Nová vlajková loď mezi systémovými fotoaparáty značky Canon – EOS M5 aneb velký výkon v malém těle

PRAHA, 15. září 2016 – Společnost Canon, lídr v oblasti digitálního zpracování obrazu, dnes představila svůj nový systémový fotoaparát EOS M5, který v sobě spojuje úžasné možnosti digitálních zrcadlovek s pohodlím kompaktního těla. Fotoaparát EOS M5 je první ze systému EOS, který využívá obrazový procesor DIGIC 7 společnosti Canon. Nový model se může pochlubit řadou špičkových technologií pro zpracování obrazu včetně CMOS snímače typu APS-C s rozlišením 24,2 megapixelů nebo automatického zaostřování s duálními pixely CMOS. Kompaktní EOS M5 tak umožňuje tvorbu přesných a ostrých fotografií i dynamických video záznamů a ocení ho tedy i špičkoví fotografové. Jako alternativa k digitálním zrcadlovkám střední třídy představuje EOS M5 v produktové řadě systémových fotoaparátů značky Canon průlomový model.

EOS M5 wEF 50mm f1.4 USM FSL.jpg

EOS M5

EF-M 18-150mm f3.5-6.3 IS STM BK Slant.jpg

EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM

Společnost Canon dnes navíc uvedla i další přírůstek do svého systému EOS M – nový objektiv EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM. Díky univerzálnímu 8,3násobnému optickému zoomu a stabilizátoru obrazu v rozsahu 4 EV je nový objektiv ideální pro focení ve všech situacích – výsledné snímky jsou vždy velmi ostré, a to i při fotografování z ruky. Canon EF-M 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM nabízí špičkový výkon v malém těle a váží pouhých 300 g. Fotografové proto mohou mít nový objektiv neustále při sobě a zachytit s jeho pomocí cokoli ve svém dohledu.

Skvělé možnosti, přesnost i výkon
Canon EOS M5 zaznamenává i velmi drobné rozdíly v jednotlivých barvách a světlech – za nádherným podáním výstupů stojí obrazový procesor DIGIC 7, který má dostatečný výpočetní výkon pro eliminování šumu a vytváření snímků s podrobnými detaily i bohatými tóny. Součástí nového fotoaparátu je i technologie CMOS AF s duálními pixely, která přináší rychlé a přesné zaostřování typické pro digitální zrcadlovky a umožňuje zachytit jakýkoli spontánní okamžik. A díky prostředkům procesoru DIGIC 7 pro sofistikované rozpoznávání a sledování objektů mohou uživatelé předmět svého zájmu udržet v záběru přesněji a po delší dobu jak v případě pořizování fotografií, tak i natáčení videí. Vyšší výkon a lepší výstupy dělají z obrazového procesoru DIGIC 7 nejlepšího partnera pro všechny autory – od fotografů na rodinných dovolených až po filmaře usilující o jedinečné profesionální snímky.

Srdcem nového fotoaparátu je snímač s rozlišením 24,2 megapixelů, který pro sběr světla využívá mikročočky umístěné k sobě bez jakýchkoli mezer. Tato technologie zvýšení citlivosti umožňuje maximální využití plochy snímače při současném snížení digitálního šumu. Canon EOS M5 je tedy ideální i pro zachycení okamžiků za zářivých letních dní a objektů v protisvětle. Technologicky je snímač podobný tomu z oceňované digitální zrcadlovky EOS 80D a zlepšuje dynamická rozsah i editační možnosti – výsledné snímky tak mohou obsahovat nádherné stíny i perfektní kontrast. Díky formátu APS-C je EOS M5 skvělý v situacích, které vyžadují malou hloubku ostrosti, jako je tomu například u portrétní nebo tvůrčí fotografie. Uživatelé tak mohou opravdu snadno dosáhnout velmi působivých efektů. Skvělá je i citlivost ISO – již v základním nastavení má dostatečnou maximální hodnotu 25 600 a Canon EOS M5 je tedy ideálním nástrojem pro pořizování perfektních záběrů při špatných světelných podmínkách i při hraní se světelnými efekty.

Uživatelé sice mají svůj fotoaparát plně pod kontrolou, nicméně s některými objekty a situacemi je to složitější – ať již jde o divokou zvěř v pohybu nebo o sportovní okamžiky. Odborníci společnosti Canon pamatovali i na tyto případy. Fotoaparát EOS M5 lze začít používat ihned po jeho zapnutí a navíc umožňuje kontinuální snímání rychlostí 7 snímků za sekundu (9 snímků za sekundu v případě pevného zaostření). Díky pětiosé stabilizaci obrazu si nový model poradí i s pohyby fotoaparátu během natáčení videí a výsledné záběry ve Full HD rozlišení při rychlosti 60p tak nejsou nijak roztřesené – a to i v případě objektivů bez stabilizace. Canon EOS M5 ale plně využívá i objektivy s podporou technologie dynamického IS, díky které jsou výsledné snímky ještě lepší.

Uživatel na prvním místě
Canon navrhl fotoaparát EOS M5 od základu tak, aby naplnil očekávání uživatelů a nabídl jim maximální pohodlí. Například s cílem umožnit ovládání typické pro digitální zrcadlovky umístil do středu zadní strany těla velký elektronický hledáček, který se může pochlubit vysokým rozlišením i skvělou obnovovací frekvencí až 120 snímků za sekundu. Funkce hledáčku skvěle doplňují i možnosti dotykového LCD displeje – tento přístupový portál k jakémukoli nastavení lze při pohledu do hledáčku používat jako touchpad, který umožňuje palcem měnit bod nebo zónu automatického zaostřování. Jde o vylepšení, které perfektně napodobuje multifunkční ovladač (joystick) na digitálních zrcadlovkách. Součástí těla s prvotřídní povrchovou úpravou je i několik uživatelsky nastavitelných tlačítek pro maximální kontrolu nad fotoaparátem, a to včetně nového voliče, který umožňuje palcem měnit parametry expozice. Canon EOS M5 je navíc skutečně univerzální – s upevňovacím adaptérem EF-EOS M lze totiž použít více než 80 objektivů systému EF, a to bez negativních dopadů na výkon nebo kvalitu.

Neustále ve spojení
Canon EOS M5 vedle Wi-Fi a NFC podporuje i technologii Bluetooth¹, která umožňuje neustálé propojení fotoaparátu s chytrým telefonem nebo tabletem. Z těchto zařízení mohou uživatelé snímky prohlížet a kopírovat bez toho, aniž by museli fotoaparát vyndat z brašny – k přepnutí na Wi-Fi komunikaci dojde zcela automaticky. Technologie Bluetooth navíc umožňuje přeměnit chytré zařízení na snadno použitelné a energeticky nenáročné dálkové ovládání pro vzdálené fotografování nebo zachycení scén, které vyžadují rychlé stisknutí spouště – například při focení divoké zvěře.

Objektiv EF-M 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM – špičková kvalita za každé situace
Canon EF-M 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM je univerzální objektiv s 8,3násobným optickým zoomem, který uživatelům nabízí svobodu přechodu mezi širokoúhlými a blízkými záběry bez nutnosti změny objektivů. Stabilizátor obrazu v rozsahu 4 EV minimalizuje chvění při špatných světelných podmínkách – nový objektiv je tak ideální pro noční snímky měst nebo festivalů, a to i při fotografování z ruky. Užitečná je i technologie dynamického IS, která je plně kompatibilní s pětiosou digitální stabilizací fotoaparátu EOS M5 a zajišťuje vysokou ostrost a čistotu každého záběru i během snímání v pohybu. Skvělá je také technologie pohonu STM, která umožňuje téměř neslyšitelné automatické zaostřování. Díky všem těmto vlastnostem a řadě dalších technologií včetně clony se sedmi lamelami je Canon EF-M 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM skutečně univerzálním objektivem použitelným za jakékoli situace a modelem, který nebude chtít většina uživatelů vyměnit za jiný.

Klíčové výhody fotoaparátu EOS M5:

• Nekompromisní kvalita systému EOS ve skutečně přenosném těle
  • Skvělé předpoklady pro zachycení spontánní okamžiků
  • Perfektní nástroj pro kreativní natáčení videí
  • Výkon a  flexibilita systému Canon EOS
  • Okamžité sdílení fotografií i videí s celým světem

Klíčové výhody objektivu EF-M 18-150MM f/3,5-6,3 IS STM:

• Univerzální, ale výkonný objektiv schopný zachytit každou situaci
  • Ostré fotografie i neroztřesená videa
  • Plynulý a tichý pohon STM ideální pro natáčení videí
  • Ideální partner fotoaparátu ze systému EOS M
  • Možnost úžasných portrétů s nádherně rozostřeným pozadím

¹ Technologie Bluetooth s nízkou spotřebou. Bluetooth a související loga jsou registrované ochranné známky Bluetooth SIG, Inc. a společnost Canon Europe je oprávněná k jejich odpovídajícímu využití. Ostatní ochranné známky a obchodní názvy jsou majetkem příslušných vlastníků.

Canon vylepšuje řadu malých a lehkých 4K projektorů. Přidává kompaktní model s vysokým rozlišením: XEED 4K600Z

PRAHA, 7. listopadu 2017 – Canon uvádí kompaktní výkonný laser-fosforový projektor s technologií LCOS a světelným výkonem 6 000 lumenů. Canon XEED 4K600Z je ideální pro profesionální využití včetně simulací, designu, vzdělávání, kreativních projekcí nebo digitální reklamy. Vedle jasného a čistého obrazu se může nový projektor pochlubit i malými rozměry a funkcemi svého předchůdce – modelu XEED 4K600STZ.