Canon EOS C300 Mark II splňuje podmínky Evropské vysílací unie pro HD i UHD rozlišení

Praha, Česká republika, 1. března 2016 – Společnost Canon oznámila, že její digitální filmová videokamera EOS C300 Mark II uspěla v nezávislých testech podle doporučení Evropské vysílací unie (EBU) pro pořizování videomateriálu v HD i UHD rozlišení¹. Testy u kamery EOS C300 Mark II potvrdily možnost zaznamenávat obraz s dynamickým rozsahem 15 EV (za kterým stojí nová technologie Canon Log2) i splnění podmínek dle doporučení R.118 úrovně 1 v případě HD rozlišení a úrovně 2 pro UHD².

Videokamera EOS C300 Mark II využívá nový snímač CMOS Super 35 mm s rozlišením 8,85 megapixelů a právě pro tento snímač navrhla společnost Canon svoji technologii gama korekce Log2. Díky vysokému dynamickému rozsahu získali uživatelé tvůrčí svobodu, která umožňuje vytvářet přesvědčivější vizuální efekty. V kombinaci s interní funkcí pro redukci šumu mohou kameramani natáčet prakticky kdekoli a pořídit tak záběry s naprosto minimálním šumem i v mnoha náročných natáčecích situacích.

Evropská vysílací unie si klade za cíl pomáhat 73 rozhlasovým a televizním společnostem z 56 zemí s výběrem technologií, které jsou pro jejich specifické účely nejvýhodnější. Britské společnosti sdružené v rámci iniciativy Digital Production Partnership (DPP) využívají doporučení EBU k tomu, aby zajistily určitou minimální technickou kvalitu natáčeného obsahu. Jistota určité kvality je důležitá zejména tehdy, když musí komprimovaný obraz přestát bez újmy editaci, optimalizaci tónů a barev, kódování i vlastní přenos k divákům.

„Testování našich kamer pomocí metodiky Evropské vysílací unie je pro Canon velmi důležité,“ říká Miloš Bejblík, Marketing Director CIG ze společnosti Canon CZ. „V případě modelu EOS C300 Mark II bylo naším cílem vyvinout kameru, která filmařům i televizním producentům umožní realizovat jejich tvůrčí vize. Díky splnění tohoto záměru může kamera nabídnout nejlepší možnou obrazovou kvalitu a jsme nesmírně rádi, že výsledky testů dle Evropské vysílací unie tento fakt potvrzují.“

Model EOS C300 Mark II následuje kameru Canon XC10, která ověřením dle doporučení R.118 Tier 1 HD úspěšně prošla v září loňského roku. Díky potvrzení možností pro HD a UHD rozlišení tak model EOS C300 Mark II rozšířil portfolio profesionálních televizních videokamer značky Canon, které podmínky Evropské vysílací unie splnily již dříve – předchůdce Canon EOS C300 Mark II, model EOS C300, i videokamery Canon XF305 a Canon EOS-1D C.

Celou zprávu se závěry testování můžete stáhnout na adrese: https://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3335_s18.pdf.

Pro více informací o kameře Canon EOS C300 Mark II navštivte: http://www.canon.cz/for_home/product_finder/digital_cinema/cinema_eos_cameras/eos_c300_mark_ii/

¹ EBU Tech 3335:  Metody měření zobrazovacího výkonu televizních kamer pro účely charakterizace a nastavení (http://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3335.pdf)
² EBU Recommendation R.118:  Členění kamer s vysokým rozlišením (http://tech.ebu.ch/docs/r/r118.pdf)

Nová videokamera Canon XF705 s podporou formátu XF-HEVC přináší revoluci v oblasti televizního vysílání

PRAHA, 12. září 2018 – Canon dnes představil nejnovější přírůstek do své řady profesionálních videokamer XF – novou vlajkovou loď XF705. Videokamera využívá souborový formát nové generace XF-HEVC a umí na paměťovou kartu SD pořizovat záznam v rozlišení 4K UHD při snímkovací frekvenci 50p s desetibitovým vzorkováním 4:2:2. Díky spojení snímače CMOS typu 1,0 s obrazovým procesorem DIGIC DV6 se XF705 může pochlubit velmi nízkým šumem, vysokou citlivostí, hloubkou ostrosti typickou pro tradiční filmové záběry i výstupy v mimořádné kvalitě a působivými detaily. Nová videokamera přináší i lepší podporu práce s vysokým dynamickým rozsahem a zcela zásadně tak vylepšuje workflow pro HDR produkci v rozlišení UHD.