vyniknou, a měl jsem pravdu. To video vidělo kolem 300 000 diváků.“

V podstatě musíte najít něco, co vás zaujme. Pro Kyma to „neznamená atraktivitu v běžném slova smyslu. Musím něco cítit.“

Jak oslovovat neznámé lidi

Muž v nápadné vzorované bundě s tmavými vlasy svázanými do drdolu stojí s rukama v kapsách kabátu a natáčí hlavu na stranu.

Kym neustále hledá portrétní příležitosti. „Líbila se mi bunda a vlasy tohoto muže,“ říká. „Vypadal přístupně a hlavně jako by na někoho čekal, takže nemohl říct, že někam spěchá.“ Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R6 s nastavením 70 mm, 1/400 s, f/2,8 a ISO 500. © Kym Moseley

Mladá žena s dlouhými hnědými vlasy, která má na sobě těžký kabát a velká sluchátka kolem krku, se nesměle usmívá do fotoaparátu.

„Zaujalo mě chování této dívky,“ říká Kym. „Zdálo se, že je velmi přístupná, a myslím, že vypadala plachá a ostýchavá, a to mne přitahovalo. Chtěl jsem, aby vystoupila ze své skořápky.“ Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R6 při nastavení 67 mm, 1/320 s, f/2,8 a ISO 1250. © Kym Moseley

Než někoho oslovíte, Kym doporučuje se psychicky připravit tím, že si řeknete: „Nikdo jiný z toho nebude dělat vědu, jen ty. Nikdo si nemyslí, že jste divní, i když si tak možná připadáte!“

Po identifikaci potenciálního objektu se obvykle představí slovy: „Zdravím, pracuji na projektu, ve kterém fotografuji neznámé lidi. Máte dvě minutky na rychlý portrét?“

„Vím, že tahle věta představuje nejlepší způsob, jak lidi hned uklidnit a zároveň dostatečně zaujmout, aby vám pomohli,“ vysvětluje. „Pokud někoho zastavíte a nepodaří se vám vyjádřit, o co jde, lidé ztratí trpělivost a odejdou. Pokud se stydíte, zapracujte na tom, abyste to úspěšně skryli, a nakonec se to podaří. To jsem dělal na začátku, ale teď jsem mnohem sebejistější. Oslovování lidí je pro mě teď přirozenější. Pokud jsou nerozhodní, řeknu: „Na konci vám můžu poslat e-mail s fotografiemi,“ dodává.

Jak komunikovat s objekty

Smartphone s aplikací SELPHY Photo Layout a vytištěnou portrétní fotografií je položený na dřevěném stole a vyfotografovaný shora.

Aplikace Canon SELPHY Photo Layout je kompatibilní s přenosnými tiskárnami Canon SELPHY Square QX10SELPHY CP1300 a umožňuje tisk přímo ze smartphonu. Nabízí také více možností rozvržení, takže můžete přidat více portrétů na stejný list papíru.

Někteří pouliční fotografové budou své objekty režírovat, zatímco jiní upřednostňují uvolněnější přístup. Kym nejraději vydává jen minimální pokyny. „Snažím se příliš nerežírovat, protože lidi nechci příliš okrádat o čas,“ vysvětluje. „Poskytnu třeba nějakou zpětnou vazbu, ale obvykle nejsem příliš konkrétní. Řeknu třeba: „zkusme něco jiného“, pokud to nefunguje, ale nežádám o konkrétní věci, jako „položte ruku sem“. Jen někoho požádám, aby šel z bodu A do bodu B a použiji režim kontinuálního snímání. Nebo udělám pěst a požádám subjekt, aby ji sledoval. Takto bude jeho tvář směřovat určitým směrem, aniž bych se ho dotýkal. Naučil jsem se to na fotografování svateb.“

Dojem, který uděláte, je nesmírně důležitý, a může dokonce vést k budoucím příležitostem. Kym si pamatuje, jak získal práci poté, co oslovil neznámého člověka kvůli portrétu. „Jednou jsem zastavil muže, který na sobě měl úžasný oblek. Ukázalo se, že má vlastní krejčovství a potřeboval kameramana. Napsal si mé údaje, protože se mu líbil způsob interakce během té krátké doby, co jsme spolu strávili.“

Tisk a sdílení fotografií

Fototiskárna SELPHY Square QX10 stojí na dřevěném povrchu a kouká z ní polovina fotografie.

Přenosná fototiskárna Canon SELPHY Square QX10 se dodává s praktickou nabíječkou USB a tiskne zářivě barevné fotografie s dlouhou životností o rozměrech 68 × 68 mm.

Ruka drží malý vytištěný portrét mladého muže oblečeného v nápadné vzorované bundě, s hlavou otočenou na stranu.

Můžete vytisknout 20 listů na jedno plné nabití, takže pokud se fotografovaný subjekt zdá být nespokojený s prvním pokusem, můžete to zkusit znovu. „Pokud vidím, že se člověku výsledek nelíbí, zeptám se, jestli můžeme udělat druhý pokus,“ říká Kym.

Po pořízení fotografie nikdy nevíte, jak lidé zareagují. Kym má za sebou spoustu pozitivních i negativních reakcí. „Vždy lidem nejprve ukážu snímek na obrazovce fotoaparátu a nabídnu jim, že fotografii pošlu,“ říká. „Požádám také o zpětnou vazbu. Z mého pohledu je to všechno o upřímnosti.“

Když s sebou teď Kym nosí fototiskárnu SELPHY Square QX10, má další argument k přesvědčování, protože může fotografovanému člověku něco darovat. „Tiskárna SELPHY Square QX10 byla opravdu rychlá, když si vezmete, že tiskne fotografie,“ říká.

Kym přenesl fotografii z fotoaparátu EOS R6 do smartphonu pomocí vestavěné technologie Wi-Fi fotoaparátu a poté ji odeslal k tisku do aplikace SELPHY Photo Layout. „Celý proces trvá asi 60 sekund,“ říká. „Je úžasné, když si uvědomíte, že mohu vytisknout kvalitní snímky bez kabelů nebo kanceláře, nebo aniž bych si musel s lidmi domlouvat schůzky kvůli předání fotografie,“ říká.

Doufáme, že vám Kymovy tipy a rady poskytnou sebedůvěru, vydáte se ven a pokusíte se vytvořit si vlastní pouliční portréty – nikdy nevíte, co se vám může podařit. Nezapomeňte sdílet své výsledky s hashtagem #FreeYourStory a označit @canonemea.

Napsala Natalya Paulová

Související produkty

Související články

  • STREETFOTO

    Tipy pro fotografování pouličních portrétů

    Nejlepší rady pro zachycení výjimečných pouličních portrétů od profesionálního fotografa Juliana Love.

  • MÓDNÍ FOTOGRAFIE

    Jak fotografovat kamarádky jako modelky

    Londýnská módní a beauty fotografka Jade Keshia Gordonová prozrazuje 6 jednoduchých tipů pro vytváření stylovějších snímků určených na sociální sítě.

  • PORTRÉTNÍ FOTOGRAFIE

    Perfektní objektiv pro portréty

    Co je třeba vzít v úvahu při výběru objektivu pro fotografování portrétů.

  • PORTRÉTY

    Queer portréty s dojmem

    Nebinární fotograf Louis Painter hovoří o fotografování queer komunity.