Canon gratuluje vítězi soutěže World Press Photo

Praha, Česká republika, 23. února 2016 – Společnost Canon blahopřeje držiteli ocenění World Press Photo of the Year 2015, kterým se stal Warren Richardson. Vítězná fotografie zachycuje muže a dítě při nočním pokusu o překročení srbsko-maďarské hranice. Tato dvojice byla součástí skupiny lidí, která chtěla do Maďarska vstoupit ještě před vybudováním bezpečnostního plotu. S ohledem na riziko prozrazení uprchlíků nemohl Richardson při pořízení snímku použít blesk, takže fotografie vznikla jen za přispění měsíčního svitu.

WPPH_Warren Richardson_Hope for a New Life_IMAGE_FINAL.jpg

Warren Richardson – Naděje pro nový život, Austrálie, 2015

Soutěž World Press Photo, kterou společnost Canon nepřetržitě sponzoruje od roku 1992, je mezinárodně považována za nejprestižnější celosvětovou soutěž pro fotoreportéry. Letos šlo již o 59. ročník a fotografii roku 2015 vybírala porota z celkem 82 951 snímků od 5 775 profesionálních fotografů ze 128 zemí. Soutěž probíhala v sedmi tematických kategoriích a porota udělila ocenění i ve dvou dlouhodobých projektech.

„Jsme hrdí na to, že nejlepší fotoreportéry na světě podporujeme v jejich úsilí vyprávět příběhy, které si zaslouží uveřejnění, prostřednictvím této prestižní a všeobecně známé soutěže,“ říká Kieran Magee, Director, Professional Imaging ve společnosti Canon Europe. „Snímky jako ten od Warrena Richardsona hrají opravdu významnou roli při zachycení reálných událostí a lidské stránky každého příběhu. A ještě důležitější je, že tyto fotografie oslovují širší publikum. Proto je pro nás velkou ctí, že můžeme ocenění World Press Photo podporovat již 24 let.“

Warren Richardson pořídil svůj vítězný snímek pomocí fotoaparátu Canon EOS 5D Mark II s objektivem EF 24mm f/1,4L USM. Tato fotografie navíc získala i první místo v kategorii obrazových aktualit. Fotoaparáty značky Canon stály za vítěznými snímky i v dalších kategoriích:

• Obrazové aktuality – série snímků: sérii s názvem Následky náletů v Sýrii pořídil Sameer Al-Doumy s fotoaparátem Canon EOS 5D Mark III
  • Sport – jednotlivý snímek: fotografie Mistrovství světa Mezinárodní lyžařské federace FIS vznikla pomocí fotoaparátu Canon EOS-1D Mark II a Christian Walgram na ní zachytil pád českého lyžaře Ondřeje Banka
  • Každodenní život – jednotlivý snímek: fotografii Čínská závislost na uhlí pořídil Kevin Frayer s fotoaparátem Canon EOS 5D Mark III
  • Příroda – jednotlivý snímek: fotografie Bouřková fronta na pláži Bondi od Rohana Kellyho vznikla pomocí fotoaparátu Canon EOS-1D Mark II
  • Příroda – série snímků: sérii Těžké časy pro orangutany pořídil Tim Laman s fotoaparátem Canon EOS-1D C

Jako držitel titulu World Press Photo of the Year 2015 získá Warren Richardson od nadace World Press Photo finanční odměnu 10 000 EUR. Stane se tak na slavnostním udílení cen, které proběhne 25. dubna v nizozemském Amsterdamu. Canon Europe navíc vítěze ocení i svojí nejnovější vlajkovou lodí mezi digitálními zrcadlovkami, fotoaparátem EOS-1D X Mark II.

Vítězné snímky jsou k vidění na putovní výstavě, která v průběhu roku navštíví více než stovku měst ve 45 zemích. Každý rok ji shlédne více než 3,5 miliónů lidí z celého světa. První výstava World Press Photo roku 2016 začne již 16. dubna v Amsterdamu a letošní vítězné fotografie vytisknou organizátoři na velkoformátových tiskárnách Canon a flatbed tiskárnách Arizona.

Ve spolupráci s nadací World Press Photo navíc proběhne na evropských vysokých školách série 80 přednášek s názvem Zrcadlení zaměřených právě na profesionální fotožurnalistiku a sílu fotografie.

Další informace o soutěži World Press Photo jsou k dispozici na www.worldpressphoto.org.

Canon vylepšuje řadu malých a lehkých 4K projektorů. Přidává kompaktní model s vysokým rozlišením: XEED 4K600Z

PRAHA, 7. listopadu 2017 – Canon uvádí kompaktní výkonný laser-fosforový projektor s technologií LCOS a světelným výkonem 6 000 lumenů. Canon XEED 4K600Z je ideální pro profesionální využití včetně simulací, designu, vzdělávání, kreativních projekcí nebo digitální reklamy. Vedle jasného a čistého obrazu se může nový projektor pochlubit i malými rozměry a funkcemi svého předchůdce – modelu XEED 4K600STZ.